Točka zdravja

Antitrombotiki

Med antitrombotike spadajo sicer med seboj precej raznolika si zdravila. Pogovorno jih lahko označujemo tudi kot »zdravila za redčenje krvi«. Nekatera zavirajo zlepljanje krvnih ploščic (trombocitov) in tako preprečujejo nastanek krvnih strdkov. Med te spada acetilsalicilna kislina v nižjih odmerkih, dipiridamol, klopidogrel, prasugrel in tiklodipin. Ostali, ki jih imenujemo tudi antikoagulanti zavirajo dejavnike strjevanja krvi in na ta način preprečujejo nastanek strdkov v krvi (tromboembolij) ali zmanjšujejo že nastale. Med te spadajo dabigatran, rivaroksaban in varfarin. Nekatera antitrombotična zdravila, kot so heparini, moramo injicirati pod kožo, medtem ko večino ostalih lahko zaužijemo skozi usta.

Čeprav se običajno bolnik, ki jih uporablja ne počuti nič drugače, pa so zanj zelo, lahko rečemo kar življenjsko pomembni. Zdravnik mu je zdravilo predpisal, saj je ocenil, da obstaja povečano tveganje za nastanek krvnih strdkov. S tem preprečimo številne neželene posledice. Če namreč krvni strdek zaide v žile v možganih, je lahko posledica možganska kap. Kot posledica zamašitve žile, ki prehranjuje srce s krvnim strdkom, lahko nastane srčni infarkt. V pljučih je posledica pljučna embolija, v spodnjih okončinah pa globoka venska tromboza. Gre za resna stanja, ki so pogosto življenje ogrožajoča, zato je zelo pomembno, da bolnik, ki mu je zdravnik predpisal tako zdravilo, le to uporablja redno in pravilno. Obenem se mora zavedati možnosti pojava krvavitev. Priporočamo izogibanje situacijam, kjer bi lahko padli ali se kako drugače poškodovali, saj bi lahko prišlo do hujših krvavitev.

Pri antitrombotikih, podobno kot drugih zdravilih svetujemo primerno ravnanje z zdravili, kot je ustrezno shranjevanje zdravila (primerni pogoji, nedostopnost otrokom), redna uporaba zdravil, ipd. Čeprav prihajajo nekatere nove učinkovina, pa ostaja varfarin, predvsem zaradi spremljanja učinkovitosti in možnosti uporabe antidota ob prevelikem odmerku pogosto uporabljeno zdravilo. Varfarin ima nekatere posebnosti, zato vam svetujemo, če uporabljate to zdravilo, da:

  • redno obiskujete laboratorijske kontrole, kjer vam izmerijo čas strjevanja krvi (INR) in na podlagi tega določijo ustrezen odmerek zdravila,
  • zdravilo redno odmerjate, a hkrati ne podvajajte odmerka, če katerega izpustite,
  • pazite na uravnoteženo uživanje hrane, ki vsebuje veliko vitamina K (zelenjava),
  • so izogibate pitju alkoholnih pijač,
  • zobozdravnika ali zdravnika pred načrtovanim posegom seznanite, da uporabljate zdravilo, ki vpliva na strjevanje krvi,
  • se pred uporabo zdravili ali drugih izdelkov, kot so prehranska dopolnila, prepričate o varnosti kombinacije, saj vstopa varfarin v številne interakcije.

Ne glede katero zdravilo za preprečevanja nastanka krvnih strdkov uporabljate vam svetujemo, da se obrnete na zdravnika, če opazite nenavadne krvavitve, kot je kri v urinu ali blatu, če izkašljate ali izbruhate kri, opazite nepojasnjene hujše podplutbe ali spremembe barve kože, se vam pojavljajo pogostejši glavoboli, omotica, ponavljajoče krvavitve iz nosu ali hujša menstrualna krvavitev, kot običajno. Za vsako izmed omenjenih zdravil obstajajo tudi posebna navodila kako ravnati z njimi, priporočila ali previdnostni ukrepi, zato se o tem pogovorite z zdravnikom ali lekarniškim farmacevtom.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj