Točka zdravja

Akutna bolečina v križu

Bolečina v križu, ki jo  vsaj enkrat v življenju doživi  približno 80 % ljudi. Predstavlja enega izmed najpogostejših vzrokov nezmožnosti za delo. Akutna bolečina v križu nastopi nenadoma in čez nekaj dni, najpozneje v nekaj tednih  izzveni. Bolj problematična je kronična bolečina v križu, ki traja dalj časa. O kronični bolečini govorimo takrat, ko traja vsaj 12 tednov.  

Akutna bolečina v križu najpogosteje nastane zaradi poškodbe ob dvigu težkega bremena ali ob nenadnem, nepravilnem gibu. Gre za posledico natega obhrbteničnih mišic in vezi. Povzročijo jo lahko tudi poškodbe, pri katerih pride do zdrsa medvretenčne ploščice, ki pritisne na okoliški živec. Vzrok so lahko tudi anatomske nepravilnosti skeleta, zožitve hrbteničnega kanala, degeneracijske spremembe medvretenčnih ploščic idr., ki lahko vodijo do kronične bolečine. Bolečina je lahko posledica slabe drže in nefiziološkega položaja na delovnem mestu ter čezmernih športnih obremenitev. Pogosto spremlja tudi čezmerno telesno težo in nosečnost. 

Akutno bolečino v križu lahko lajšamo s pomočjo zdravil, poznamo pa tudi metode, ki ne vključujejo zdravil. Med slednjimi se najpogosteje poslužujemo gretja bolečega predela, recimo z uporabo toplih obkladkov in masaže. Marsikdo poskuša lajšati težave s pomočjo lokalnih pripravkov v obliki mazil, krem, gelov ali pršil, ki jih nanese na kožo na bolečem predelu. V okviru prej povedanega dajemo prednost izdelkom, ki grejejo pred izdelki s hladilnim učinkom.  
Bolečina marsikoga prisili v mirovanje, a nikakor ne mirujemo več kot dan ali dva. Vzdrževanje telesne dejavnosti je zelo pomembno, saj zaradi mirovanja postanemo okorni, pešajo nam mišice in kosti, postanemo depresivni, bolečine so močnejše in težje se znova aktiviramo. 

Ob zelo močni bolečini lahko poiščemo zdravniško pomoč. Zdravnika morate obiskati, če  bolečina postaja močnejša ali ne mine v 4 do 6 tednih, če je bolečina zelo huda, ne mine niti v mirovanju in zbuja iz stanja. Takoj moramo poiskati zdravniško pomoč, če so prisotni znaki, ki kažejo, da sta lahko prizadeta živčevje in hrbtenjača: ob težavah z odvajanjem vode in blata, omrtvelost v presredku in spolovilu, omrtvelost, zbadanje ali slabost v obeh nogah, nestabilnost v pokončnem položaju in težave pri premikanju nog. 

Akutna bolečina v križu večinoma ni znak bolezni in ne predstavlja nevarnosti za zdravje, zato si lahko pomagate sami, brez zdravniške oskrbe. V lekarni si lahko kupite zdravila ali druge pripravke, s katerimi si lajšate akutno bolečino v križu. Pogosteje kot paracetamol, ki je sicer praviloma prva izbira izmed protibolečinskih zdravil, pri akutni bolečini v križu priporočamo katerega izmed nesteroidnih antirevmatikov, saj se pri tej vrsti bolečine izkažejo za učinkovitejše. Na voljo imamo zdravila z ibuprofenom ali naproksenom, ki jih lahko zaužijemo skozi usta. Uporabimo pa lahko tudi zdravilo z diklofenakom v obliki gela, ki ga nanesemo na boleč predel.    

Pozitivna stran akutne bolečine v križu je dejstvo, da gre za samoomejujočo bolečino, ki bo v nekaj dneh ali najpozneje v nekaj tednih izginila. Ponovitvi se bomo  izognili z nekaterimi ukrepi, kot je izogibanje dvigovanju težkih bremen, dvigovanje sprejemljivo težkih bremen iz počepa z uporabo trebušnih mišic, znižanju prevelike telesne teže, uporabi čevljev z nizko peto ipd. Poznani so različni škodljivi vplivi kajenja na naše zdravje. Mogoče ne gre spregledati niti zmanjšanja dotoka krvi spodnji hrbtenjači, kar lahko prispeva k degeneraciji medvretenčnih ploščic. 

Vsekakor je potrebno vzdrževati ustrezno telesno pripravljenost, za kar je potrebna redna telesna aktivnost. Moč in fleksibilnost mišic lahko povečamo že z zmerno pol ure dnevno trajajočo telesno aktivnostjo, kot je hitra hoja, kolesarjenje ali plavanje. Ne smemo pozabiti na ustrezno raztezanje mišic, preden se lotimo telesne aktivnosti. Spregledati pa ne smemo niti delovnih pogojev, delovna površina naj bo na primerni višini, stol naj nam nudi ustrezno ledveno podporo.  

Pri nakupu zdravil za lajšanje akutne bolečine v križu se pogosto odločimo za nesteroidne antirevmatike, ki niso primerno zdravilo za vsakogar, zato priporočamo posvet s farmacevtom ali farmacevtskim tehnikom. Upoštevajte način uporabe in priporočene odmerke, v nasprotnem primeru se poveča tveganje in pojavnost neželenih učinkov, recimo želodčnih razjed. Različna zdravila imajo lahko podobne sestavine, zato odsvetujemo jemanje različnih protibolečinskih zdravil. Tudi podatek, katera zdravila za samozdravljenje lajšanja bolečine smemo kombinirati lahko preverite v lekarni. 
 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj