Točka zdravja

Alkohol in zdravila

Alkohola sočasno z zdravili ne smemo uživati!

Medsebojni učinki zdravil (interakcije med zdravili) so lahko želeni in za zdravljenje ugodni, pogosto pa se kažejo kot neželeni. Medsebojno delovanje zdravil nastopi zaradi več mehanizmov. Tako se lahko učinek posameznih zdravil, ki jih sočasno jemljemo, poveča ali zmanjša.

Če jemljemo več zdravil hkrati, mora biti zdravnik pozoren na morebitno medsebojno delovanje. Če zdravila med seboj niso združljiva, jih zdravnik ne predpiše za sočasno jemanje. Na morebitne interakcije med predpisanimi zdravili smo pozorni tudi v lekarni, zato ob vsaki izdaji le te preverimo in če je potrebno, ustrezno ukrepamo. Zaradi interakcij se namreč lahko zgodi, da zdravljenje ni učinkovito ali pa se lahko pojavijo neželeni učinki. Medsebojno lahko učinkujejo tudi zdravila, ki se izdajajo v lekarnah brez recepta. Zato je pomembno, da farmacevta obvestite tudi o teh zdravilih ali prehranskih dopolnilih, ki jih jemljete.

Na učinkovanje zdravil pa lahko v veliki meri vpliva tudi uživanje hrane, alkohola ali drugih snovi.

Alkohola sočasno z zdravili ne smemo uživati! Pri določenih zdravilih so neželeni učinki zaradi medsebojnega delovanja še posebej izraziti. Alkohol vpliva na procese razgradnje v jetrih in lahko spremeni učinkovanje številnih zdravil. Določena zdravila lahko v kombinaciji z alkoholom povzročijo spremenjene učinke zdravljenja ter neželene učinke z resnimi posledicami.

ANTIBIOTIKI - zdravila za zdravljenje infekcij: interakcija se kaže kot spremenjen učinek zdravila ali celo neučinkovitost zdravljenja; slabost, bruhanje.

ANTIKOAGULANTI - zdravila proti strjevanju krvi: ob sočasne uživanju alkohola se lahko pojavijo ogrožajoče krvavitve.

ANTIDEPRESIVI - zdravila za zdravljenje depresije: poleg spremenjenega učinka lahko medsebojno delovanje antidepresiva in alkohola poveča pomirjujoče učinke.

ANTIDIABETIKI - zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni: interakcija z alkoholom se lahko poleg spremenjenega učinkovanja kaže kot glavobol in slabost;

ANTIHISTAMINIKI - zdravila za zdravljenje alergij: interakcija z alkoholom lahko poveča učinek sedacije (uspavanja) in povzroči vrtoglavico.

ANTIPSIHOTIKI - zdravila za zdravljenje psihoz: poleg povečanega učinka sedacije (uspavanja) in zmanjšane sposobnosti koordinacije se zaradi medsebojnega delovanja z alkoholom lahko pojavi oteženo dihanje.

ZDRAVILA ZA BOLEZNI SRCA IN OŽILJA: sočasno jemanje z alkoholom lahko povzroči vrtoglavico ali omedlevanje ter spremenjeno učinkovitost zdravila.

ANALGETIKI - nekatera pogosto izdana zdravila proti bolečinam (nesteroidni antirevmatiki) lahko v kombinaciji z alkoholom povečajo krvavitve iz želodca, povečajo se nevarni učinki zaužitega alkohola, povečano pa je tudi tveganje za okvare jeter.

HIPNOTIKI IN SEDATIVI - zdravila proti nespečnosti: v kombinaciji z alkoholom se lahko zmanjša srčna in dihalna funkcija, lahko nastopi tudi koma, ki vodi  v smrt.

Poleg alkohola na učinek zdravil vplivajo tudi zaužito mleko, česen, ginko, sok grenivke, sladki koren ter šentjanževka. Zato bodimo pozorni pri jemanju zdravil in določenih hranil, ker lahko le-ta povečajo ali zmanjšajo terapevtski učinek ali izzovejo neželene učinke.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj