Točka zdravja

Cimicifuga racemosa - grozdnata svetilka

klimakterij, simptomi, lajšanje težav, fitoterapija,... 

Klimakterij je pri ženski naravno obdobje, v katerem hormonska aktivnost jajčnikov postopoma slabi. Beseda izvira iz grške besede klimax in pomeni zadnji klin na lestvi. Označuje torej obdobje tik pred menopavzo in po njej. Z menopavzo označujemo zadnjo menstruacijo v življenju ženske, ki se seveda določa retrogradno, torej za nazaj, ko je minilo vsaj eno leto.

Prvi simptomi klimakterija se običajno pojavijo pri štiridesetih. Ovulacije postajajo redkejše, neredne in s tem tudi mesečne krvavitve, dokler okrog petdesetega leta povsem ne prenehajo. Izmed ostalih znakov so najbolj značilni oblivi vročine. Pojavijo se lahko tudi deset-, do dvajsetkrat dnevno in običajno trajajo nekaj minut. Lahko jim sledi naval znojenja in mrzlice. Zelo moteči so tudi razdražljivost, utrujenost, depresivnost, izguba libida, motnje spanja in pomnjenja. Te težave mučijo kar dve tretjini žensk v srednjih letih. Pri 70% so težave blage do zmerne narave, pri četrtini pa so težave hude.

Ženska si lahko omenjene težave lajša na več načinov: z dieto, sproščanjem, telesno dejavnostjo ali farmakoterapijo.

V sklop slednje lahko spada tudi, precej bolj varna a hkrati dokazano učinkovita, fitoterapija. Govora je torej o zdravilu iz rastline. Kot zdravilna rastlina nastopa v naslovu omenjena Cimicifuga racemosa, ki jo slovensko imenujemo grozdnata svetilka. Najdemo jo prosto rastočo v Kanadi, ZDA, Evropi, severni Aziji in arktičnem delu Sibirije. Grm zraste do višine dveh metrov in pol. Listi so veliki, nazobčani, razdeljeni na tri dele. Drobni, beli cvetovi, po katerih nosi ime, se pojavijo julija meseca. Njene zdravilne učinke so s pridom izkoriščali že severnoameriški Indijanci, saj so jo med drugim uporabljali proti kačjim pikom, pri porodih, za zdravljenje pljučnih, živčnih, revmatičnih ter ginekoloških boleznih.

Na podlagi tega je postala nanjo pozorna tudi znanost. Iz korenine so pripravili izvleček, ki so ga vgradili v tablete. Prve izmed teh se uporabljajo že preko petdeset let in so bile do sedaj preizkušene na množici žensk. Pravi mehanizem delovanja še ni poznan, a so, tako vsakodnevna uporaba kot kontrolirane raziskave na ženskah, dokazale ugodne učinke pri lajšanju menopavzalnih težav. Med te prištevamo navale vročine, znojenje, motnje spanja, razdražljivost in brezvoljnost. Poleg teh so v raziskavah zabeležili še ugoden učinek na zmanjševanje kostne gostote, ki pri ženskah med ter po menopavzi predstavlja resno težavo, ki lahko z zlomom kosti vodi do resnih zapletov.

Dobrodelnih učinkov ne smemo pričakovati takoj, prve učinke namreč opazimo šele po dveh tednih rednega jemanja. Priporočljiva je dolgotrajna uporaba, torej toliko časa dokler trajajo težave. Po šestih mesecih se priporoča preventivni obisk pri zdravniku zaradi splošne ocene stanja. Kakih posebnih omejitev zdravilo nima, a je res, da bolnicam z obolenji jeter ter z od estrogenov odvisnimi tumorji jemanje, brez predhodnega posveta z zdravnikom, odsvetujemo.

Nazaj