Točka zdravja

Benigno povečana prostata

Lekarna je prostor zaupanja. Ključno vlogo pri tem odigra strokovni tim farmacevta in farmacevtskega inženirja, ki šele s pravilnim in strokovnim pristopom ter nasvetom pomaga, da se človek na drugi strani lekarniškega pulta odpre, zaupa in izpove. Komaj takrat nastopi vloga zdravila in /ali drugega pripravka, ki s pomočjo strokovnega nasveta dobi moč, da se začne proces zdravljenja, preventive ali ohranitve zdravja. 
To velja za slehernega človeka, ki ne glede na vrsto težave, pomoč poišče v lekarni. Še posebej pa velja to izpostaviti, ko ljudje prihajajo po nasvet in pomoč za težave erektilne disfunkcije, uhajanje urina, čezmerno aktivnega sečnega mehurja in težav s prostato, saj tovrstne težave ljudje težje in neradi zaupajo. Tudi zato bomo skozi prispevke v Vestniku osvetlili tovrstne težave in skušali opogumiti tudi s pisano besedo.
Prostata ali žleza obsečnica je sekundarni moški spolni organ. Obdaja sečnico na izhodu iz mehurja. Žleze prostate izločajo specifični prostatični antigen (PSA), ki ga lahko v povišanih koncentracijah izmerimo pri bolezenskih procesih, kot so vnetja prostate, benigna hiperplazija, rak prostate in pri poškodbi prostate. Benigno povečanje prostate je del normalnega staranja moškega in je ena izmed najpogostejših bolezni starejših moških.  

VZROKI in SIMPTOMI
Najpomembnejši spodbujevalec razvoja in rasti prostate je hormon dihidrotestosteron, ki s pomočjo encima 5α-reduktaze nastaja iz testosterona.  
Ker prostata obdaja sečnico, začne ob povečanju pritiskati nanjo z vseh strani. Zaradi tega je pretok seča skozi sečnico precej otežen, kar pacienti opišejo pogosto potrebo po odvajanju urina in nezmožnost zadrževanja, curek je šibek in prekinjen ali razpršen ter občutek nepopolno izpraznjenega mehurja ali kapljanja urina. 

ZDRAVLJENJE
Zdravila na recept, ki jih ob postavljeni diagnozi predpiše zdravnik na recept, delimo v več skupin z različnim delovanjem: antagonisti α1-adrenergičnih receptorjev sproščajo gladko mišičje v prostati in ob izhodu iz mehurja ter s tem lajšajo mokrenje, zaviralci 5α-reduktaze preprečujejo rast prostate, antagonisti muskarinskih receptorjev zmanjšujejo nenormalno krčenje mišic v steni mehurja, inhibitorji fosfodiesteraze tipa 5 pa zmanjšajo tonus mišic v steni mehurja, prostate in sečnice.

POMOČ IZ POMURSKIH LEKARN
Pri zdravljenju benigne hiperplazije prostate lahko zdravila naravnega izvora predstavljajo pomembno alternativo sinteznim učinkovinam. Njihova bistvena prednost je zlasti v manj izraženih neželenih učinkih. Pred uporabo pripravkov za samozdravljenje pa se moramo vedno prepričati, da je hiperplazija prostate pri bolniku res benignega značaja, zato je pregled pri zdravniku nujen.

Žagastolistna palma - palmeto
V Sloveniji imamo na voljo registrirano zdravilo rastlinskega izvora s potrjenimi študijami učinkovitosti. Kakovosten pripravek palmeta vsebuje ekstrakcijo plodov palmeta (Sabalis serrulatae fructus), saj le ta vsebuje bistveno več maščobnih kislin, kot posušeni in zmleti plodovi. Pri proučevanih odmerkih, ki ustrezajo 1 do 2 g plodov na dan, je bila učinkovitost primerljiva s sinteznimi učinkovinami, kot sta finasterid in tamsulozin. Prednost uporabe plodov žagastolistne palme je zlasti v manj izraženih neželenih učinkih, hkrati pa izboljša težave z erekcijo.

Pogosto ljudje izrazijo željo po prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo afriško slivo, bučna semena, vrbovec, korenine koprive. Kaj pravijo raziskave?
Učinkovitost lubja afriške slive so dokazali v kliničnih študijah, v katerih so preiskovanci uživali odmerke, ki so ustrezali masi 10 do 20 g lubja dnevno. V primerjavi z žagastolistno palmo je teh raziskav bistveno manj.
Zaradi šibkejšega učinka izvlečke korenin velike koprive pogosto kombiniramo z izvlečki plodov žagastolistne palme in/ali lubja afriške slive. Učinkovitost so dokazali v kliničnih študijah, v katerih so preiskovanci prejemali dnevne odmerke, ki so ustrezali 4 do 6 g suhih korenin.
Znanstveni podatki o učinkih drobnocvetnega vrbovca so zelo skopi. Uporaba te zdravilne rastline v celoti temelji na izkušnjah uporabe v tradicionalni ljudski medicini

Dejstvo je, da se farmacevti, ko pripravki obstajajo v obliki zdravil brez recepta ali prehranskih dopolnil, veliko raje odločamo in svetujemo zdravila, saj je le tem dokazana tako učinkovitost kot varnost in kakovost. Prehranska dopolnila so podvržena zakonodajo o živilih, ki je bistveno ohlapnejša in zahteva samo, da je izdelek varen. 
Tudi zato je nasvet v lekarni bistvenega pomena in doprinese k dobremu izidu.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj