Točka zdravja

Bršljan, navadni (Hedera helix)

Bršljan, navadni (Hedera helix)

Stara koža ni prožna, ohlapna je in nagubana. Kjer leži na debeli plasti maščobe, na primer na stegnih in sedalu, zaradi premajhne kožne čvrstosti nastanejo ploščate maščobne izbokline. Za tovrstno kožno zamaščenost (Adipositas oedematosa), podobno prešiti odeji, je danes v modi kozmetično ime celulitis. Lahko se pojavi že pred starostjo, zlasti pri debelih ženskah in še posebno med shujševalnimi kurami. Povzročili naj bi ga menda celo kužni streptokoki in drugi mikroorganizmi, najpomembnejši vzrok zanj pa je najbrž oslabela mišična napetost kot posledica premajhne telesne dejavnosti. Za zdravljenje se priporoča počasno shujšanje in masaža, predvsem pa dejavna krepitev mišic, tudi s športom. V čislih so tudi nekatera zelišča.

Navadni bršljan je do 20 m dolga zimzelena lesnata ovijalka z dvoličnimi listi: na necvetočih poganjkih so 3-5 krpi z belo in pahljačasto žilno mrežo, na cvetočih pa jajčasto-rombni ali suličasti. Praviloma se berejo prvi v spodnjem delu rastline med pomladjo in zgodnjim poletjem. Cvetovi so rumeno zeleni in združeni v kobulasta socvetja. Zrel plod je črna jagoda. Bršljan rase po gozdovih in na starem zidovju od nižine do gorskega pasu po vsej Sloveniji.

Uporabni del
List.

Pravni položaj
Po slovenski odredbi o razvrstitvi zdravilnih rastlin spada v kategorijo ZR, katerih zdravilska uporaba zahteva nadzor.

Zeliščna raba
Cenili so ga že v starem veku za marsikatero zdravilnost, notranje kot poparek tudi pri revmatizmu in tuberkolozi vratnih bezgavk, zunanje pa kot prevretek za odpravljanje uši, garij in sora ter zdravljenje gnojnih vnetij kože in opeklin. Notranje je čislan še danes za izkašljevanje in pomirjanje dušečega kašlja ob katarju gornjih dihalnih poti in za simptomatično zdravljenje kroničnega vnetja sapnic, v glavnem se rabijo izvlečki iz droge, manj droga in v čajnih mešanicah. Zunanje je v sodobni kozmetiki sestavina različnih negovalnih krem, losionov, šamponov in pripravkov proti celulitisu.

Odmerek za odrasle
Raba čajnega napitka ni običajna, če že, pa se pripravi tako, da se krop prelije čez pol žličke(pol grama) droge, pusti stati  10 minut in precedi. Pri prehladu in ob produktivnem kašlju  se popije skodelico napitka po potrebi zaslajenega z medom, enkrat do trikrat na dan.

Novejša dognanja
Bršljan je zaradi vsebujočih saponinov sekretolitični ekspektorans, ker pomaga izkašljati gosto sapnično sluz tako, da jo razredči, odpravlja pa tudi dušeč kašelj, ker sprošča skrčene sapnice, a učinkovine za protikrčni učinek še niso znane. Saponini so rastlinska obramba pred mikrobi in glivicami, s pomočjo encimov pa se po potrebi pretvorijo v dejavno obliko. V zadnjih letih so opisali tudi številne druge biokemične in farmakološke lastnosti, med drugim blažijo bolečino, vnetje in oteklino, uravnavajo imunski sestav in uničujejo parazite.

Stranski učinki in strupenost
Sveži bršljanovi listi in listni sok lahko povzročijo alergijo na dotik, za kožno reakcijo je osumljen falcarinol, ki so mu dokazali alergeno delovanje pri sorodnih rastlinah. Saponini imajo hemolitične lastnosti, razkrajajo rdeče krvničke in povzročijo izgubo hemoglobina, vendar so po zaužitju malo strupeni za toplokrvne živali, saj se v črevesu le malo vsrkajo, strupenost za mrzlokrvne živali pa so poznali že v starem veku, saj so jih uporabljali za ribjo vabo. Tudi niso vsi enako strupeni, varnejši so tisti z daljšo sladkorno verigo in bidesmozidi, ki jih vsebuje tudi bršljan.

Prepovedi in opozorila
Plodovi so strupeni, a grenak in oster okus zrelih jagod najbrž odvrne otroke od uživanja.Večkratni stik z bršljanovimi listi lahko povzroči rdečino in mehurčke na obrazu, dlaneh in rokah, včasih šele z dvodnevno zamudo.

Lekarniško mnenje
Bršljan je saponinsko zdravilo, ki se po tradiciji rabi za simptomatično zdravljenje kašlja in katarja gornjih dihalnih poti, podobno kot jeglič in sladki koren. Na voljo je tudi pri nas v obliki sirupa in šumenk. Zunanje je v kozmetičnih pripravkih dobrodošlo dopolnilo pri shujševalnih prijemih za odpravo celulitisa, blaži pa tudi srbeče kožne motnje.

Misel
»Ali se po pravici jeziš?« je zdravilno vprašanje. Bršljanova senca zdravilni odgovor.

Nazaj