Pomurske Lekarne
Zdravljenje driske

Če je driska kratkotrajna in traja le nekaj dni, si ponavadi lahko pomagate sami, tako da nadomeščate izgubljeno tekočino in minerale, uživate hrano z malo balasta in vzpostavite normalno ravnovesje črevesne flore.

Nadomeščanje izgubljene tekočine – rehidracija
je prvi in najpomembnejši ukrep pri zdravljenju driske.

Pijete lahko neoporečno vodo in nesladkan čaj, še posebej primeren je čaj iz suhih borovnic, ruski čaj in kakav, pripravljen z vodo.
V lekarni lahko dobite glukozno-elektrolitski pripravek (Peroralna rehidracijska sol) v obliki praškov za pripravo peroralne rehidracijske raztopine. Vsebino vrečke raztopite v predpisani količini neoporečne vode. Količina, ki jo morate popiti, je odvisna od stopnje izsušenosti.
Pri blagi do zmerni dehidraciji popijte v prvih 4 do 6 urah 50 do 100 ml raztopine na kg telesne mase. Za preprečevanje nadaljnje izsušitve organizma popijte vsak dan do konca bolezni 100 do 200 ml raztopine na kg telesne mase.

Prehrana

 • Na začetku uživajte hrano s čim manj vlakninami, denimo riž, korenčkovo juho, prežganko, prepečenec, banane in krompir.
 • Izogibajte se presladki (sokovi, pecivo), mastni in začinjeni hrani, pravi kavi, v prvih dneh tudi mleku in mlečnim izdelkom. Ko se začne driska umirjati, postopoma preidite na normalno prehrano.
 • Pri otrocih se priporočajo sluzi in pektini (npr. riževa sluz, nastrgana jabolka) in tudi posebna hrana (Milupa HN 25, Humana 9). Pri pripravi obroka natančno upoštevajte navodila proizvajalca in ne pozabite med obroki otroku ponujati dodatne tekočine.
 • Če otroka dojite, nadaljujte z dojenjem.

Mlečnokislinske bakterije – probiotiki
so na voljo v lekarni brez recepta (Linex kapsule), uporabljajo se kot dopolnilno zdravljenje pri driski, ki nastane zaradi bakterijskih in virusnih okužb prebavil.
Mlečnokislinske bakterije so del normalne črevesne flore in zagotavljajo normalno kislost v črevesju ter tako preprečujejo razrast škodljivih in pogojno škodljivih bakterij. Poleg tega večajo obrambno sposobnost črevesne sluznice.

Aktivno medicinsko oglje (Carbo medicinalis)
je na voljo v obliki granul ali tablet v lekarni brez recepta. Deluje tako, da veže nase (adsorbira) toksine, produkte bakterijskega metabolizma in viruse, ki povzročajo drisko.

Antiperistaltik (Seldiar kapsule)
V redkih primerih, ko je driska dolgotrajna in obilna, ga zdravnik predpiše na recept. Deluje neposredno na črevesno steno, tako da zavira peristaltično gibanje črevesja in zmanjša količino izločenega blata.

Protimikrobno zdravljene
Zdravljenje z antibiotiki lahko predpiše zdravnik pri dolgotrajni, hudi obliki driske, pri bolnikih z zmanjšano obrambno sposobnostjo organizma, okužbah s paraziti.

Obiščite zdravnika, če:

 • driska kljub samozdravljenju ne izgine v tednu dni oziroma se po dveh dneh stanje še poslabša,
 • postajate vse bolj dehidrirani,
 • dolgotrajno bruhate,
 • drisko spremlja visoka telesna temperatura,
 • je blatu primešana kri ali sluz,
 • drisko spremljajo hude bolečine v trebuhu,
 • imate druge kronične bolezni (npr. sladkorno bolezen, bolezni srca in zmanjšano obrambno odpornost organizma),
 • se med jemanjem antibiotikov ali po njem pojavi huda driska,
 • se pojavi akutna driska pri nosečnicah in majhnih otrocih.
Avtor: Metka Sever, mag.farm.
Datum: avgust 2003

Opozorilo

Na vrh