Točka zdravja

Utrujenost in pot k izgorelosti

Ste se morda kdaj vprašali, kje so vaše meje? Koliko obremenitev v resnici zmorete? Kako si jih razporedite, da še najdete čas zase in se vam ne zdi, da vse gre kar mimo vas?

Zdi se mi, da vedno pogosteje slišim okoli sebe, da ni časa. Ne za ureditev vseh službenih obveznosti, ne časa zase, kaj šele za ljudi, ki te v resnici potrebujejo. Ni časa? Sprašujem se, ali je res ta moderna družba stisnila človeka v kot, da le stežka zaživi polno življenje. Ali pa je človek tisti, ki vedno teži k »nečemu«, samo da zadovolji trenutne (morda lažne) potrebe. Slovenci smo že pregovorno sami sebi najbolj škodljivi. Smo bolestno prizadevni, povrh vsega pa še uslužni in včasih ne poznamo nobenih meja, ko gre za to, kako smo videti pred drugimi. Želimo vsem ugajati, biti dobre volje, ves čas delati, biti z otroki, se zabavati, ob tem pa še brezmejno delati. Seveda, bolj boš priden, bolj te bodo imeli radi. Ko postaneš manj učinkovit in utrujen, le še bolj delaš. Seveda, saj je treba nadomestiti zamujeno, kajne?

Življenjski slog in družbene norme so tisto, kar danes šteje. In vse to je odvisno od gospodarskih razmer. Živimo v družbi, kjer je v ospredju lov za dobičkom, želja po imeti »več«, v družbi, ki ne sprašuje koliko napora prenese človek. Seveda ne smemo zanemariti pozitivnega vpliva, ki ga ima opravljanje poklica za posameznika, saj v delu ljudje dobimo eno izmed najpomembnejših samopotrditev na osebni ravni. Težava nastopi, ko zaradi prenatrpanosti z delom ljudje pozabljajo, ali pa nimajo časa in volje, da bi se uresničevali tudi na drugih področjih, preko katerih človek gradi pozitivno samopodobo in zaradi katerih je zadovoljen s seboj in s svojim življenjem. Da človek zaživi na zasebnem področju, mora vanj vlagati čas, pozornost in čustva. Tu ni prostora za poklic. Tu je mesto za partnerski odnos, družino, če se zanjo odloči, prijatelje in kakovostno preživljanje prostega časa – vsak si mora najti nekaj, kar ga pomirja in hkrati napolnjuje.

Izgorelost ni utrujenost. Izgorelost prizadene najpogosteje tiste, ki ne znajo reči »ne« in se razdajajo na vse strani, z delom so preokupirani 24 ur na dan, sedem dni v tednu. V očeh okolice so ti ljudje res videti idealni, resnica pa je lahko drugačna. Človek namreč ni vsemogočen, ni kos vsakemu opravilu, ni vedno poln energije in se morda premalokrat vpraša: »Kaj pa jaz, kje je meja moje zmogljivosti?«

Ubežati izgorelosti pomeni počitek. Počitek v smislu odložitve poklicnega dela. Človek se mora posvetiti sebi, razmisliti, na kateri točki je in kakšna je pot naprej. Pomembno je, da človek spremeni okolje, a zaman je, če delo in navade ostanejo enake.  Morda se na prvi pogled zdi, da je to enostavno. Pa ni, tudi sami lekarniški farmacevti se v lekarnah vedno pogosteje srečujemo z ljudmi, ki trpijo, sprašujejo po pripravkih, ki bi jim vedno znova vlivali svežo energijo, da bi se lahko seveda spopadali z vsemi obveznostmi.

Utrujenost. Pomladna?

Med posameznimi letnimi časi, ko se svetloba in temperatura intenzivno spreminjata, se naše telo mora na to prilagoditi, s presnovo in hormonskimi prilagoditvami. Telo namreč uravnava telesno temperaturo in ritem spanja. Na hladno in temno obdobje se prilagodi s proizvajanjem več melatonina, kar omogoča podaljšano spanje. V svetlih obdobjih pa proizvaja več serotonina, hormona sreče. Vse te prilagoditve se ne zgodijo čez noč in to lahko občutimo kot utrujenost (izguba moči, volje, padec učinkovitosti, čustvena otopelost). Pogosto je to pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom in slabšo kondicijo, pri nosečnicah in starejših ljudeh. Tudi enolična zimska prehrana, s premalo sadja in zelenjave, je lahko razlog.

Kaj storiti?

Pomembna je ustrezna in uravnotežena prehrana, bogata z vitamini, minerali, vlakninami in maščobami. Vsem, ki tega ne zaužijete dovolj, pri odpravljanju utrujenosti lekarniški farmacevti svetujemo vitaminske pripravke v obliki napitkov, sokov ali multivitaminskih tablet. Dobrodošli so tudi koencim Q10 in maščobne kisline omega-3, vitamin C in E (močna antioksidanta), magnezij (deluje pomirjevalno), ginseng (poveča zmogljivost), matični mleček in alge. Ne pozabite na vsakodnevno aktivno gibanje ali fizično delo.

Imejmo radi svoje telo in dajmo mu tisto, po čemer nas »prosi«. Delajmo z veseljem in če so nam naložene težave, sprejmimo to kot opozorilni znak, da na poti do osebne sreče in zadovoljstva moramo nekaj spremeniti.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj