Točka zdravja

Bezeg, črni (Sambucus nigra)

Bezeg, črni (Sambucus nigra)

Uporabni del
Cvet.

Raba v prehrani
Svet Evrope razvršča bezgov plod med naravne začimbe, ki se smejo dodati živilom brez količinskih omejitev, cvet pa se sme dodati v majhnih količinah, z omejitvijo cianvodikove kisline v končnem izdelku, različno za posamezno vrsto živila. Cvetove obravnavajo kot varne tudi predpisi ZDA. Cvet in plod spadata tudi po slovenski odredbi o razvrstitvi zdravilnih rastlin v najvarnejšo skupino H, ki ima enak pravni položaj kot hrana.

Zeliščna raba
Za znojenje in kot sredstvo proti sluzničnemu vnetju. V ljudskem zdravilstvu se uporablja proti prehladnemu nahodu in vnetju obnosnih votlin. Tudi za izločanje vode ter kot blago odvajalo in blago protivnetno zdravilo.

Odmerek za odrasle
Čajni napitek, pripravljen kot poparek iz 2 do 4 gramov cvetov trikrat na dan.

Novejša dognanja
Do njih so prišli z raziskavami na živalih. Cvet bezga zavira lokalno vnetje dvakrat slabše kot sintetski antiflogistik indometacin; spodbuja izločanje vode bolj kot sintetski diuretik teofilin; deluje proti virusom gripe tipa A in B in proti herpes simpleksu tipa 1; po posameznih sestavinah cveta bezga pa popustijo krči gladkih mišic. Deluje zaščitno za jetra.

Stranski učinki in strupenost
Stranski učinki niso znani. Strupeni so listi, lubje in korenine, ker vsebujejo večje količine strupenih lectinov in cianogenih glikozidov. Zreli plodovi so nestrupeni, le sveže jagode lahko povzročajo bruhanje. Poparki cvetov se lahko užijejo brez škode v predpisanih odmerkih.

Prepovedi in opozorila
V zdravilne namene naj se rabijo le cvetovi.
Spodbujajo izločanje vode in kalija, zato lahko čezmerno in dolgotrajno uživanje privede do primanjkljaja kalija v telesu. Bolniki, ki jemljejo zdravila s podobnim učinkom, na primer furosemid, naj bodo ob pitju bezgovega čaja previdni.
Nosečnicam in doječim materam ga odsvetujemo, ker premalo vemo o rabi v teh okoliščinah.

Lekarniško mnenje
Novejše raziskave so pritrdile zdravilni rabi cveta bezga po ljudskem izročilu: tako protivnetno kot protivirusno učinkovitost ter spodbujevalni učinek za nastajanje in izločanje vode. Cvetovi so primerni za zeliščno zdravljenje večine ljudi, opozorila in prepovedi pa veljajo za prej omenjene ogrožene skupine.

Misel
Naravno zdravilo je pred boleznijo isto kakor čudovita slika pred željnim pogledom neukega gledalca. Ta vanjo bulji, dokler se ji iz istega razloga ne umakne.
Je prečudovit zdravilni vzorec, ki odklanja bolezen, zato ga ne prezrite. Prehladu pokažite cvet črnega bezga!

Nazaj