Opis delavnic o hipertenziji

Na delavnicah o hipertenziji bomo predstavili pravilen način merjenja krvnega tlaka, zdrav življenjski slog in pravilno uporabo antihipertenzivnih zdravil.

Zdi se, da epidemija covida-19 pojenja, a neka druga bolezen že dlje časa dosega razsežnosti globalne epidemije. To je povišan krvni tlak ali hipertenzija.

Po podatkih mednarodnega združenja za hipertenzijo ima zvišan krvni tlak že vsak četrti odrasel človek na svetu oziroma 1,8 milijarde ljudi. Skrb vzbujajoč je podatek za Slovenijo, kjer se s povišanim krvnim tlakom srečuje skoraj 50 odstotkov odraslih Slovencev, s starostjo pa število samo še narašča do 75 odstotkov pri starostnikih med 70 in 80 leti.

Kaj je krvni tlak

Za normalno delovanje telesa morajo vse celice dobiti kisik in hrano in to dobijo s krvjo. Srce kot črpalka po telesu poganja kri po žilah in kri pritiska na žile. Ta pritisk lahko izmerimo z merilniki in pri merjenju krvnega tlaka vedno dobimo dve vrednosti: zgornji ali sistolični tlak, ko se srce skrči in potisne kri po žilah, ter spodnji ali diastolični tlak, ko se srce razširi. Krvni tlak je torej potreben, da obtok nemoteno deluje.

Kadar je pritisk previsok, začne okvarjati ožilje, s tem pa tudi organe, kot so srce, možgani, ledvice in ožilje na očesnem ozadju. Na teh organih nastanejo hude spremembe, ki lahko povzročijo infarkt, odpoved srca in ledvic, poslabšanje vida, možgansko kap, demenco in druge zaplete. Zaradi nezdravljenega povišanega krvnega tlaka se razvijejo bolezni srca in ožilja, ki so najpogostejši vzrok umrljivosti odraslih. V Sloveniji doživi možgansko kap okoli 4400 ljudi na leto, okoli 2100 jih umre. Srčni infarkt prizadene okoli 5000 bolnikov na leto, približno 700 jih umre.

Zvišan krvni tlak ne boli in se ga pogosto ne zavedamo, zato ga imenujemo tudi tihi ubijalec. Simptomi, ki spremljajo visok krvni tlak, so lahko zelo različni, od glavobola (predvsem v zatilju), krvavitve iz nosu, prsne bolečine do drugih povsem neznačilnih simptomov.

Prav zato, ker se bolezni pogosto ne zavedamo, je pomembno merjenje krvnega tlaka, saj lahko s preprosto in nezahtevno metodo hitro odkrijemo povišan krvni tlak in spremljamo ustrezno zdravljenje.

Meja za povišan krvni tlak je postavljena arbitrarno, ko je korist zdravljenja večja od tveganja zdravljenja oz. kadar se pojavnost zapletov na ožilju in srcu precej dvigne, kar je dokazano s kliničnimi raziskavami. Meja med povišanim in normalnim krvnim tlakom je določena pri 140/90 mmHg, ciljni krvni tlak pa je za večino bolnikov določen pri vrednosti 130/80 mmHg.

Zdravljenje povišanega krvnega tlaka se vedno začne z izboljšanjem življenjskega sloga. Med temi so najpomembnejši znižanje telesne mase, omejitev vnosa soli s hrano in povečanje fizične aktivnosti.

Ker pa so ti t. i. nefarmakološki ukrepi pogosto nezadostni ali neučinkoviti, se zdravniki glede na vrednosti krvnega tlaka, stanje bolnika in pridružene bolezni odločijo za zdravljenje z zdravili. Za zdravljenje z zdravili obstaja več različnih skupin zdravil, pogosto je treba jemati več različnih zdravil, kar pa se lahko poenostavi s kombiniranimi zdravili, ko je v eni tableti več učinkovin in z eno tableto dobimo dve ali celo tri zdravila. To pomeni za paciente preprostejšo in prijaznejšo uporabo.

V Sloveniji imamo na razpolago veliko učinkovitih, varnih in kakovostnih zdravil, s katerimi bi lahko povišan pritisk dobro obvladali. Skrb vzbujajoči so podatki, da ima le 30 odstotkov bolnikov dobro urejen povišan krvni tlak, to pomeni, da imajo ciljni krvni tlak pod določeno vrednostjo. Četrtina bolnikov s povišanim krvnim tlakom sploh ne ve, da imajo previsoke vrednosti, 10 odstotkov bolnikov, ki vedo, da imajo tlak povišan, se ne zdravi, od tistih, ki se zdravijo z zdravili, pa jih ima manj kot polovica ustrezno urejen krvni tlak.

V Pomurskih lekarnah smo pripravili za naše obiskovalce v sklopu projekta Opolnomočenje starejših pacientov za pravilno uporabo zdravil štiri delavnice, med katerimi bo tudi delavnica o hipertenziji. Na teh delavnicah, ki bodo potekale v aprilu in maju v različnih krajih Pomurja, bomo obiskovalcem predstavili:

-          pravilno merjenje krvnega tlaka (kot enostavne metode za ugotavljanje in spremljanje hipertenzije)

-          zdrav življenjski slog (za preprečevanje in zdravljenje hipertenzije) 

-          zdravljenje z zdravili (pravilna uporaba).

Vljudno vabljeni k sodelovanju, da skupaj pripomoremo k prepoznavi in bolj učinkovitemu zdravljenju povišanega krvnega tlaka.