Točka zdravja

Brez izgovora – ne kadim

Zgodovina tobaka in tobačnih izdelkov se za Evropejce začne s Kolumbovim odkritjem Amerike. Domačini na Bahamskih otokih so ga ob izkrcanju obdarili z velikimi in tedaj neznanimi listi neke rastline. Kolumb je v ladijskem dnevniku opisal  njihovo navado kajenja, s čimer so se omamljali in uspavali, poleg tega pa naj bi jih ta varovala pred utrujenostjo.

Tobak osvoji Evropo: V Evropi in proti vzhodu s eje tobak širil po zaslugi Jeana Nicota, francoskega poslanika na portugalskem dvoru. Po njem je tobačna rastlina dobila ime Herba Nicotiana, njen glavni alkaloid pa nikotin. Nicot je okrog leta 1560 poslal nekaj primerkov te rastline Katarini Medičejski, materi takratnega francoskega kralja. Ob tem ji je tudi poročal o veliki zdravilni moči te rastline in ji priporočil njuhanje v prah zdrobljenih tobačnih listov. Tobakovo zelišče so imeli za rastlino, ki zdravi vse bolezni (HERBA PANACEJA). Novica o veliki zdravilni moči tobaka se je hitro razširila po Evropi.
Kmalu po hitri epidemiji širjenja tobaka in  kajenja po Evropi so se začeli oglašati razni pisci, ki so nasprotovali hvali tobaka kot zdravila za vse in njegovi uporabi za omamljanje. Eden glavnih nasprotnikov je bil angleški kralj James I., ki je kajenje opisal kot: » Za oči nagnusna navada, ki je zoprna za nos, škoduje možganom in je nevarna za pljuča.«

V 19. in 20. stoletju se razvije tobačna industrija, cigareta postane industrijski izdelek, zato se kajenje neverjetno hitro širi po vsem svetu. Z razvojem filmske industrije in oglaševanja, se popularnost kajenja širi z neverjetno naglico. Cigareta – v papir zavit tobak, omogoča množično inhaliranje  tobakovega dima. Tobak postane naslada in strup.
Šele v petdesetih letih prejšnjega stoletja, so znanstveniki z  razvojem kemije določili snovi v tobakovih listih in šokirani ugotovili kako strupene so le te. V cigaretnem dimu je ogromno kancerogenih snovi (npr. katrani), nikotin je živčni strup, ogljikov monoksid je dihalni strup in mnoge druge zdravju škodljive snovi. Kljub vsem dokazom o škodljivosti kajenja, pa v kadilcih še vedno ostaja občutek, da kajenje tobaka zbuja posebne občutke užitka.

Kako lahko opustite kajenje? Pogovorite se z  zdravstvenim delavcem (zdravnikom, farmacevtom v lekarni), obiščite skupinsko terapijo v zdravstvenih domovih, poskusite z akupunkturo, hipnozo, pokličite na svetovalni telefon.
Se sprašujete kaj je bolje:  zmanjšanje števila pokajenih cigaret ali popolna opustitev kajenja takoj. Premislite kaj bi bilo vam lažje, kaj ste že naredili ali poskusili narediti, da bi opustili kajenje. Kot zdravstveni delavec svetujem, popolno ukinitev kajenja čim prej.

Nasveti kako si lahko pri opuščanju kajenja pomagate sami:
MORATE VEDETI ZAKAJ: » Ker je to dobro za moje zdravje« NI dovolj. Motivirati se morate z močnim osebnim razlogom.
POMAGAJTE SI Z NIKOTINSKO NADOMESTNO TERAPIJO: Zaradi pomanjkanje nikotina v telesu lahko postanete nemirni, jezni, razočarani. Nikotinski nadomestki vam lahko ublažijo te občutke. Pridite po nasvet v lekarno in svetovali vam bomo katero zdravilo bi bilo za vas najbolj primerno.
POVEJTE družinskim članom, sorodnikom, prijateljem in sodelavcem, kaj je vaš namen. Njihova podpora pri opuščanju kajenja je lahko neprecenljiva.
POČISTITE SVOJO OKOLICO, znebite se vseh vžigalnikov in pepelnikov. Operite obleko, zavese, očistite preproge, da se znebite vonja po cigaretah.
LAJŠAJTE SI STRES:  meditacija, joga, masaža, poslušanje glasbe, ki vas sprosti. Najdite družbo ljudi s katerimi se lahko zabavate brez cigarete.
GIBAJTE SE,  ko  vas mami želja po cigareti, si obujete športne copate in pojdite ven na zrak.  Že blaga oblika telesne dejavnosti kot je sprehod ali urejanje gredice na vrtu je učinkovita.
NAGRADITE SE z denarjem, ki ga prihranite, ker ne kadite si kupite nekaj lepega, kar vas osrečuje, zabava, veseli. Naj bo vaš trud poplačan.

Zdi se, da se je zadnje čase zavest o škodljivosti kajenja utrdila in da se veliko kadilcev tega zaveda in zato že opuščajo kajenje. Opuščanje kajenja v večini primeru ni lahko, le redki so tisti srečneži, ki jim je uspelo že v prvem poskusu. Zato je moje sporočilo: ne obupajte, ne kritizirajte se, ne krivite se, znova se potrudite in se iz izkušnje nekaj naučite. Čisto mogoče je, da po naslednjem  poskusu nikoli več ne boste prižgali cigarete. Verjamem, da vam lahko uspe.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj