Pregled uporabe zdravil - opis storitve

Mislite, da o svojih zdravilih ne veste dovolj? Niste prepričani, ali jih pravilno uporabljate? Menite, da so nekatere težave, ki jih imate, povezane z zdravili? Vas skrbi sočasna uporaba zdravil? Se s svojimi zdravili ne znajdete najbolje?

Farmacevti v Pomurskih lekarnah že vrsto let opažamo, da staranje populacije in naraščanje števila predpisanih zdravil prinašata vedno večje zdravstvene izzive. Bolniki, ki morajo hkrati jemati več zdravil za zdravljenje kroničnih nenalezljivih bolezni, težko sledijo vsem priporočilom, zato zdravila bodisi uporabljajo nepravilno ali jih sploh ne uporabljajo. Raziskave, ki preverjajo sodelovanje pri zdravljenju kroničnih nenalezljivih bolezni z zdravili, ugotavljajo, da zdravila redno uporablja le okrog 50 % bolnikov. Izkušnje iz prakse in raziskav dokazujejo, da večje število zdravil in/ali odmerkov zdravil bolniku pomeni večji izziv pri uporabi teh zdravil, poveča se pojavnost neželenih učinkov in možnost neugodnega medsebojnega delovanja zdravil.

V Pomurskih lekarnah smo oblikovali projekt Opolnomočenje starejše populacije za pravilno uporabo zdravil. Vse, ki se boste izobraževanja udeležili, želimo s pomočjo predavanj, delavnic in individualnih posvetov s farmacevtom usposobiti za pravilno in varno uporabo zdravil ter aktivno vlogo pri zdravljenju kroničnih nenalezljivih bolezni. Pridobili boste nova/poglobljena znanja o nekaterih najpogostejših nenalezljivih kroničnih boleznih in zdravljenju z zdravili ter se izobrazili o pomenu sodelovanja pri zdravljenju z zdravili in posledicah nepravilne uporabe zdravil. S pomočjo vseh navedenih aktivnosti bomo skušali ugodno vplivati na vaše fizično in duševno zdravje ter dobro počutje in izboljšati z zdravjem povezano kakovost življenja.

Vsem, ki že dalj časa uporabljate več zdravil, se mogoče ne znajdete najbolje s svojimi zdravili, imate težave, ki bi lahko bile posledica uporabe zdravil, ali vas skrbi sočasna uporaba zdravil, še posebej priporočamo, da se udeležite pregleda uporabe zdravil, ki vam ga v okviru projekta Opolnomočenje starejše populacije za pravilno uporabo zdravil ponujamo brezplačno.

Pregled uporabe zdravil je pogovor med vami in magistrom farmacije o zdravilih na recept in brez recepta ter drugih izdelkih za ohranjanje zdravja, ki jih uporabljate. Med osebnim posvetom bomo s koristnimi nasveti skušali zagotoviti, da boste svoja zdravila bolje spoznali in se jih naučili pravilno uporabljati, predlagali pa vam bomo tudi ukrepe za odpravo morebitnih težav, povezanih z zdravili. Med individualnim posvetom z magistrom farmacije boste dobili prilagojena navodila glede optimizacije uporabe vaših zdravil. Hkrati boste imeli priložnost, da magistra farmacije vprašate vse, kar vas zanima o vaših zdravilih, pa v lekarni mogoče ne najdete priložnosti za to.

Na osnovi pogovora o vaših zdravilih vam bomo pripravili tudi osebno kartico zdravil. To je seznam vaših zdravil, ki bo vseboval koristne informacije o uporabi zdravil in vam bo jemanje zdravil olajšal, uporabili pa ga boste lahko tudi ob obisku zdravnika ali bolnišnice. Tako bo vaše zdravljenje z zdravili še uspešnejše in možnost nastanka z zdravili povezanih težav manjša.

Če torej želite izvedeti več o pravilni uporabi zdravil in prevzeti aktivno vlogo pri zdravljenju svoje bolezni, vas vabimo, da se udeležite projekta Opolnomočenje starejše populacije za pravilno uporabo zdravil, ki smo ga v Pomurskih lekarnah pripravili za vas. Verjamem, da bomo ob koncu projekta zadovoljni vsi. Vi kot udeleženci, ker boste dobili veliko koristnih nasvetov, kako čim bolj izkoristiti potencial zdravil, ki jih prejemate, pa tudi mi farmacevti, saj s projektom uresničujemo svoje poslanstvo, da pripomoremo k bolj varnemu in učinkovitemu zdravljenju z zdravili.