Točka zdravja

Alergija na sonce in homeopatska pomoč

Podatki kažejo, da skoraj vsak peti Evropejec že trpi za alergijo na sonce, številka pa se vztrajno veča. Alergijo lahko dobimo že po 15 minutah izpostavljanja soncu, zanjo pa so krivi predvsem UVA žarki.
Zakaj prihaja do alergijske reakcije in kako jo prepoznamo?

Ko UVA žarki prodirajo v globlje plasti kože, povzročijo, da se v telesu sprosti histamin, ki je odgovoren za alergijske reakcije. Alergijo prepoznamo po rdečih bunkicah oziroma mehurčkih ali pa po večjih pordelih površinah, ki neznansko srbijo. Največkrat je prizadeta koža dekolteja, rok, hrbtne strani dlani, nog in obraza.

Srbenje je prvi znak alergije na sonce in se ponavadi pojavi 2 do 3 dni po prvem intenzivnem stiku s soncem oziroma ob spremembi letnega časa ali geografske lege. Kožne mehurčke moramo razlikovati od mehurčkov, ki nastanejo pri sončarici. Pri sončnih alergijah tudi ni opeklin!

Na kaj moramo biti pozorni?
Vsekakor je potrebno, da kožo ustrezno zaščitimo. O kremah z zaščitnim faktorjem smo letos v Vestniku že pisali, pa tudi o mehanski zaščiti smo najverjetneje že poučeni. To pomeni, da ne smemo pozabiti na zaščito telesa z lahkimi oblačili (dolgi rokavi) ter na pokrivala. Še vedno pa je najboljša zaščita pred alergijo na sonce zagotovo izogibanje sončnim žarkom med 11. in 16. uro, ko je sonce najmočnejše.
Prav tako bodimo pozorni na morebitna zdravila in prehranska dopolnila, ki jih jemljemo. Med zdravili, ki lahko povzročajo alergijski odziv na sonce so nekateri antibiotiki, protiglivična zdravila, antidepresivi, nevroleptiki ter nekatera zdravila, ki so uporabljajo v dermatologiji.
Nikakor ne spreglejmo mnogih kozmetičnih sredstev in parfumov ki pogosto v kombinaciji s sončnimi žarki povzročajo alergijski odziv. Mnogo ljudi pogosto prihaja v lekarno z željo po šentjanževem oljem, ki ga uporabljajo za nego, prenekateri pa posežejo po njem tudi, preden se izpostavijo soncu. A nevedoč, da šentjanževo olje v kombinaciji s soncem povzroča hude težave. In prav zanimivo je presenečenje ljudi, ki so prepričani, da naravni izvor daje popolno varnost. A vse kar je naravno, še zdaleč ni nujno, da je popolnoma varno in brez stranskih učinkov. Zato bodimo pozorni tudi na to!

Kako lahko alergijo na sonce preprečimo?
V prvi vrsti izpostavimo zadrževanje v senci in uporabo krem z zaščitnim faktorjem. Dva tedna pred in ves čas med izpostavljanjem soncu, se priporoča uživanje prehranskega dopolnila, ki vsebuje betakaroten. Prav tako pa lahko preventivno posežemo tudi po antihistaminiku v obliki tablet. Svetuje se jemanje 5 dni pred in ves čas, ko smo izpostavljeni soncu.

Kaj pa homeopatija?
Homeopatska zdravila lahko uporabimo za preprečevanje kot tudi za lajšanje alergij na sonce.

  • Kot preventiva pred alergijo na sonce uporabimo homeopatsko zdravilo Natrium muriaticum, ki ga jemljimo 3 tedne pred intenzivnim soncem (torej pred nastopom dopusta) in ves čas izpostavitve.
  • Če se alergija na sonce že pojavi, bodimo pozorni na simptome. V kolikor je koža zgolj pordela brez mehurčkov, prisotna je oteklina, stanje pa se izboljša s hladnimi obkladki, posezimo po zdravilu Apis mellifica.
  • Če rdečino spremlja tudi povišana telesna temperatura, bo pravšnja izbira zdravilo Atropa belladona.

Vsekakor si želimo, da letos do tovrstnih težav ne bi prihajalo. Kljub temu pa v počitniškem kovčku najdimo nekaj prostora, kamor bomo pospravili tudi morebitno pomoč, če nam jo sonce vendarle zagode!

 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj