Točka zdravja

Cimet (Cinnamomi cortex)

Začimba za sladkorne bolnike.
Cimet (Cinnamomi cortex)

Začimba za sladkorne bolnike.

Droga je pridobljena iz lubja cimetovca, tropskega drevesa, ki zrase do 10 m visoko, a se goji na plantažah pretežno kot grm. Uvaža se največ iz Šrilanke, a tudi iz Malezije, Madagaskarja in Sejšelskih otokov.
Izboljša okus jedem, kuhanemu vinu in likerjem, nepogrešljiv je v živilski tehnologiji in je kot začimba varen tako po evropskih kot ameriških merilih.

Kot zdravilo po izročilu odpravlja prebavne krče in vetrove, vrača tek ter krepi telesno slabotnost. Zdravilnost pripisujejo eteričnemu olju, še zlasti največ navzoči sestavini cinamaldehid, ki uničuje bakterije, viruse, gliste in zavira rast glivic. Učinek je dokazan laboratorijsko, razkuževalno delovanje za sečila pa so potrdili tudi klinično pri ljudeh. Nadalje pomirja poskusne živali, prav tako pa pri njih spodbudi dihanje in srčno delo. V drogi vsebovane čreslovine blažijo drisko. Ob pravilni uporabi stranskih učinkov ni pričakovati, čezmerni odmerki pa najprej spodbudijo vazomotorni center, to povzroči prehitro bitje srca, zasoplost, črevesne krče in potenje, nato pa zavrejo osrednji živčni sestav, da prevladata zaspanost in depresija. Kot začimba v kuhi ni nevaren in ni znano, da bi povzročal preglavice niti med nosečnostjo in dojenjem, saj so za dober okus dovolj odmerki, ki so precej manjši od priporočenega zdravilnega, zdravilna raba pa se odsvetuje pri želodčni in črevesni razjedi in tudi med nosečnostjo. Proti prebavnim težavam, ki izhajajo iz slabega izločanja želodčnih sokov in lenega črevesja, se za odrasle pripravi 10-minutni poparek iz žličke (pol do gram) droge, skodelica precejenega napitka pa se popije dva- do trikrat na dan med obroki. Zaradi dražilnih lastnosti se čisto eterično olje ne sme uporabljati niti notranje niti zunanje, njegov delež v drogi pa je največ 4-odstoten.

Nedavno je cimet zbudil pozornost, ker bi lahko preprečeval ali vsaj blažil znake sladkorne bolezni tipa II. Do sedaj so znani le izsledki iz laboratorijev in poskusov na živalih. Ameriški raziskovalci iz Beltsvilla (Maryland) so na celičnih kulturah dokazali, da izboljša odziv diabetičnih maščobnih celic na inzulin. Presnova glukoze se je v njih zvečala tudi za dvajsetkrat! Učinkovit je polifenol s kratico MHCP (metilhidroksikalkon polimer / methylhydroxychalcon polymer). Antidiabetično delovanje omenjene spojine so potrdili tudi s poskusi na diabetičnih živalih, pri katerih je znižala raven krvnega sladkorja, učinkovitost pri ljudeh pa naj bi kmalu preverili s kliničnimi raziskavami. Po izjavah raziskovalcev lahko sladkorni bolniki z boleznijo tipa II že danes izkoriščajo antidiabetične lastnosti cimeta tako, da začimbo pogosteje uporabljajo v svoji prehrani, denimo, da izboljšajo okus pomarančnemu soku in kavi. Z nasvetom se strinjamo, pri čemer moramo opozoriti, naj se ne preseže odmerek, ki je za začimbo običajen, vsekakor pa naj ne bo večji kot četrtino žličke na dan. Na morebitno vsakodnevno zdravilno rabo cimeta, s katerim bi bilo mogoče uravnati raven krvnega sladkorja, pa bo treba še počakati.

Nazaj