Točka zdravja

Arganovo olje

Zaradi lastnosti, ki jih ima arganovo olje mu pravijo tudi tekoče zlato.

Arganovo drevo (Argania Spinosa) raste v jugozahodnem delu Maroka. Iz njegovih sadežev se s hladnim stiskanjem pridobiva arganovo olje, ki mu dandanes pripisujejo velik pomen.

Domačini Berberi uporabljajo arganovo olje v vsakdanji prehrani in v tradicionalnem zdravilstvu. Njihova specialiteta je arganovo olje, pomešano z medom in mandeljni, kar daje energijo in moč. Olje se običajno dodaja jedem na koncu kuhanja za okus. V domači berberski tradicionalni lekarni je to najbolj plemenito in bogato olje tudi v vsakodnevni uporabi, tako za notranje kot za zunanje zdravljenje. Že dojenčke mažejo s tem oljem, da jih zaščitijo pred zunanjimi vplivi. Olje se lepo vpija v kožo in ne pušča mastnih sledi. Je eno od najpomembnejših olj za pomladitev kože in zdravi razne kožne bolezni.

Olje je znano po tem, da naj bi pomagalo obnavljati kožo in preprečevati njeno staranje. Vsebuje veliko vitamina E (93,7% več kot v olivnem olju) in esencialnih maščobnih kislin. Zaradi visoke vsebnosti vitamina E deluje kot močan antioksidant in zavira staranje, prav tako pa uničuje glivice in bakterije, zato je v obliki mila dobrodošlo pri odrgninah in blažjih poškodbah ter ranah. Olje naj bi pomagalo pri številnih težavah s kožo kot so suha koža, akne, luskavica, ekcem in gube. Vsebuje 80% omega-6-maščobnih kislin, nevtralizira proste radikale in ščiti vezivna tkiva, aktivira kisik v celicah, izboljšujejo možganske zmogljivosti in pozitivno delujejo na jetra in prebavo. Analize so pokazale, da arganovo olje vsebuje fitosterole, ki so še posebej učinkoviti pri blaženju brazgotin in zdravljenju problematične kože. Zaradi teh lastnosti je kot nalašč za nego kože, poškodovane zaradi aken. Visoka vsebnost linolenske kisline pomaga pri uravnavanju holesterola v krvi. Raziskave so pokazale, da 16 g (2 veliki žlici) arganovega olja zagotavlja celodnevno potrebo po esencialni linolenski kislini.

Uporaba arganovega olja:

  • V prehrani ga uporabljamo kot dodatek k jedem. Pri mesu ali ribah zadošča nekaj kapljic arganovega olja. Kombinacija arganovega olja in limoninega soka je izvrstna kot preliv za solate.
  • Za vse vrste kož se priporoča nežna masažo obraza. Pri problematični, aknasti, srbeči koži, luskavici, raznih alergijah in poškodbah se najprej dobro umijete z arganovim milom, nato pa namažite z arganovim oljem.
  • Za suhe, lomljive lase brez leska, se priporoča nanos olja na celotno lasišče. Pustite ga 30 minut, lahko pa celo noč, nato ga umijete z blagim šamponom. Lasje postanejo sijoči in čvrsti.
  • Za lomljive nohte se priporoča tedenska nega.  Za 15 minut potopite roke v mešanico arganovega olja in limoninega soka, ki naj bosta v enakem razmerju.
  • Debelo kožo na petah ali razpokane pete namažete z arganovim oljem in počakate nekaj minut. Olje se hitro vpija v kožo in jo mehča.
  • Uporaba arganovega olja po kopanju naredi kožo bolj čvrsto, elastično in žametno. Olje se lepo vpije v kožo in ne pušča mastnih madežev.

Zaradi vseh teh lastnosti, ki jih ima arganovo olje mu pravijo tudi tekoče zlato. Odprta steklenička naj bo shranjena v hladilniku. Priporočljivo pa je, da jo porabite v roku enega leta.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj