Točka zdravja

Angelika arhangelika (Angelica archangelica)

Angelika (<i>Angelica archangelica</i>)

V različnih zvrsteh je rastlina doma po vsem zmernem pasu Evrope in Azije, posebno še v severnejših predelih, pri nas rase v naravi zdravilsko slabotnejša navadna angelika (Angelica officinalis), arhangelika pa je vrtna rastlina. Gojijo in izvažajo jo največ Poljska, Nizozemska in Nemčija, manj Belgija, Italija, Češka in Slovaška.

Uporabni del
Korenika, vsebuje eterično olje, grenčine, kumarinske sestavine in flavonoid arhangelenon.

Raba v prehrani
Je pogosto rabljena začimba za jedi, izvlečki pa tudi za likerje in druge žgane pijače. Svet Evrope razvršča sorodno A.silvestris v skupino začimb N3, ki se lahko doda živilom na tradicionalen način, čeprav ni na voljo dovolj izsledkov o možni strupenosti. V ZDA arhangelika spada v skupino GRAS, ki je v splošnem smislu varna. V Sloveniji ima enak pravni položaj kot hrana, razen v zahtevnejših farmacevtskih oblikah in če se ne prodaja za določen zdravilni namen.

Zeliščna raba
Je grenčica in aromatično sredstvo, ker tako vsebovane grenčine kot eterično olje s spodbujanjem izločanja prebavnih sokov v želodcu in iz trebušne slinavke zbudijo tek, kot stomahik odpravijo prebavne motnje, ki jih primanjkljaj sokov povzroča, kot protikrčno in protimikrobno sredstvo pa tudi zavrejo nastanek vetrov in omogočijo njihovo sproščanje ter odpravijo občutek napihnjenosti, napenjanje in izpahovanje. V ljudskem zdravilstvu je razpon zdravilske namembnosti precej širši, med drugim se rabi notranje tudi za razkuževanje dihal in izkašljevanje, za odvajanje seča, pri žilni bolezni in ob zastali menstruaciji ter proti nespečnosti živčnega izvora, zunanje pa vodne in alkoholne izlužnine ter eterično olje blažijo revmatične bolečine in manjša kožna vnetja. V Veliki Britaniji in Ameriki uporabljajo za drogo tudi list. V fitomedicini so izvlečki iz angelikove korenike zlasti sestavine želodčno-črevesnih in žolčevodnih zdravil, pa tudi pomirjeval in uspaval ter splošnih krepil za telo.

Odmerek za odrasle
Zvrhana žlička (poldrugi gram) droge se vsuje v približno 150 mililitrov hladne vode in krajši čas prevre, lahko se tudi krop prelije čez drogo in poparek pusti stati 10 minut v pokriti posodi, preden se precedi. Če ni predpisano drugače, se skodelica toplega napitka popije večkrat na dan pol ali uro pred obrokom.

Novejša dognanja
Glede na raziskave na poskusnih živalih uniči nekatere bakterije in glivice ter deluje šibko protivnetno, eterično olje pa protikrčno. Klinični izsledki pri ljudeh niso znani, sorodne zvrsti pa so uveljavljenje v kitajskem zdravilstvu. A. sinensis naj bi izboljšal presnovo beljakovin pri kroničnem vnetju jeter in jetrni cirozi. Bergapten se rabi pri zdravljenju luskavice s pomočjo žarkov UVA.

Stranski učinki in strupenost
Vsebujoči furanokumarini, zlasti bergapten, lahko naredijo kožo preobčutljivo za svetlobo, ob žarkih UV povzročijo kožno vnetje, osumljeni so tudi rakotvornosti. Mnogi kumarini zavrejo delovanje kalcija, zaradi slabe topnosti v vodi pa so njihovi učinki v poparku zanemarljivi.

Prepovedi in opozorila
Med jemanjem angelike oziroma med rabo njenih izdelkov se je najbolje izogniti daljšemu sončenju in ultravijoličnim žarkom, fototoksična reakcija pa je verjetna tudi po zunanjem stiku z rastlino. Navzočnost bergaptena v negovalnih izdelkih ni primerna, po priporočilu IFA, mednarodnega združenja za dišave, pa kozmetični izdelki za sončenje naj ne bi vsebovali več kot 0.78% angelikovega eteričnega olja, le-to sicer ne draži kože. Čezmerni odmerki droge lahko zaradi vsebnosti kumarinov motijo zdravljenje z antikoagulansi, sredstvi proti strjevanju krvi. Pri želodčni in črevesni razjedi se ne sme uporabljati. Zaradi omenjenih fotosenzibilnih sestavin in ker je po ljudskem izročilu sredstvo za splav in vpliva na menstruacijski ciklus, je naj nosečnice in doječe matere ne rabijo čezmerno. Naj se shrani na suhem in zaščitena pred svetlobo.

Lekarniško mnenje
Kemično je angelika dobro raziskana. Čeprav so sorodne vrste preizkušene v kitajski in orientalski medicini, je na voljo premalo farmakoloških izsledkov, ki bi potrdili zeliščno rabo arhangelike. Zaradi navzočnosti farmakološko dejavnih sestavin, še posebno bergaptena, bi se bilo dobro izogniti odmerkom, ki presegajo običajno rabo v prehrani. Sicer je v pomoč pri želodčno-črevesnih težavah s spremljajočimi krči in vetrovi, ki jih povzroča nezadostno izločanje prebavnih sokov, kar pa ne presega zdravilnosti drugih kobulnic, na primer koriandra.

Misel
Zdravilo pomaga, nadzdravilo potolaži.

Nazaj