Točka zdravja

Čas za čaj

Dnevi postajajo vse krajši in hladnejši in kot taki kar kličejo, da posežemo po skodelici omamno dišeče, okusne in tople pijače. Bi si torej danes privoščili čaj? 


Ali veste, kje so začetki čaja? 
Nikjer drugje kot na cesarskih dvorih, pred več kot 5000 leti. Odkar je namreč kitajskemu cesarju med počitkom veter prvič v vročo vodo ponesel nekaj dišečih listov zelišč, je pitje čaja postala stalnica v vseh naših življenjih. 
Seveda se narodi po kulturi in pogostnosti pitja čaja med seboj zelo razlikujemo, gotovo pa drži, da si za čaj moramo vzeti čas. Čaj je namreč pijača, ki za razvitje svojega pravega okusa potrebuje vsaj nekaj minut. Britanci so znani po svoji kulturi pitja čaja, saj je 17.00 ura rezervirana kot čas za čaj. Počasno srkanje dišeče omamne tekočine in grizljanje sladkih piškotov ali sendvičev s kumaricami je značilno za Britance. 

Kaj pa mi, bi se temu uprli? Zagotovo ne in tudi zato bomo danes pokukali k čajnim mešanicam. Ne k tistim, pod katerimi se šibijo ponudbe in so sestavljene zgolj iz arom, barvil in dišav, pač pa k zeliščnim čajem, ki nam jih velikodušno ponuja narava. Tudi kot pomoč pri zdravljenju nekaterih težav.

Lipa 
Čaj iz cvetov lipe je dobrodošel pri prehladnih obolenjih. Ublaži tudi draženje grla in pospešuje potenje, kar je izjemno dobrodošlo kot prvi ukrep v boju z virozami.  Ker deluje sproščujoče, pa je dober za ljudi, ki so izpostavljeni stresu in za tiste, ki ne morejo zaspati.  

Kamilica 
Kamiličen čaj se uporablja kot pomoč pri skoraj vseh težavah. Kamilica namreč pomirja in sprošča, priporočljiva je pri prehladu, saj ublaži bolečine, pomaga tudi pri zobobolu. Pomirja razdražen želodec in je dobrodošla pri stanju bronhitisa.

Bezeg 
Bezeg je izjemno zdravilna rastlina, saj vsebuje veliko zdravilnih sestavin. V ljudskem zdravilstvu je najbolj cenjen za zdravljenje vnetij, vročine, pospešuje potenje in lajša dihalne težave. Prav zato ga izjemno priporočamo pri prehladnih obolenjih.

Materina dušica ali timijan 
Nepogrešljivo zelišče v boju s kašljem. Glavne zdravilne lastnosti materine dušice so povezane s flavonoidi in eteričnimi olji, timolom in karvakrolom. Zaradi prvih naj bi pomirjala kašelj in blažila krče gladkih mišic, zaradi drugih pa naj bi lajšala izkašljevanje. S timijanom v čaju pri kašlju torej ne moremo zgrešiti!

Meta 
Uporablja se v glavnem zaradi učinkov mentola. Tako je meta poznana, da ureja prebavo, zmanjša pritisk v želodcu  in umiri vzdraženo črevesje. S pomočjo grenčine zbuja tek in izboljša prebavo, saj pospeši nastanek in izločanje prebavnih sokov ter odvaja žolč. Je med edinstvenimi zelišči, ki prepreči dražljaj na bruhanje.

Žajbelj 
Žajbelj se uporablja za zdravljenje vnetja žrela, dlesni in jezika, saj deluje protivnetno, razkuževalno in blaži bolečine. Priporočamo ga za izpiranje in grgranje. Ne priporočamo pa ga za pitje, čeprav zavira potenje in je v tem učinku dobrodošel pri menopavzalnih oblivih. 

Borovnice 
Pri borovnicah najpogosteje uporabljamo plodove, ki so lahko sveži ali posušeni. Le kdo ne pozna uporabe čaja iz suhih borovnic ob driski? Uporabni pa so tudi posušeni listi v čajni mešanici. V ljudski medicini se uporabljajo kot pomoč pri zniževanju krvnega sladkorja. Prav tako se izvlečki  borovnice priporočajo za ostrino vida. 

Dobra misel 
Dobra misel slovi kot raznolika zdravilna rastlina, o čemer priča tudi njeno ime. Uporablja se kot pomoč pri prebavnih težavah, spodbuja delovanje jeter, pogosto pa je tudi odlična kombinacija v čajnih mešanicah proti prehladu. Kot vsaka dobra misel pa zagotovo prispeva tudi k pomirjajočem učinku.

Če ste čaj medtem že pristavili, sedaj že gotovo omamno diši. Zato vas prepuščam prijetnim trenutkom ob skodelici čaja, ki je še veliko okusnejša, če jo delimo z dobro družbo. 

 

Nazaj