Priporočila za zaščito zdravja v trenutni epidemiološki situaciji covida-19

V trenutni epidemiološki situaciji prevladuje različica SARS-CoV-2, ki se naglo širi v vseh skupinah prebivalstva in pri večini obolelih ne povzroča težjega poteka, ki bi zahteval bolnišnično zdravljenje. Pomembno je, da se zaščiti ranljive skupine prebivalstva in s tem prepreči porast težje potekajočih oblik bolezni.

Priporočila za obvladovanje širjenja okužb s SARS-CoV-2 ne posegajo pomembno v vsakdanje življenje večine posameznikov, z njihovim izvajanjem pa lahko vsak zaščiti svoje zdravje in zdravje bližnjih.

Ob upoštevanju splošnih, že dobro poznanih priporočil, kot so vzdrževanje medosebne razdaljepravilno umivanje rokrazkuževanje rokizogibanje dotikanju obraza (oči, nosu in ust)higiena kihanja in kašlja ter učinkovito prezračevanje zaprtih prostorov, posebej izpostavljamo:

PRIPOROČILA GLEDE NOŠENJA MASK

  • uporaba maske je znak skrbi zase in za skupnost,
  • nujna je uporaba maske v okoljih z večjim tveganjem za okužbo s SARS-CoV-2, v katerih se zadržujejo osebe iz ranljivih skupin (skupni zaprti prostori zdravstvenih ustanov med katere sodijo lekarne),
  • priporočena je dosledna uporaba maske osebam iz ranljivih skupin pri dejavnostih, kjer do oseb izven njihovega gospodinjstva ne morejo vzdrževati priporočene medosebne razdalje oz. se z njimi zadržujejo v skupnem zaprtem prostoru in tudi vsem osebam pri uporabi sredstev javnega prevoza in na zaprtih javnih mestih (npr. trgovine, trgovski centri, knjižnice, kinodvorane…),
  • priporočena je uporaba medicinske obrazne maske tipa IIR ali maske tipa FFP2/N95,
  • pomembno je, da masko pravilno namestimo in odstranimo ter upoštevamo načelo ne-dotikanja maske med njeno uporabo, tesnjenje in čas nošenja maske.

V PRIMERU ZNAKOV IN SIMPTOMOV OKUŽBE S SARS-COV-2 OSTANITE DOMA

  • če se pričnete slabo počutiti, postanete nahodni ali hripavi, občutite bolečine v žrelu, vas boli glava, mišice ali sklepi, izgubite vonj in okus ali si izmerite povišano telesno temperaturo, ostanite doma in za nadaljnja navodila pokličite izbranega osebnega ali dežurnega zdravnika,
  • če imate možnost, se ob pojavu simptomov čim prej testirajte,
  • v primeru potrjene okužbe z virusom SARS-CoV-2, je pomembno, da ostanete doma, omejite stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevate priporočila za preprečevanje širjenja bolezni.

Z upoštevanjem navedenih priporočil boste prispevali k omejitvi širjenja bolezni COVID-19 in ohranili dostopnost do zdravil ter lekarniških storitev.

Hvala za razumevanje in lepo poZDRAVLJENI