O predavanjih

15. 03. 2022
Predavanja
V okviru projekta Opolnomočenje starejših pacientov za pravilno uporabo zdravil bomo v Pomurskih lekarnah pripravili in organizirali predavanja ter delavnice v več krajih po Pomurju (Murska Sobota, Beltinci, Lendava, Ljutomer, Gornja Radgona).

Predavanja bodo namenjena razlagi pomena pravilne in varne uporabe zdravil. S pomočjo konkretnih primerov bomo pojasnili različne dejavnike, ki vplivajo na učinkovito in varno zdravljenje z zdravili. Med drugim so to način uporabe zdravil, čas odmerjanja zdravil, sočasno zaužita hrana in pijača kot tudi souporaba drugih zdravil. Nikakor ne smemo zapostaviti sočasnega jemanja drugih izdelkov, npr. pripravkov zdravilnih rastlin ali prehranskih dopolnil, ki tudi lahko pomembno vplivajo na učinkovitost zdravljenja. Predstavili bomo način pravilnega shranjevanja zdravil ter ravnanja z odpadnimi zdravili.

Samozdravljenje je aktualno tudi za bolnike s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi. Načrt zdravega življenjskega sloga je prvi korak zdravljenja kroničnih bolezni. Predstavili bomo koristi kakor tudi omejitve v pristopih samozdravljenja pri posameznih kroničnih boleznih in neželeno součinkovanje z zdravili, ki jih bolnik redno prejema.

Najpogostejše kronične bolezni sodobnega časa so srčno-žilne bolezni, sladkorna bolezen, astma, kronična obstruktivna bolezen, težave s prostato in druge. V današnjem času, ko veliko informacij in načinov komunikacije poteka prek spleta, se zavedamo, da je treba tudi na področju preventive ter zdravljenja stopiti v korak s časom. Zato smo tudi v vse točke našega projekta vpeljali sodobne tehnologije. Tako lahko prek pametnih telefonov, tablic, računalnikov spremljamo zdravstveno stanje, izvajamo različne meritve, imamo nastavljene opomnike, ki nas spodbujajo k zdravemu načinu življenja.

Nedvomno pa je pomembno, da informacije poiščemo v zaupanja vrednem viru. Ob današnji poplavi informacij je težko dobiti pravo informacijo, ki je verodostojna, zato smo tukaj za vas, tudi s pomočjo našega projekta Opolnomočenje starejših za pravilno uporabo zdravil, vsi strokovni zdravstveni delavci Pomurskih lekarn pravi naslov.

Verjamemo, da bomo s predstavitvijo predavanj kot tudi izvedbo drugih aktivnosti projekta udeležencem omogočili bolje spoznati njihove kronične bolezni in jim tako pomagali, da jih bodo lažje obvladali in z njimi dosegali zadovoljivo kakovost življenja. S tem bomo sledili svojemu poslanstvu zagotavljanja učinkovite preskrbe z zdravili in dostopnosti lekarniških storitev za vse ljudi, v vseh okoljih, kjer so Pomurske lekarne prisotne.