Točka zdravja

Aknasta koža

Vzroki za nečisto kožo. Kako poskrbeti, da se stanje ne bi poslabšalo?

V obdobju odraščanja se koža rada pokrije z mozoljčki in aknami. Od 80 do 100 odstotkov mladostnikov ima problematično kožo. Če imate aknasto kožo, je dobro vedeti, da se stanje lahko ponovi v katerem koli življenjskem obdobju. Vse več odraslih žensk ima problematično kožo, katere vzroki so lahko stresi, hormonske spremembe ipd.

Vzroki za nečisto kožo
Včasih je prevladovalo mnenje, da nastanejo mozolji in akne zaradi nepravilne prehrane oz. nekaterih živil ali umazane kože. Danes menimo, da so te težave posledica mastne kože in nekaterih psiholoških dejavnikov, npr. stresa. Raziskave so pokazale, da je vzrok za akne kopičenje roževinastih celic (keratinocitov), bakterij in maščobe v lojnicah dlačnih mešičkov. Najbolj so dovzetni mešički na obrazu, prsih ter zgornjem delu prsnega koša in hrbta. Na to vplivata tudi dednost in hormonsko neravnovesje. Vsak človek ima ženske in moške hormone. Pri ženskah je lahko ta pojav povezan z menstruacijskim ciklom. Na hormonsko ravnovesje lahko vpliva tudi jemanje kontracepcijskih tablet. Posledica stresa je izločanje adrenalina, kar tudi vpliva na kožo.

Kozmetični izdelki, katerih osnova so maščobe, zapirajo pore. Za ljudi, ki imajo težave z aknasto kožo, je priporočljiva samo kozmetika, ki ne vsebuje maščob.

V puberteti količina hormonov v krvi hitro narašča in s tem spodbuja žleze lojnice, ki pospešeno izločajo kožno maščobo. Maščobe dražijo izvodila mešička, da izdelujejo več celic, ki mašijo folikularne izhode, posledica pa so akne.

Pri odraslih je lahko vzrok za akne kateri koli od zgoraj omenjenih. Nekatere akne se lahko razvijejo v gnojne mozolje. Takšni mozolji se naredijo iz aken, ko se stena zamašenega mešička pretrga in se mrtve kožne celice, maščoba in bakterije razširijo v kožo. Poveča se količina belih krvničk, ki preprečujejo, da bi okužba prodrla v globlje sloje kože. Koža pordeči in bele krvničke, pomešane z mrtvimi kožnimi celicami, maščobo in bakterijami, se nabirajo v mešičku in tvorijo gnoj. Na koži se pojavi rdeč mozolj z rumenkasto glavico. Mozoljev ne smemo stiskati! Pri tem namreč lahko bakterije prodrejo v globlje plasti kože in naredi se brazgotina. Zato mozoljček pustite pri miru. Tako belim krvničkam omogočite, da počasi uničijo žive bakterije.

Kako poskrbeti, da se stanje ne bi poslabšalo?

  • Obraz si je treba umivati dvakrat na dan, pri tem pa uporabljati nežne gele za umivanje problematične kože. Izogibati se je treba agresivnih mil.
  • Po umivanju si obraz z brisačo le popivnamo.
  • Zamenjajmo brisačo za obraz vsak dan, bakterije se namreč hitreje razmnožujejo na vlažnih površinah.
  • Pogosto si umivajmo roke in se poskušajmo čim manj dotikati obraza, hrbta in dekolteja na teh predelih so zaradi nanašanja bakterij akne pogostejše.
  • Ne stiskajmo ali praskajmo mozoljev, saj lahko na obrazu ostanejo brazgotine.
  • Na občutljive predele ne nanašajmo mastnih krem, ki lahko še bolj zaprejo pore.
  • Zvečer obvezno odstranimo kozmetiko iz vseh kotičkov obraza.
  • Poskušajmo se izogibati stresnim situacijam. In vzemite si čas za sprostitev.
Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj