Točka zdravja

Celiakija II.

Celiakija je presnovna bolezen. Organizem, predvsem tanko črevo, ne prenese beljakovine gluten v žitaricah , kot so pšenica, pira, rž, ječmen in oves.

Celiakija je presnovna bolezen. Organizem, predvsem tanko črevo, ne prenese beljakovine gluten v žitaricah , kot so pšenica, pira, rž, ječmen in oves. Zaužiti gluten, imenovan tudi lepek, povzroči toksične poškodbe na sluznici tankega črevesja.

Pri normalnem procesu se zaužita hrana v tankem črevesju s pomočjo encimov razcepi v posamezne sestavine, ki se resorbijo preko sluznice tankega črevesja. Za to je potrebna velika površina, ki jo zagotavljajo črevesju resice, to so številne male gube ali vijuge. Pri nekaterih ljudeh pa pod vplivom glutena te resice propadajo, kar zmanjša površino tankega črevesja. Sluznica tankega črevesja postaja vse bolj ravna. Pri neprekinjenem vnosu glutena je atrofija resic tako obsežna, da telo ne dobi več dovolj hranljivih sestavin. Nastanejo znaki pomanjkanja. Bolezen je doživljenjska, podrobnosti škodljivega delovanja glutena pa nam še niso znane. Zagotovo je le, da je razvoj bolezni dedno pogojen. Predispozicija je po nemških podatkih 1: 500. Pri študijah so odkrili, da ima vsak petstoti otrok in vsak petstoštirideseti odrasli v krvi protitelesa za gluten. Vendar vsi ti ljudje nimajo težav. Zares zboli šele vsak četrti človek s protitelesi. Torej eden na 2.000. Vsi drugi pa so kljub temu, da težav ne navajajo, izpostavljeni posledicam nezdravljene celiakije, povišanemu tveganju za razvoj črevesnega raka.

Znaki celiakije pri otrocih
Najpogostejši znak je napihnjen trebuh, ki je v nasprotju s sicer suhim telesom. Telesna teža otrok je pod normalno za določeno starost. Tak otrok gre pogosto na veliko potrebo, blato je voluminozno, se sveti in ima precej neprijeten vonj. Velikokrat pride do bruhanja, značilno je pomanjkanje apetita in koža po telesu je suha. Pomanjkljiva resorbcija (malabsorbcija) je odvisna od stopnje atrofije črevesnih resic. Značilen je individualno različen razvoj bolezni. Nekateri dojenčki zbolijo že nekaj tednov po dodajanju hrane, ki vsebuje gluten, pri drugih pa lahko traja mesece ali celo leta, da opazimo bolj izrazite znake bolezni. Ugibanja o vzrokih so različna. Iz previdnosti zato dojenčkom do petega meseca ne priporočajo dodajanje hrane, ki vsebuje gluten. V kolikor je bolnik eden od staršev ali bližnjih sorodnikov, pa je potrebno že predhodno s pediatrom pretehtati možnosti obolenja pri otroku.

Znaki celiakije pri mladostnikih in odraslih
Bolezen poteka pri teh dveh skupinah manj izrazito. Pomemben pokazatelj je izgubljanje telesne teže, pomanjkanje vitaminov, mineralov in drugih esencialnih snovi. Prisotno je napenjanje, pomanjkanje apetita, bolečine v trebuhu, slabost, občasno nastopijo driske, blato je svetlo, voluminozno in mastno. V kolikor bolezen zanemarimo, se poveča tveganje za razvoj malignih tumorjev v prebavnem kanalu.
Pri težjih oblikah se pojavi še pomanjkanje encima laktaze, kar moti presnovo mlečnega sladkorja in dodatno poslabša navedene znake bolezni.

Zdravljenje
Celiakije ne zdravimo z zdravili. Težave pa hitro in zlahka odpravimo z izborom hrane.
Edino, kar je učinkovito, je doživljensko črtanje glutena z jedilnika. To pomeni, da na jedilniku ni pšenice, pire, rži, ječmena, ovsa in njihovih proizvodov. Kot nadomestilo pridejo v poštev riž, koruza in kostanjeva moka.
Gluten ima veliko dobrih lastnosti, zato je pogosto v prehrambenih polizdelkih in izdelkih. Želira, emulgira, veže vodo, je stabilizator in dober nosilec za arome. Pri kupovanju gotovih izdelkov moramo biti previdni ali bolje, teh ne kupujemo, če nimajo oznake, da so izdelki brez glutena.

Nekaj živil iz trgovinskih polic, ki bi lahko vsebovala gluten

  • zelenjava: zamrznjena zelenjava z dodatkom moke ( napol gotova špinača, konzerve, instant krompirjev pire, zelenjavne kocke
  • sadje: izdelki iz sadja, sadni sokovi z balastnimi snovmi
  • mlečni izdelki : pusti mlečni izdelki, sirni namazi, zeliščno maslo, smetanska pena
  • meso: vse salame neznane sestave, izdelki z omako, napol pripravljene mesne jedi
  • pijača: pivo, aromatizirani čaji, žgane pijače
  • sladkarije: bonboniere, bonboni, čokolada, marcipan ...
  • drugo: pripravljene juhe, omake, prelivi, kečap, "senf", začimbe, pečena čebula, pecilni prašek, tortni prelivi ...
  • žitarice: poleg prepovedanih žitaric še kruh iz soje, prosa, krompirja, ajdove testenine, riževi hrustljavčki, kosmiči

Naslednja živila, vsaj dokler niso predelana, ne vsebujejo glutena: mleko in neobdelani izdelki, kot so naravni jogurt, skuta, smetana, mehki sir, olje, maslo, margarina, meso, ribe, jajca, sadje, zelenjava,
stročnice, krompir, riž, koruza, proso, ajda ...

Svetla plat
Črevesne resice so se sposobne regenerirati in prevzeti svojo pomembno vlogo pri presnovi in resorbciji hrane. Že po nekaj dneh uvedene brezglutenske hrane pride do znatnega izboljšanja počutja. Čas do popolne odprave težav pa je odvisen od stopnje okvare resic v tankem črevesju, starosti in skritih napak pri prehranjevanju.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj