Točka zdravja

14. november – svetovni dan sladkorne bolezni

Mednarodna diabetična zveza (IDF) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sta leta 1991 razglasili svetovni dan sladkorne bolezni (SDSB) kot odziv na vse večjo zaskrbljenost zaradi naraščajoče grožnje za zdravje – sladkorne bolezni. 

Vsako leto ga zaznamujemo 14. novembra, ko se spominjamo rojstva Fredericka Bantinga, ki je leta 1922 skupaj s Charlesom Bestom odkril inzulin.

Svetovni dan sladkorne bolezni je največja kampanja ozaveščanja o sladkorni bolezni po vsem svetu, v več kot 160 državah vsako leto doseže več kot eno milijardo ljudi.

Kampanja uporablja logotip modrega kroga, ki je bil sprejet leta 2007 po sprejetju resolucije ZN o sladkorni bolezni. Moder krog je globalni simbol ozaveščenosti o sladkorni bolezni. Ponazarja enotnost svetovne skupnosti sladkornih bolnikov v odzivu na epidemijo sladkorne bolezni.

Kampanja svetovnega dneva sladkorne bolezni je vsako leto posvečena izbrani temi, ki je aktualna eno leto ali več zaporednih let. Tema svetovnega dneva sladkorne bolezni v obdobju 2021–2023 je dostop do zdravljenja sladkorne bolezni.

Svetovni dan sladkorne bolezni ponuja priložnost za ozaveščanje o sladkorni bolezni kot globalnem javnem zdravstvenem problemu in o tem, kaj je treba storiti na področju preprečevanja, diagnosticiranja in obvladovanja bolezni. Sladkorna bolezen je v porastu tako v Sloveniji kot v svetu. Še posebej narašča število prebivalcev s sladkorno boleznijo tipa 2, kar je večinoma povezano s staranjem prebivalstva in nezdravim življenjskim slogom.

·         Leta 2019 je živelo s sladkorno boleznijo 463 milijonov ljudi.

·         Do leta 2030 naj bi se število povečalo na 578 milijonov.

·         Eden od dveh odraslih s sladkorno boleznijo ostaja nediagnosticiran.

·         Vsak peti bolnik s sladkorno boleznijo je starejši od 65 let.

·         Sladkorna bolezen je leta 2019 povzročila 4,2 milijona smrti.

 

Slovenija spada med države, ki zelo dobro preučujejo, kako najbolje preprečiti sladkorno bolezen, jo čim prej diagnosticirati in izboljšati oskrbo ljudi s sladkorno boleznijo.

Lekarniški farmacevti smo zaradi svoje enostavne dostopnosti in visoke strokovne usposobljenosti odličen vir informacij in podpora pri zdravljenju. Pridružite se nam v skrbi za vaše zdravje! Tako ste 14. novembra, na svetovni dan sladkorne bolezni, vabljeni v naše lekarne, kjer vam bomo brezplačno izmerili vrednost krvnega sladkorja. Razložili vam bomo izmerjene vrednosti in vam povedali, kakšne so zaželene – optimalne vrednosti. Vzeli si bomo čas za vas in vam bomo na razpolago za nasvete o sladkorni bolezni, kakor tudi za nasvete in napotke glede pravilne uporabe zdravil.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj