Točka zdravja

Cink - uporaba v medicini

Vloga cinka v človeškem telesu je precej dobro raziskana. Do sedaj narejene raziskave so nekatera pričakovanja potrdila, pri drugih pa niso uspele dokazati želenih učinkov.

Vloga cinka v človeškem telesu je precej dobro raziskana. Na podlagi prisotnosti v določenih organih, oz. sodelovanja pri določenih procesih se je domneval ugoden učinek pri določenih obolenjih oz. stanjih. Do sedaj narejene raziskave so nekatera pričakovanja potrdila, pri drugih pa niso uspele dokazati želenih učinkov.

Prehlad
Precej cinka se nahaja pri celicah, ki sodelujejo pri nespecifični imunski obrambi. Zaradi tega razloga je bilo narejenih precej raziskav pri zdravljenju navadnega prehlada. Uporabljene so bile različne farmacevtske oblike: pastile, nazalni gel idr. Dobljeni rezultati pa ne kažejo pomembnejše dobrobiti omenjene terapije.

Na koži rane, herpes
V obliki peroralnih ali topikalnih pripravkov se, posebej pri osebah s pomanjkanjem tega minerala, lahko cink zelo uspešno uporablja pri celjenju ran. Pospešuje namreč celjenje ter preprečuje infekcije. Cinkov oksid tako najdemo v različnih topikalnih pripravkih (recimo v cinkovi pasti), ponavadi pa še z drugimi spojinami (ihtamolom, salicilno kislino). Uporabljajo se lahko pri raznih razjedah na nogah (posledice kronične venske insuficience), izpuščajih, turih. Cinkov oksid naj bi izkazoval antiseptične, adstringentne ter blažilne učinke ter omogočal mehansko zaščito poškodovane kože. Najdemo ga tudi v mazilih, ki se dokaj uspešno uporabljajo pri herpesu. Pri teh velja napotek, da jih je (za zadovoljiv učinek) potrebno aplicirati čim bolj zgodaj ob pojavu značilnih znakov.

Wilsonova bolezen
Precej uspešno se lahko nadomestek cinka uporablja pri Wilsonovi bolezni. Gre za prirojeno obolenje z napako pri metabolizmu bakra. Pri teh bolnikih se omenjeni element nalaga v jetrih (povzroča cirozo in zlatenico) in možganih (povzroča mentalno zaostalost in parkinsonizem). Ker cink preprečuje absorpcijo bakra, lahko prispeva k preprečevanju omenjenih stanj.

Neplodnost
Cink je nujen za metabolizem spolnih hormonov (tako ženskih kot moških), ovulacijo, normalno delovanje testisov, zorenje spermijev, oploditev ter zdravje zarodka in matere med nosečnostjo. Zaradi tega je bilo narejenih več raziskav pri zdravljenju neplodnih moških. Nobena pa na žalost ni prinesla kakšnih spodbudnejših rezultatov.

Vid
V visokih koncentracijah ga najdemo v očesu, posebej očesni mrežnici in žilnici. Nekaj raziskav je potrdilo ugodne učinke dodajanja cinka in drugih vitaminov antioksidantov pri napredovanju z leti povezane degeneracije rumene pege.

Anoreksija nervoza
Stanje cinka je ogroženo pri osebah z anoreksijo (anoreksija nervoza), v glavnem zaradi majhne količine zaužite hrane. Čeprav še poteka razprava o pomanjkanju cinka, kot vzroku za omenjeno stanje, je precej znakov, ki govorijo o tem, da pomanjkanje cinka poslabša stanje. Pri teh osebah se je dodajanje cinka izkazalo kot pomoč pri zmanjšanju anksioznosti in depresije ter tako omogočilo pridobivanje telesne teže.
Kot prehransko dopolnilo se cink predvsem uporablja, ko so potrebe po tem mineralu večje v dobi rasti, med nosečnostjo in dojenjem. Uporablja se tudi v kombinacijah za krepitev imunskega sistema ter pri moških za zdravje prostate.

Medsebojno delovanje z nekaterimi elementi ter zdravili

Če se odločimo za jemanje cinka v obliki prehranskih dopolnil, moramo poleg odmerka biti pozorni tudi na nekatere interakcije. Vnos velikih količin kalcija in železa lahko zmanjša absorpcijo cinka. Količina obeh mineralov v prehranskih dopolnilih ponavadi ni tolikšna, da bi bila absorpcija cinka ogrožena. Se pa v določenem obdobju pojavljajo priporočila razno raznih zdravilcev po vnosu enormnih količin določenih vitaminov in/ali mineralov. Ob tem velja previdnost, saj lahko prevelik vnos vodi do kopičenja v organizmu ter povzročitev resnih neželenih učinkov. Poleg tega nesorazmeren vnos vpliva na druge snovi, kar ima prav tako lahko neželene posledice na naš organizem. Zato ni odveč priporočilo o previdnosti, čeprav gre za snovi, ki jih s hrano vnašamo vsakodnevno v organizem.
Nekateri diuretiki (tiazidi, diuretiki Henlejeve zanke) ter inhibitorji angiotenzinske konvertaze lahko povečajo izgubo cinka preko urina. Pri dolgotrajno uporabi teh zdravil lahko pride zaradi tega do pomanjkanja cinka. Cink lahko tvori netopne komplekse z nekaterimi antibiotiki (tetraciklini, kinoloni) in nesteroidnimi protivnetnimi zdravili, zato svetujemo odmerjanje v razmaku dveh ur. V nasprotnem primeru namreč lahko pride do nezadostnega učinka omenjenih zdravil. 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj