Točka zdravja

Čili kot zdravilna rastlina

Čili vse pogosteje najde mesto na domačih vrtovih, a redkokdo to rastlino poveže z zdravilnimi lastnostmi. Verjetno marsikdo, glede na pekoč občutek, ki ga izzove, prej pomisli na njegovo škodljivost kot dobrobit. A dejstvo je, da učinkovina kapsaicin, ki je v plodovih čilija odgovorna za pekoči občutek, ponuja nekatere zdravilne lastnosti.

V preteklosti se je uživanje čilija sicer omenjalo z nekaterimi dobrobitmi, a uradna medicina priznava njegove zdravilne lastnosti, kadar se nanese lokalno, recimo na kožo. Kapsaicin ob stiku s kožnimi nociceptorji te aktivira, kar se izrazi s pekočim občutkom in pordečitvijo. Po izpostavljenosti kapsaicinu postanejo kožni nociceptorji manj občutljivi za številne dražljaje. Ti učinki kapsaicina v kasnejši fazi se pogosto imenujejo »desenzitizacija« in naj bi vplivali na lajšanje bolečine. Lajšanje bolečine je najpogostejše področje, kjer uporabljamo kapsaicin. Zato je ta pogosta sestavina v mazilih ali kremah, namenjenih začasnemu lajšanju blažjih bolečin v mišicah ali sklepih, povezanih s preprostimi bolečinami v hrbtu, mišičnimi napetostmi, zvini, artritisom ipd.

Čeprav se mazila ali kreme s kapsaicinom dobijo brez recepta, je treba poudariti nekatere vidike pravilne uporabe. Na prizadeto območje jih nanesemo do 3-krat dnevno. Po nanosu nežno vtremo na bolečem območju, dokler se popolnoma ne vpije. Takoj po nanosu si roke umijemo z milom in vodo, razen če si kremo ali mazilo nanesemo na roke, takrat počakajmo 30 minut, preden si umijemo roke.

Pri aplikaciji se izogibamo stiku z očmi in sluznicami (npr. usta, genitalije). Prav tako se izogibamo nanašanju na rane, poškodovano ali vzdraženo kožo. Ne uporabljamo v kombinaciji z zunanjim virom toplote, npr. grelno blazinico, prav tako dela kože ne izpostavljamo toploti ali sončni svetlobi, niti je ne povijamo. Splošno priporočilo je, da jih ne uporabljamo neposredno pred dejavnostmi, kot so kopanje, plavanje, prhanje, sončenje, naporne vadbe, parna kopel, savna, ali takoj po njih. Na koži jih ne uporabljamo hkrati z drugimi lokalnimi analgetiki.

Po nanosu se lahko pojavi prehoden pekoč občutek, a običajno izgine po nekaj dneh. Če je ta pekoči občutek izrazit ali se obenem pojavi prekomerna pordelost ali draženje, če se simptomi poslabšajo, trajajo več kot sedem dni, izzvenijo in se nato ponovijo ali če pride do težav pri dihanju ali požiranju, potem izdelek prenehamo uporabljati in se posvetujemo z zdravnikom. Uporabnike kontaktnih leč opozarjamo, naj z njimi ne ravnajo eno uro po rokovanju, nanašanju ali odstranjevanju izdelka s kapsaicinom.

Za konec še dve zanimivosti. S kapsaicinom je povezana letošnja Nobelova nagrada za medicino. Eden izmed dveh letošnjih nagrajencev, David Julius z Univerze Kalifornija v San Franciscu, je uporabil kapsaicin za identifikacijo senzorja v živčnih končičih kože, ki se odziva na toploto. NASA je v tedenskem poročilu omenila, da na Mednarodni vesoljski postaji potekajo poskusi z gojenjem čilija v vesolju. Plodovi so namreč bogat vir vitamina C, kot začimba pa bo čili začinil precej pusto hrano, ki jo uživajo astronavti.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj