Točka zdravja

Astma - jo imate pod nadzorom?

Astma je ena najpogostejših kroničnih pljučnih bolezni. V največji meri prizadene otroke in delovno aktivno populacijo. Ocenjujejo, da ima astmo kar 16% Slovencev, starih med 28 in 65 let.

KRONIČNO VNETJE V DIHALNIH POTEH
Pri astmi je prisotno stalno vnetje v dihalnih poteh, zaradi česar pride do otekanja dihalne sluznice, nastajanja goste sluzi, krčenja gladkih mišic, ki obdajajo bronhije, in zožitve v dihalnih poteh. Moten je predvsem izdih, ki otežuje dihanje. Astmo lahko prepoznamo po kašlju, piskanju v pljučih, pritisku v prsih in občutku pomanjkanja zraka. Značilni simptomi astme so tudi napadi nočnega kašlja, predvsem med 3. in 4. uro zjutraj, jutranje zbujanje z občutkom dušenja in stiskanja v prsnem košu ter zadihanost ob telesnih obremenitvah. Simptomi se spreminjajo od blagih do hudih, glede na izraženost vnetja in stopnjo resnosti bolezni. Obdobja blagih simptomov se izmenjujejo s hudimi poslabšanji in dihalnimi stiskami, ki zmanjšujejo kakovost življenja ali ga celo ogrožajo. Znaki bolezni so lahko prisotni vse leto, pri nekaterih bolnikih pa se pojavljajo le sezonsko. Diagnozo astme postavi zdravnik na osnovi preiskave pljučne funkcije in alergoloških testov.  
Vzroka, zakaj pride do kroničnega vnetja v dihalnih poteh, ne poznamo. Vemo pa, da vnetje pospešujejo alergeni (npr. izločki hišne pršice, različni pelodi, poklicni alergeni), virusi in nekatere bakterije. Pogosto gre za bronhialno preodzivnost na različne zunanje dejavnike, ki sicer niso škodljivi. Astmo lahko poslabšajo okužbe dihal, izpostavljenost alergenom ali dražilcem, telesni napor, psihični stres, zatekanje želodčne kisline v požiralnik, kajenje, klimatske spremembe, prekomerno suh ali vlažen zrak, onesnažen zrak in nekatera zdravila (aspirin, antirevmatiki…). Bolj ko se sprožilcem izogibamo, bolj stabilna in urejena je astma. 

ZDRAVLJENJE ASTME JE OBIČAJNO DOŽIVLJENJSKO
Astme se ne da pozdraviti, lahko pa dosežemo dober nadzor nad bolezenskimi znaki. Cilj zdravljenja astme je čim bolj omiliti simptome bolezni, preprečiti nenadna poslabšanja ter bolnikom omogočiti normalno opravljanje vsakodnevnih aktivnosti. Stremimo k stanju brez dnevnih in nočnih težav. Urejenost astme se izboljša, če uspemo zmanjšati vnetje v dihalnih poteh. Vnetje zmanjšujemo z izogibanjem dejavnikom, ki lahko poslabšujejo bolezen ter predvsem z uporabo zdravil. Najbolj učinkovita protivnetna zdravila so inhalacijski glukokortikoidi, ki so temeljna zdravila za zdravljenje astme in jih imenujemo preprečevalci. Zdravila so v obliki vdihovalnikov, ki jih morajo bolniki uporabljati vsakodnevno. Izjemno pomembno je, da je zdravljenje astme redno in neprekinjeno, tudi takrat, ko ne občutimo težav, kajti le na ta način lahko dosežemo dobro urejenost bolezni. Pogosto je pri bolnikih z astmo potrebno dolgoletno, tudi doživljenjsko zdravljenje s protivnetnimi zdravili. Druga vrsta zdravil, ki jih uporabljamo za zdravljenje astme, so tako imenovani olajševalci, ki hitro odpravijo simptome, razširijo skrčene bronhije in bolniku olajšajo dihanje. Tudi ta zdravila so v obliki vdihovalnikov, uporabljajo pa se le po potrebi. Olajševalna zdravila omilijo le trenutne simptome, vnetja pa ne preprečujejo, zato z njimi astme ne moremo nadzorovati. Pri dobro urejeni bolezni je potreba po olajševalnih zdravilih minimalna ali je sploh ni. 
Pogosto pa se zgodi, da simptomov bolezni ni več in bolnik zmotno misli, da je astma ozdravljena, ter preneha jemati zdravila, brez posveta z zdravnikom in brez nadzora. S tem pa se močno poveča tveganje za nenadno poslabšanje bolezni. Po samovoljni opustitvi protivnetnih zdravil se namreč simptomi astme vselej povrnejo! 

VESTE O ASTMI DOVOLJ?
Ali ste vedeli, da je astmo bistveno težje obvladovati, če kadite, ste predebeli, imate bolezni  ščitnice, sladkorno bolezen ali znake srčnega popuščanja? Veste kako ravnati v primeru poslabšanja astme? Niste prepričani ali zdravila v obliki vdihovalnikov uporabljate pravilno? Pomembno je, da se o svoji bolezni čim bolj poučite, kajti vi ste tisti, ki lahko največ storite za uspešno zdravljenje. Najpomembnejši je pravilen način uporabe vdihovalnikov, saj le tako lahko zagotovimo ustrezne terapevtske odmerke zdravil. Astmo se da zelo dobro obvladati, le vedeti je potrebno kako. Vabimo vas v Pomurske lekarne na Celovit osebni posvet s farmacevtom o astmi in KOPB, kjer vam bomo s koristnimi nasveti in učenjem pravilne tehnike inhaliranja zdravil pomagali doseči čim boljši nadzor nad boleznijo. Obvladajmo astmo skupaj!

  

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj