Točka zdravja

Bolnik s sladkorno boleznijo in vraščenim nohtom

V lekarno je prišel 54-letni gospod, ki se že 5 let zdravi zaradi sladkorne bolezni tipa 2. Prosil je nekaj za rano na palcu noge, saj se je pred tremi dnevi udaril v nogo in predvideva, da se mu zaradi tega vrašča noht v obnohtje. Prav tako ima bolečine, zaradi česar bi želel še protibolečinsko sredstvo. Prošnjo, če se lahko sezuje, zavrne, saj ga noga kar precej boli. Palec na nogi opiše kot pordel, z nekaj rumenega izcedka ter zelo boleč. Bolečino opiše kot 7 od 10. Gre za numerično skalo, ko skušamo oceniti bolečino tako, da bolnik skuša umestiti bolečino med 0, kar pomeni odsotnost bolečine in 10, katera predstavlja najhujšo bolečino, ki jo je kadar koli doživel. Pri prihodu bolnika v lekarno smo opazili, da je med hojo težo preusmerjal na nepoškodovano nogo. Bolnik nam je zaupal, da se zdravi tudi zaradi povišanega krvnega tlaka, benigne hiperplazije prostate in povišanih maščob v krvi.

Na kaj moramo pri bolniku pomisliti?

Pri bolniku s sladkorno boleznijo se lahko razvije tako imenovano diabetično stopalo, s čimer dejansko opisujemo skupek bolezenskih okvar in sprememb nastalih na nogi in so posledica zapletov sladkorne bolezni. Dolgoletna slabo urejena sladkorna bolezen lahko pripelje do okvare živcev, ki se kaže kot postopna izguba občutka za dotik, bolečino, temperaturo in vibracije. Zaradi neobčutljivosti je večja verjetnost nastanka poškodb, ki jih bolnik tudi takoj ne zazna. Okvara gibalnih živcev pripelje do deformacije stopalnih lokov in drugih sprememb oblike stopala, kar poveča pritiske na posameznih mestih, nastajati začne trda koža. Če je znojenje zaradi okvar živcev zmanjšano ali sploh odsotno, je ta koža suha in rada razpoka. Razpoke pa predstavljajo široko odprta vrata za okužbo. Zaradi slabše prekrvavljenosti so nohti zadebeljeni in deformirani, rane pa nastajajo na predelih največjega pritiska. Ob slabi prekrvitvi je celjenje upočasnjeno, zdravljenje okužb pa manj uspešno. Deformirani in zadebeljeni nohti so pogost zaplet pri diabetičnem stopalu. Takšni nohti se lahko vraščajo v obnohtje, kjer zato prihaja do vnetij in okužb. Tako ne preseneča, da več kot polovico netravmatskih amputacij, to je amputacij, ki niso posledica nesreč, predstavljajo amputacije zaradi diabetičnega stopala. Lahko gre za amputacije prstov, stopala ali spodnje okončine pod ali nad kolenom.

Kako lahko bolniku pomagamo?

Pravilen ukrep pri našem bolniku je napotitev k osebnemu zdravniku, saj se bojimo okužbe. Dokler ne pride do zdravnika mu svetujemo, da rano z milom in pod tekočo vodo očisti ter jo pokrije s sterilno gazo. Za lajšanje bolečine mu priporočamo ustrezno protibolečinsko zdravilo. Glede na precej močno bolečino mu svetujemo nesteroidni antirevmatik, ki naj ga zaužije med ali po jedi, torej na poln želodec, s čimer zmanjša možnost neželenih učinkov na prebavila. Bolnika opozorimo na pravilno odmerjanje, torej velikost enkratnega ter dnevnega odmerka ter ga hkrati opozorimo, naj si pogosteje meri krvni tlak. Če bo ob jemanju priporočenega analgetika opazil značilno povišanje krvnega tlaka, se mora oglasiti pri nas, da mu zamenjamo analgetik, v kolikor ga bo še potreboval.

Gospoda tudi opomnimo naj ne hodi bos ter naj si vsakodnevno pregleduje stopala. Poleg pregledovanja je pomembna nega stopal, ki vključuje redno umivanje z blagim milom in mlačno vodo. Za vlaženje kože na stopalih, ki je pogosto zelo suha, mu svetujemo ustrezen pripravek.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj