Delavnica - sladkorna bolezen

Na delavnicah bomo spoznali sladkorno bolezen, pravilno aplikacijo zdravil za podkožno dajanje in se naučili meriti z merilcem glukoze v krvi, ki ga bomo prejeli v trajno last.

V Pomurskih lekarnah bomo v začetku pomladi začeli izvajati projekt, na katerega smo se prijavili v okviru programa Evropske unije Erasmus+. Projekt smo poimenovali Opolnomočenje starejših pacientov za pravilno uporabo zdravil in je namenjen starejšim, ki uporabljajo več zdravil za zdravljenje katere od kroničnih nenalezljivih bolezni. Poleg predavanj v petih različnih krajih po Pomurju – Beltincih, Murski Soboti, Lendavi, Ljutomeru in Gornji Radgoni – bomo v istih krajih izvedli tudi delavnice, na katerih se bomo posameznim kroničnim boleznim še bolj posvetili. Med drugim bo ena delavnica namenjena sladkorni bolezni, ki jo imenujemo tudi diabetes mellitus. Po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije sodi sladkorna bolezen med štiri nenalezljive kronične bolezni, ki zahtevajo največje ukrepanje v družbi.

Za bolezen je značilna previsoka koncentracija glukoze v krvi, kar strokovno imenujemo hiperglikemija. Nastane zaradi pomanjkljivega delovanja hormona inzulina ali zaradi zmanjšane občutljivosti celic za inzulin. Inzulin je hormon, ki omogoča prehajanje krvnega sladkorja oz. glukoze iz krvi v celice. Glukoza ne more več vstopati v celice, zato se kopiči v krvi. Poznamo več tipov sladkorne bolezni. Tip 1 je bolezen, ki potrebuje nujno zdravljenje z inzulinom. Pacienti si inzulin najpogosteje vbrizgajo s pomočjo inzulinskih peresnikov. Pomembno je, da vemo, kaj je treba preveriti pred aplikacijo zdravila. Na delavnicah bodo na voljo demonstracijski peresniki, s pomočjo katerih bomo spoznali, kaj vse je treba preveriti pred aplikacijo zdravila in kako inzulin pravilno apliciramo. Najpogostejša oblika te bolezni pa je tip 2, ki počasi, a zanesljivo, povzroča poškodbe na žilah in živcih, kar se izraža v okvarah organov v različnih delih telesa – na ledvicah, očeh, ožilju, živčevju.

Nastanek bolezni je odvisen tudi od dejavnikov, na katere lahko vplivamo – imenujemo jih dejavniki tveganja in jih bomo spoznali na delavnicah. Tako se bomo lahko bolezni izognili in jo preprečili. Kljub temu pa nas bolezen lahko doleti. V tem primeru je ključnega pomena prepoznati zgodnje simptome in znake bolezni – prekomerna žeja, pogosto uriniranje in še drugi simptomi, ki jih bomo spoznali na delavnici, so prvi znanilci, da moramo nujno ukrepati. Tako bomo znali pravočasno spremeniti svoje navade, pogosteje bomo začeli spremljati vrednosti krvnega sladkorja in tako odložili nastanek sladkorne bolezni ali jo celo preprečili.

Če pa zbolimo, je pri nadzoru diabetesa pomembna redna in pravilna uporaba zdravil, predpisanih na recept. Zaradi nepravilne uporabe nekaterih zdravil lahko pride tudi do prenizke vrednosti glukoze v krvi oz. hipoglikemije. Kako prepoznati stanje in kako pravilno ukrepati, se bomo pogovorili na delavnici. Znanje nam lahko koristi, tudi če sami nismo sladkorni bolniki, saj nikoli ne vemo, kdaj se bomo v vsakdanu morda srečali s kakšnim diabetikom, ki bo potreboval našo pomoč.

Na delavnicah pa ne bomo pozabili niti na najpomembnejše – kako pravilno uporabljati tehnične pripomočke, namenjene osebam s sladkorno boleznijo – merilnike za merjenje glukoze v krvi, prožilne naprave z lancetami, testne lističe za določanje ravni sladkorja v krvi. Vsak udeleženec delavnic se bo imel priložnost naučiti samomeritve in si izmeriti vrednost glukoze v krvi z merilnikom, ki ga bo po delavnici lahko odnesel domov.