Točka zdravja

Afte - boleče razjede v ustih

Najverjetneje je tudi vam poznan občutek, ko želodec kliče po hrani, ustne razjede pa jo odklanjajo. Občutek bolečine, skelenja in pečenja je namreč prehud.
Kaj so afte?
Afte so posamični, boleči, svetli mehurčkI na ustni sluznici, ki se spremenijo v manjše ali večje razjede. Robovi teh razjed so živo rdeče obarvani. Običajno nastanejo na jeziku ali na notranji strani ustnic, lic in na dnu dlesni.

Zakaj nastanejo?
Afte so nenalezljive razjede ustne sluznice. Pojavijo se lahko pri osebah vseh starosti, najpogosteje pri najstnikih, več težav pa povzročajo ženskam. Študije so pokazale, da so afte pri določenih ljudeh dednega izvora, prav zato se v nekaterih družinah pojavljajo pogosteje.
Ulkusov ne povzročajo ne bakterije in ne virusi. Na njihov izbruh lahko vpliva  več dejavnikov: najpogosteje se pojavljajo pri izčrpanih ali bolnih osebah; zelo pogoste so pri ženskah pred menstruacijo; pojavljajo se pri osebah, ki so veliko pod stresom; nastanejo lahko kot posledica poškodbe ustne sluznice (zaradi slabo prilegajoče se zobne proteze, štrlečega zoba, neprevidnega ščetkanja, kajenja in uživanja vroče prehrane ter pijač, ugriza med hranjenjem); lahko so znak slabokrvnosti, pomanjkanja železa, vitamina B12 ali folne kisline, črevesnih bolezni, kot sta celiakija in Crohnova bolezen; lahko so znak okužbe z virusom herpes simpleks; če razjeda raste in se ne celi, je lahko tudi znak raka ustne sluznice.

Simptomi?
Bolezen ni nevarna, a nas ovira v vsakodnevnem življenju, še posebej kar se tiče hranjenja. 
Zaradi njih nam hrana pogosto ne daje več običajnega zadovoljstva. V dotiku s kisom, limono, pekočimi začimbami in kruhovimi drobtinami se razjede močno razbolijo. Bolečino pa povečajo tudi vroče jedi. Še posebej otroci postanejo razdražljivi, jokavi, neješči in lahko odreagirajo z visoko  telesno temperaturo.

Kaj storiti?
Ko afta enkrat izbruhne, se izogibajte slani, kisli, vroči in pikantni hrani, ki okrepi bolečino in še bolj razdraži vneto sluznico ter pretrdi hrani, ki lahko mehansko poškoduje razjedo. Previdni bodite tudi med ščetkanjem zob, da se ne poškodujete z zobno ščetko, uporabljajte pa zobno pasto, ki ne vsebuje natrijevega lauril sulfata in drugih sestavin, ki dražijo tkivo ustne sluznice. Ker afte niso nalezljive, se vam ni treba bati, da bi jih prenesli na koga drugega. Afte običajno izginejo po 10 do 14 dneh, ko se poškodovana sluznica pozdravi. Seveda smo lahko pri tem v veliko pomoč tudi sami. 
Nekateri prisegajo na tanin, zato se svetuje, da filter vrečko čaja, ki vsebuje tanin, položite na afto in pustite delovati, saj taninska kislina pomaga izsušiti razjedo. Prav tako lahko pomaga ledeni obkladek, ki afte sicer ne bo ozdravil, bo pa pomagal omiliti bolečino. Tudi mešanica žajblja in kamilic blagodejno delujeta, zato se priporoča izpiranje ust večkrat na dan. Poskusite pa lahko tudi z izpiranjem s fiziološko raztopino. 

Kaj nam lahko ponudijo Pomurske lekarne?
Pomoč iz lekarne pri aftah je zagotovo dobrodošla. Tudi zato, ker je brez recepta na voljo ogromno pripravkov, ki pomagajo zaceliti poškodovano ustno sluznico in hkrati olajšajo bolečino. Za nepogrešljive se izkažejo pripravki, ki vsebujejo kombinacijo lokalnih anestetikov in antiseptikov. Tako lahko izbirate med geli, raztopinami in ustnimi vodami, tudi takšnimi, ki ne vsebujejo alkohola in zato ne pečejo. Prav tako sta na voljo žajbelj in kamilice kot zelišči za izpiranje ust. Tudi propolis nam lahko pomaga. Na voljo pa so tudi novejši pripravki – to so filmi, ki ob nanosu na poškodovani sluznici naredijo zaščitno plast, ter s tem preprečijo draženje razjed, hkrati pa pripomorejo k hitrejšemu celjenju.

Pripravkov je veliko, a naj bo nasvet farmacevta v lekarni tisti, ki bo Vašo odločitev olajšal in doprinesel k izboljšanju težav.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj