Točka zdravja

Ali lahko druga zdravila vplivajo na učinkovitost tablet za zdravljenje sladkorne bolezni?

Sladkorna bolezen tipa 2 je tako v svetu, kot pri nas v porastu. Pri tem tipu sladkorne bolezni ne gre za nenaden upad izločanja insulina, zato (vsaj na začetku) ni potrebno njegovo nadomeščanje. Potrebujejo pa ti bolniki druga zdravila tako imenovane antidiabetike, s katerimi uravnavajo nivo glukoze v krvi. Če ste eden izmed njih imate verjetno poleg zdravil za sladkorno bolezen še kakšno drugo zdravilo, saj gre za bolezen s pogostimi komorbidnimi stanji. Ob peščici tablet oziroma kapsul, ki jih morate zaužiti vsakodnevno se vam seveda poraja vprašanje, kako je z medsebojnim delovanjem teh zdravil? 


Možnost medsebojnega delovanja nedvomno obstaja, saj kopica zdravil poleg svojega delovanja vpliva tudi na koncentracijo glukoze v krvi. To so opazili pri antipsihotikih, zaviralcih kalcijevih kanalčkov, nekaterih diuretikih (denimo tiazidnih), kortikosteroidih (tudi, če jih nanesemo na kožo), nekateri antidepresivih (selektivni zaviralci privzema serotonina), peroralnih hormonskih kontraceptivih idr. Kljub teoretičnemu součinkovanju, pa se zelo redko zgodi, da bi bilo potrebno ob kombinaciji prilagajati odmerek zdravila za zniževanje glukoze v krvi. 


Zdravnik mora biti ob izbiri zdravila bolj pozoren na zdravila, ki lahko specifično preko mehanizmov presnavljanja, prenašanja in izločanja vplivajo na posamezna zdravila za sladkorno bolezen. Primer so recimo sulfonilsečnine, to je skupina zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2, ki se presnavljajo preko določenih encimov v jetrih. Če bolnik prejema sočasno zdravilo, ki zavre to presnovo bo prišlo do povečanja količine antidiabetičnega zdravila, kar ima lahko neželene posledice. Tak je recimo primer bolnice s sladkorno boleznijo, ki so ji zaradi glivične okužbe predpisali protiglivično zdravilo. To je povzročilo povečanje krvnih koncentracij antidiabetičnega zdravila, zaradi česar je koncentracija glukoze v krvi precej padla. Gospa je tako četrti dan po začetku zdravljenja glivične okužbe padla v hipoglikemično komo.


Včasih je v lekarnah zaradi uvedbe terapevtskih skupin zdravil precej nejevolje glede dejstva, da nekaterih zdravil lekarniški farmacevt ne more zamenjati, pač pa se je potrebno vrniti k zdravniku. Zamenjava znotraj terapevtske skupine namreč vedno ni samoumevna. Recimo, da gre za bolnika, ki za zdravljenje sladkorne bolezni uporablja zdravilo z učinkovino repaglinid in ne želi doplačati za zdravilo z učinkovino ezetimib, ki se uporablja za zmanjševanje količine »škodljivega« holesterola v krvi. Zamenjava za omenjeno zdravilo so poleg statinov tudi fibrati, vendar ne gemfibrozil, ki je zaradi možnosti nastanka hude hipoglikemije kontraindiciran in ga navedeni bolnik ne sme uporabljati.


Medsebojno delovanje zdravil pa se ne kaže le z možnostjo povečanega učinka, pojavom neželenih ali toksičnih učinkov, pač pa tudi z zmanjšanjem učinka ali izostankom pričakovanega učinka. To se je zgodilo gospodu, ki se je zaradi sladkorne bolezni tipa 2 zdravil uspešno zdravil z zdravilom gliklazid v odmerku 80 mg na dan že dve leti. Po uvedbi protituberkuloznega zdravila rifampicina so ugotovili, da mu je glukoza v krvi narasla. To so uspeli urediti šele s podvojenim začetni odmerkom antidiabetičnega zdravila. Po končanem zdravljenju z rifampicinom so z zmanjšanjem odmerka gliklazida na začetni spet zagotovili učinkovito zdravljenje sladkorne bolezni.


Kot vidite je kar nekaj primerov tako imenovanih interakcij zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 z drugimi zdravili. Večina izmed njih je blažje narave in jih je možno sočasno uporabljati. Pri kombinaciji nekaterih pa je tveganje za resnejše neželene posledice večje, zato se določenih sočasno ne sme uporabljati. Tako je na mestu napotek, da zdravnika pred uvedbo novega zdravila opozorite na zdravila, ki jih že uporabljate. Odveč pa ni niti o tem povprašati lekarniškega farmacevta. 
 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj