Novice
ePUMP
Obvestila

Opolnomočenje starejših pacientov za pravilno uporabo zdravil

04. 03. 2022
Opolnomočenje starejših pacientov za pravilno uporabo zdravil - ePUMP
Opis projekta Opolnomočenje starejših pacientov za pravilno uporabo zdravil, ki ga pripravljamo Pomurske lekarne v sodelovanju z Ljekarno Čakovec.

Preteklo leto smo se Pomurske lekarne skupaj s partnerji iz Hrvaške, Ljekarno Čakovec, prijavili na razpis Erasmus+ 2021 za projekte namenjene izobraževanju odrasle populacije. Jeseni smo izvedeli, da je bil naš projekt, poimenovan Opolnomočenje starejših pacientov za pravilno uporabo zdravil na razpisu uspešen. Tako smo čez zimo pričeli s pripravo vsebine za izvedbo projekta, pri čemer smo velik povdarek dali izmenjavi mnenj obeh partnerskih organizacij. Trenutna epidemiološka situacija nam je sicer povzročila nekaj nevšečnosti, med drugim zamik začetka naših aktivnosti. Te namreč predvidevajo neposreden stik z vami, zato smo želeli počakati na ugodnješe razmere. Trenutno kaže, da bo april omogočil varen pričetek izvedbe projekta.

V okviru projekta bomo izvedli po dve predavanji v večjih krajih, kjer imamo naše lekarne: Beltincih, Gornji Radgoni, Lendavi, Ljutomeru in Murski Soboti. Na predavanjih bomo obravnavali različne teme s področja pravilne in varne uporabe zdravil. Predavanjem bodo sledile delavnice, ki bodo obravnavale posamezne kronične nenalezljive bolezni. Namenjene so bolnikom s srčno-žilnimi boleznimi s hipertenzijo, sladkorni bolezni ter astmi oziroma kronični obstruktivni pljučni bolezni.

V vsakdanjem življenju poteka intenzivna digitalna preobrazba, čemur se ne more izogniti niti področje zdravstva. Zdravstveni sistem tudi od uporabnika zahteva čim boljšo digitalno pismenost, zato bomo temu področju namenili četrto delavnico. Želimo si, da bi se vsak udeleženec predavanja udeležil vsaj ene izmed delavnic. Vsak zainteresirani pa bo v okviru projekta imel možnost individualnega posveta s farmacevtom o pravilni uporabi zdravil, ki se bo odvil v kateri od naših lekarn ob dogovorjenem terminu.

Lekarniški farmacevti smo v stiku z vami vsak dan. Ob izdaji zdravil vas opremimo s pomembnimi navodili glede uporabe zdravil in vam namenimo marsikateri koristen nasvet. Običajno pa ni časa za daljši pogovor. Zato vidimo predstavljeni projekt kot idealno priložnost, da vam ponudimo del našega bogatega znanja o zdravilih in zdravljenju kroničnih bolezni. Prepričani smo, da ima ključno vlogo pri zdravljenju teh bolezni bolnik. Predvsem od njega samega (oziroma od njegovih svojcev ali skrbnikov) je odvisno, kako in ali sploh bo sodeloval pri farmakoterapiji. Predavanja, delavnice in individualni posveti s farmacevtom vas bodo opolnomočili za redno in pravilno uporabo zdravil. S tem boste izkoristili potencial zdravil, ki vam podaljšujejo kakovostna leta življenja.

Predavanja, delavnice ter individualne posvete s farmacevtom bomo podrobneje opisali v naslednjih številkah Vestnika. Tiste, ki ste vešči brskanja po spletu prijazno vabimo k spremljanju naše spletne strani. Prisotni smo tudi na družabnem omrežju facebook. Spremljajte nas, saj bomo preko obeh digitalnih platform sporočali novosti glede projekta, vključno z napovedmi posameznih dogodkov.