Točka zdravja

Bakterijska ali glivična vaginalna okužba

Okužbe nožnice so zelo nadležne in neprijetne
V rodni dobi ženske je normalna posledica hormonskih sprememb izcedek, ki je voden, sluzast ali mlečno bel. Količina in vrsta se spreminjata v različnih fazah menstruacijskega ciklusa. Najpogostejši simptom vnetja nožnice je nenormalen izcedek iz nožnice. Izcedka je veliko, ima neprijeten vonj in ga spremljajo srbenje, občutljivost in pekoča bolečina v nožnici. Bolezni, ki sta najpogosteje povezani z nožničnim izcedkom, sta bakterijska vaginoza in vaginalna glivična okužba (kandidiaza), redkeje so to trihomonioza, okužba s klamidijo, gonorejo, z virusi ali nekatere spolno prenosljive bolezni.
 

BAKTERIJSKA VAGINOZA (BV)
Je stanje porušenja ravnovesja v bakterijski sestavi nožnice. Za to stanje je značilna odsotnost ali močna razredčenost mlečnokislinskih bakterij (Lactobacillus acidophilus) v nožnici, ki v normalnih okoliščinah skrbijo za kisel pH in s tem preprečijo naselitev drugih bakterij. Pomanjkanje laktobacilov omogoči drugim bakterijam, da se razrastejo in namnožijo ter razkrajajo nožnične izločke v različne gnilobne produkte.
Vzroki: pretirana uporaba sredstev za intimno nego (mila, deodoranti), čezmerno prhanje, dodatki za peneče kopeli, mehčalci za perilo, oprijeto, nezračno in nevpojno spodnje perilo, blato, spolni odnosi brez kondoma, nekatere spolno prenosljive bolezni.
Znaki: bel, siv ali moten rumenkast izcedek neprijetnega vonja, vonj lahko postane močnejši med spolnim odnosom ali umivanjem z milom, ker oboje zmanjšuje kislost v nožnici in spodbuja rast bakterij; prisotno je lahko draženje zunanjega spolovila, blaga srbečica in pekoča bolečina.
Zdravljenje: BV se zdravi lokalno ali sistemsko z antibiotiki, ki jih zdravnik predpiše na recept. Partnerja obolele ženske običajno ni potrebno zdraviti. Zdravljenje poteka najpogosteje z metronidazolom (Efloran) ali klindamicinom v obliki kapsul (Klimicin) ali vaginalne kreme (Dalacin). Pomembna je pravilna raba antibiotika, čas zdravljenja predpiše zdravnik in tega se ne sme predčasno prekiniti, četudi simptomi minejo, sicer se težave ponovijo. Pozorni bodite na morebiten pojav stranskih učinkov, ki jih antibiotiki lahko povzročijo - metronidazol: rahla slabost in kovinski okus v ustih, hujši neželeni učinki se pojavijo ob hkratnem uživanju alkohola. Pri klindamicinu se lahko pojavi hujša driska (psevdomembranski kolitis), v tem primeru je potrebno zdravljenje takoj prekiniti.
 

VAGINALNA GLIVIČNA OKUŽBA
Glivična okužba nožnice je običajno posledica čezmernega razrasta kvasovke Candide albicans, ki se sicer v majhnem številno normalno nahaja v nožnici, vendar telesna bakterijska flora (laktobacili) uspešno obvladuje njeno razrast. Zato njena prisotnost še ne pomeni okužbe. Toda vse, kar spreminja vaginalno ravnovesje (kislost) in zmanjšuje število koristnih mikroorganizmov, lahko opogumi glivice, da se začnejo pretirano razmnoževati.
Vzroki: dejavniki tveganja so podobni kot pri bakterijski vaginozi, poleg tega vpliva tudi slabša odpornost zaradi stresa, utrujenost, izčrpanost, starost; nemalokrat pride do porušenja ravnovesja v času jemanja antibiotikov ali kontracepcijskih tablet, v nosečnosti in med menstruacijo; okužba je pogosta pri ženskah s sladkorno boleznijo in pri ženskah z drugimi boleznimi (aids, vse vrste raka), torej v primeru oslabljenega imunskega sistema.
Znaki: belkast, kremast, lahko tudi sirast izcedek, ki je drobljiv, vendar brez vonja; vaginalna sluznica, včasih pa tudi zunanje spolovilo, je pordela in prekrita z belimi oblogami; vnetje se lahko razširi na nožnico, to povzroča bolečino pri spolnem odnosu; spolovilo je srbeče in pekoče.
Zdravljenje: na voljo je vrsta zdravil proti glivicam, nekatera so v lekarni na voljo brez recepta. Če se tudi pri partnerju obolele ženske pojavijo znaki okužbe, je potrebno zdraviti oba, sicer to ni potrebno. Za učinkovito lokalno zdravljenje so v rabi vaginalni pripravki v obliki tablet, krem in kombinacija obojih (Canesten) ter boraks v obliki vaginalnih globul. Še uspešnejše je sistemsko zdravljenje z zdravili (Sporanox, Diflucan, Diflazon) v obliki kapsul, ki jih jemljete peroralno. Včasih zadostuje že enodnevno zdravljenje, saj se zdravilo nakopiči v koži in sluznici in tam ostane dalj časa. Če so težave trdovratnejše, se zdravljenje ustrezno podaljša.


V lekarni so na voljo tudi različni pripravki z mlečnokislinskimi bakterijami ali mlečno kislino, s katerimi z vzdrževanjem kislega pH lahko preprečimo razrast škodljivih bakterij in glivic.
Pomembno je, da okužbo preprečujemo in se izogibamo zgoraj navedenim faktorjem tveganja. Uporabljamo mila za intimno nego, ki vsebujejo kisel pH. Med menstruacijo svetujemo uporabo navadnih higienskih vložkov namesto tamponov. Ker okužba pogosto izvira iz črevesja, se je potrebno po odvajanju blata obrisati v smeri zadnjične odprtine. Okužbo je mogoče preprečiti tudi z ustrezno prehrano, ki vsebuje malo ogljikovih hidratov, zlasti enostavnih sladkorjev, ter več probiotikov.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj