Osebna kartica zdravil

Osebna kartica zdravil je zapis, ki vsebuje podatke o predpisanih zdravilih na recept, podatke o predpisanem odmerjanju in načinu jemanja posameznih zdravil, namenu uporabe zdravil ter dodatna opozorila, na katera mora biti pacient pozoren ob jemanju zdravil. Iz osebne kartice zdravil lahko hitro razberete kdaj, na kakšen način in v kakšnem odmerku morate vzeti določeno zdravilo. Poleg zdravil na recept so na osebni kartici zdravil zapisana tudi imena drugih izdelkov, na primer zdravil brez recepta in prehranskih dopolnil, dietetičnih izdelkov, izdelkov rastlinskega izvora, ki jih uporabljate stalno ali občasno, ne glede na to, kje ste kupili ali dobili te izdelke.

Farmacevt, ki pripravi osebno kartico zdravil, vam eno kopijo natisne, v elektronski obliki pa jo naloži v Centralni register podatkov pacientov (ob obravnavi pacienta vidno ostalim zdravstvenim delavcem, npr. zdravnikom, farmacevtom) in zVem+ (vidno pacientu, če ima urejen dostop do zVem).

Primer osebne kartice zdravil pacienta:

Ob kakršni koli spremembi terapije ste upravičeni do posodobitve osebne kartice zdravil, ki vam jo lahko opravimo v kateri koli od lekarniških enot Pomurskih lekarn, tudi če ste osebno kartico zdravil prvotno prejeli v bolnišnici.

Za posodobitev morate opozoriti farmacevta v lekarni. Zaželeno je, da se osebna kartica zdravil z novimi spremembami vselej ažurno posodablja, saj s tem podaja relevantne informacije tudi za ostale zdravstvene delavce, ki pacienta obravnavajo.

Več informacij o osebni kartici zdravil si lahko preberete v naslednjem prispevku:

Pregled uporabe zdravil

Odgovori na nekatera pogostejša vprašanja