Pomurske Lekarne
Kronična rana

Rana je definirana kot stanje, ko so plasti kože ali globljih tkiv poškodovane in/ali uničene. Rane se med seboj zelo razlikujejo, zato je različna tudi njihova oskrba. Zdravljenje kroničnih ran predstavlja pogost in težaven problem za številne veje medicine in tudi za mnoge sorodne stroke. Zdravljenje je dolgotrajno, povezano z velikimi materialnimi stroški in potrebo po spremembi načina življenja. Pogosto zdravljenje tudi ni popolnoma uspešno in zaradi tega obravnava te problematike ni najbolj popularna in bolniki mnogokrat niso deležni optimalne oskrbe.
Kronične rane lahko nastanejo kjerkoli na telesu, vendar jih največkrat najdemo na spodnjih okončinah. Vzroki za nastanek so številni, mnogokrat se tudi prepletajo. Kronične rane razdelimo glede na prevladujoč vzrok nastanka na ishemične rane, venozne razjede, diabetične razjede, preležanine in druge.

Kako ravnamo pri pravilni oskrbi kronične rane:

  • Bolnika moramo obravnavati kot celoto, z vsemi njegovimi potrebami. Za proces celjenja rane je pomembno, kaj se dogaja pod oblogo, in posebno, kaj se dogaja v bolnikovi glavi.
  • Zelo pomembna je pravilna toaleta. Rano je treba ob vsaki oskrbi umiti ali s tekočo pitno vodo (prhanje), fiziološko raztopino, lahko pa tudi z Ringerjevo raztopino (ne sladkorni bolniki), vendar mora biti enake temperature, kot je telesna temperatura. Zanimiv je podatek, da če rano ohladimo za 1°C, upočasnimo proces celjenja rane za dve uri.
  • Rane ne čistimo z antiseptiki ali citotoksičnimi snovmi. Vodikov peroksid uporabljamo samo za čiščenje močno gnojnih ran. Izperemo ga z desetkratno količino fiziološke raztopine.
  • Iz rane je treba odstraniti vse morebitne ostanke mazil in nekrotično tkivo.
  • Da je omogočeno celjenje rane, je treba vzdrževati vlažno okolje rane. To nam zagotavljajo sodobne obloge, če je potrebno, pa vlago dodajamo v obliki gela fiziološke raztopine.
  • Ob upoštevanju dejavnikov, kot so faza celjenja rane, simptomi rane, količina izcedka, izberemo primerno oblogo za rano. Sodobne obloge lahko pustimo na rani tudi 4-5 dni, to pa omogoča, da ima rana mir, ki ga še kako potrebuje za uspešno celjenje.
  • Pomemben del oskrbe rane je nega kože v okolici razjede, s čimer se preprečujejo dermatitisi, infekcije in/ali večanje razjede zaradi maceracije kože. Najprimernejša je uporaba cinkove paste na koži brez rdečine in hidratantnih krem pri pordeli, vneti koži v okolici razjede. Za nego je zelo primerno tudi olivno olje. Lokalni nizkopotentni kortikosterodi so primerni le v akutni fazi vnetja (največ 3-4 tedne).
  • Izvajati je treba tudi druge aktivnosti, ki pripomorejo k celjenju rane. Pri pacientih z vensko golenjo razjedo je nujna potreba po pravilnem načinu kompresijskega povijanja goleni (stegen), hoji in telovadbi. Pomembna je tudi skrb za druge bolezni, ki vplivajo na celjenje razjede.

Dobra zdravstvena oskrba se začne s spoštovanjem in humanim odnosom do bolnika ter s predanostjo nalogi, da želimo pomagati. Obiščite lekarno in pomagali Vam bomo.

Avtor: Miranda Koren, mag.farm.
Datum: februar 2005

Na vrh