Točka zdravja

Cepiva proti COVID-19 in tromboza

V medijih in med ljudmi je završalo ob omembi primerov pojava tromboz pri cepljenih z določenim cepivom proti COVID-19. Dvom v varnost cepiv so povečale novice, da so nekatere evropske države začasno ustavile cepljenje, samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo za podoben korak odločila tudi Slovenija.

Po nekajdnevni prekinitvi cepljenja z enim izmed odobrenih cepiv proti COVID-19 se cepljenje nadaljuje. Odločitev temelji na podlagi mnenja EMA (Evropska agencija za zdravila), da je cepivo za splošno populacijo varno, saj statistično gledano na splošno ne povečuje tveganja za trombozo.

Opisan primer je demonstriral, kakšno varnost nam nudijo regulatorni organi, ki ob določenih signalih o novih ali že znanih neželenih dogodkih pri uporabi zdravil (vključno s cepivi) odreagirajo in ponovno proučijo razmerje med koristmi in tveganji. Po pregledani dokumentaciji in proučitvi zabeležnih primerov pojava strdkov v času po cepljenju je EMA sporočila, da:

  • koristi cepiva v boju proti še vedno razširjeni grožnji COVID-19 (ki sama lahko povzroča težave s strjevanjem, ki so usodne) še vedno prevladajo nad tveganji za neželene učinke;
  • cepivo ni povezano s povečanim celokupnim tveganjem za krvne strdke (trombembolični dogodki) pri cepljenih osebah;
  • ni dokazov o težavah, povezanih z določenimi serijami cepiva ali določenimi proizvodnimi mesti.

Hkrati je EMA izpostavila, da je lahko cepivo povezano z zelo redkimi primeri krvnih strdkov povezanih s trombocitopenijo, to je z nizkim številom krvnih ploščic (elementi v krvi, ki pomagajo pri strjevanju krvi) z ali brez krvavitev, vključno z redkimi primeri strdkov v krvnih žilah, ki odvajajo kri iz možganov (tromboza venskih sinusov). Pri več kot 20 milijonih cepljenih je namreč zabeleženih nekaj primerov redke vrste tromboz (diseminirana intravaskularna koagulacija pri 7 osebah in cerebralna venska sinusna tromboza pri 18 osebah). Pojav teh tromboz je sicer ekstremno redek, a hkrati vseeno nekoliko pogostejši, kot bi bilo to običajno za splošno populacijo v času pred epidemijo okužb z novim koronavirusom. Vzročna povezanost s cepivom ni dokazana, vendar je trenutno ni mogoče izključiti zato je potrebna nadaljnja analiza.

V zadnjem času v lekarnah opažamo, da so ljudje začeli spraševati po zdravilu, ki vsebuje nizek odmerek acetilsalicilne kisline. Po pogovoru opažamo ponavljajoč se vzorec, ljudje so bili ali se nameravajo cepiti in bi zdravilo jemali z namenom preprečevanja nastanka krvnih strdkov. Glede na to, da vzročna povezava nastanka tromboz po cepljenju ni dokazana, uporaba zdravila ni smiselna, saj bi vnašala dodatno tveganje, brez dokazanih koristi. Poleg tega se učinkovina uporablja kot zaviralec agregacije trombocitov, pri preprečevanju venskih tromboz pa so uspešnejša in zato uporabljena zdravila z drugačnim mehanizmom delovanja. Nikakor pa omenjenega zdravila ne morete kupiti v lekarni, saj je dosegljivo samo na podlagi zdravniškega recepta.

Kot vedno po uporabi novega zdravila in cepiva priporočamo pozornost na morebitne resnejše neželene učinke. Če, posebno v 14 dneh po cepljenju, opazite zasoplost, bolečine v prsih, otekanje noge ali roke ali občutek mraza v nogi ali roki, močan glavobol ali poslabšanje glavobola ali zamegljen vid več kot tri dni po cepljenju, vztrajno krvavitev, številne majhne modrice, rdečkaste ali vijolične madeže, podpludbe pod kožo, poiščite zdravniško pomoč.

EMA nadaljuje z natančnim spremljanjem poročil o motnjah strjevanja krvi, uvajajo se nadaljnje študije, ki bodo zagotovile več laboratorijskih podatkov in dejanskih dokazov po cepljenju, o čemer nas bo, tako strokovno kot laično javnost, sproti obveščala.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj