Točka zdravja

Bodimo pripravljeni na jesenski kašelj- zdravljenje

V teh vrsticah bomo kašelj poskusili tudi pozdraviti ali ga vsaj ublažiti. 
 
Po čem torej poseči?
Če je prisoten suh, dražeč kašelj posežemo po zdravilih in pripravkih za pomiritev kašlja (antitusiki). Na voljo so:
zeliščni pripravki, ki vsebujejo sluzi (slezov sirup, trpotčev sirup, pastile s slezenovcem in islandskim lišajem,…). Sluzi obložijo sluznico dihal in tako pomirijo kašelj.
Pripravki s kemično učinkovino, ki zavirajo center za kašelj v osrednjem živčevju (Panatus in Sinecod tablete ali sirup).
 
V kolikor je prisoten produktiven kašelj so priporočljivi pripravki za izkašljevanje (ekspektoransi), ki utekočinijo sluz, da postane manj lepljiva in jo je lažje izkašljati. Dodatno se priporoča uživanje večje količine tekočine (da se izmeček lažje razredči): 
zeliščni pripravki, ki vsebujejo materino dušico, jeglič, bršljan ali smrekove vršičke. Dobrodošla pomoč pri blaženju kašlja so tudi čajne mešanice (prsni čaj), ki mu, v kolikor nismo sladkorni bolnik, dodamo žličko medu. 
pripravki s kemično učinkovino (Bisolvon, Solvolan, Fluimukan, Flavamed sirupi in tablete).
Ob uporabi ekspektoransov je smiselno priporočilo, da se tovrstni pripravki naj ne uživajo pozno zvečer, sicer bo kašelj ponoči še močnejši. Zvečer lahko kašelj pomirimo z antitusiki.
 
Kaj pa homeopatija?
V lekarnah so na voljo tudi homeopatska zdravila, ki so dobrodošla pomoč ob kašlju. Ker je homeopatija individualna metoda zdravljenja, to pomeni, da se bo vsak posameznik svojevrstno odzval na določen bolezenski znak. Zato zdravljenje in izbira zdravila za enako bolezen pri različnih posameznikih v homeopatiji ni enako! In ta individualizacija je razlog, da lahko različni bolniki z enako diagnozo dobijo povsem različna homeopatska zdravila! Zato se zdravljenje začne z zelo podrobnim izpraševanjem, preučevanjem in anamnezo, ki nam razkrije predvsem specifične simptome in nam tako olajša izbiro zdravila. Na podlagi pogovora in izraženih simptomov, vam bomo v lekarni svetovali uporabo homeopatskega zdravila bryonia, antimonium tartaricum, rumex, drosera, aconitum,…
 
Kaj je pomembno vedeti?
Kljub temu, da so vsa omenjena zdravila in pripravki na voljo v lekarni brez recepta in so namenjena tudi samozdravljenju, previdnost in posvet s farmacevtom v lekarni še zdaleč ni odveč! Je pravzaprav nujen, če želimo zagotoviti varno in učinkovito zdravljenje. Farmacevt je namreč tisti, ki na podlagi omenjenih težav in simptomov presodi primernost samozdravljenja in med kopico pripravkov izbere in ponudi pravega ter ga opremi z ustreznim navodilom in opozorilom. V kolikor pa ugotovi, da kašelj spremljajo alarmantni znaki kot so bolečine v pljučih, piskanje, zmedenost, oteklina obraza ali se kašelj pojavlja ob določeni uri ponoči (kar lahko nakazuje na težave s srcem), je prisoten več kot 7 dni, s prisotnimi drugimi simptomi ter je izčrpavajoč, bolnika napoti k zdravniku. Posebna pozornost je namenjena otrokom do 1. leta starosti, nosečnicam in doječim mamicam, starostnikom in kroničnim bolnikom.
 
Kaj še lahko storimo sami?
Kašelj, ki je moteč predvsem ponoči, bomo ublažili, če bomo dvignili vzglavje. To prepreči kopičenje sluzi, ki sili na kašelj. Hkrati pa z vzdignjenim vzglavjem preprečimo zatekanje kislih snovi iz želodca v požiralnik, kar je pogost vzrok kašlja. Vsekakor je potrebno prenehati kaditi, v kolikor je ta razvada prisotna. Poskrbimo še za zadosten vnos tekočine, saj bo le ta zmehčala sluz in olajšala njeno izkašljevanje. Priporočljivi so topli napitki, najbolj primerne so čajne mešanice. Ne pozabimo na ustrezno vlažnost prostora, kjer se zadržujemo, pripravimo pa si lahko tudi ustrezne inhalacije. Pa tudi kakšne pastile naj bodo v jesenskih dneh kar na dosegu roke. 
 
Opremljeni s tovrstnimi nasveti in z dodatnimi opozorili in namigi iz lekarne bomo letos v boju s kašljem zagotovo zmagali! 
 
 
 
Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj