Točka zdravja

Črevesne okužbe

Simptomi, prenašanje okužbe, zdravljenje, dieta, higienski ukrepi, kdaj k zdravniku,...

Hladno in vlažno vreme, kakršnega nam zimski čas prinaša, daje priložnost za hitrejše širjenje tudi črevesnih okužb. Tako se pojavljajo značilna črevesna obolenja v obliki bruhanja, driske, slabosti, krčev in povišane telesne temperature.

Možnih je več povzročiteljev, vendar so ponavadi povzročitelji virusi (zelo pogosta okužba je z rotavirusi).

SIMPTOMI

Bolezen se ponavadi prične z bruhanjem in drisko. Blato je tekoče, včasih zeleno, vsebuje lahko sluz, prisotna pa je lahko tudi kri, kajti virus napade črevesne celice in povzroči njihovo odmiranje. Prav tako bolezen spremlja povišana telesna temperatura, krči, slabost in splošno slabo počutje. Zbolimo lahko prav vsi, vendar pa pogosteje zbolijo otroci. Driska in bruhanje so za dojenčke in majhne otroke tudi bolj nevarni, saj obstaja večja nevarnost dehidracije -izgube tekočine.

KAKO SE OKUŽBA PRENAŠA

Okužba se prenaša s stikom - preko rok, s katerimi se dotikamo bodisi iztrebkov, bodisi predmetov in površin, ki so z iztrebki onesnaženi. Prav tako je možna okužba preko zraka - virus lahko vdihnemo tudi iz izbruhane mase. Iztrebki so precej kužni, zato je v prvi vrsti pomembna higiena, ki lahko prepreči prenos okužbe.

Inkubacijska doba (to je obdobje od okužbe pa do pojava prvih bolezenskih znakov) je nekje od 24 do 48 ur, izločanje virusa pa traja najmanj 6 dni - v tem času smo kužni, zato je smiselno, da ostanemo doma. Po preboleli okužbi je možna ponovna okužba, kar pomeni, da trajne imunosti ni! Bolezen ponavadi izzveni v 5 do 7 dneh. Ko so otroci bolni, naj ostanejo doma. Otroci ki so preboleli okužbo, pa naj doma ostanejo še vsaj 1 dan po koncu bolezni, zaradi  morebitnega prenosa.

ZDRAVLJENJE

V prvi vrsti je pomembno in potrebno, da nadomeščamo tekočino in elektrolite, ki se izgubljajo z drisko in bruhanjem. Na voljo je peroralna rehidracijska sol, ki se dobi v lekarni (tudi brez recepta) in se raztopi v prekuhani in ohlajeni vodi. Otrok naj tekočino pije po požirkih, ne naenkrat, sicer lahko izzovemo dodatno bruhanje. Tudi čaj iz suhih borovnic je priporočljiv, saj pomaga pri zaustavljanju driske. Vnos tekočin naj bo čimvečji in mora zadostiti dnevni vnos in vnos, ki se izgubi z bruhanjem in drisko.

Vsi ti ukrepi nadomeščajo izgubljeno tekočino, ne pomagajo pa normalizirati črevesne flore, ki je pri črevesnih obolenjih porušena. Zato je priporočljivo uživanje probiotikov, ki vsebujejo mlečnokislinske bakterije (lactobacilus in bifidobakterije) in normalizirajo črevesno floro. Na voljo so probiotične kulture v zdravilih in prehranskih dopolnilih, ki se dobijo v lekarni brez recepta (Linex kapsule, Prolife, Probiolex, Biogaya kapljice) in pomagajo vzpostaviti ravnovesje porušene črevesne flore.

DIETA

Nekoč so ob driski in bruhanju priporočali dieto, danes so nasvete o strogi dieti zamenjali nasveti o normalnem hranjenju, vendar z izogibanjem sladki, mastni in močno začinjeni hrani. Zaužijmo čimveč tekočine, nesladkanih čajev, priporočljivo je uživanje prepečenca, riževe sluzi, prežganke, korenčkove juhe, dobrodošla so nastrgana in porjavela jabolka, banane, slane palčke,...

HIGIENSKI UKREPI

Zelo pomembna je osebna higiena in dosledno umivanje rok. Na to opozarjajmo otroke že v ranem otroštvu: umivanje rok pred obrokom, po uporabi stranišča, po igri na prostem, po dotikanju živali,...  Nujno je vzdrževanje čistoče v prostorih, umivanje in razkuževanje površin in prezračevanje prostorov.

KDAJ K ZDRAVNIKU

Zdravnika je potrebno obiskati, če se stanje ne izboljša po 2 dneh, kljub naštetim  ukrepom. Vsekakor pa je obisk zdravnika nujen, pri otrocih, mlajših od 6 let in v primeru dehidracije: urin postane temen,  gost in zmanjša se njegova količina, bolnik postane zmeden, razdražljiv, poležava in spi več kot običajno, ima vdrte oči, suha usta in lepljiv jezik. Pri dojenčku v primeru dehidracije upade velika mečava na glavici. To so že alarmantni znaki, ki zahtevajo urgentno zdravniško pomoč, vendar pa se jim lahko s pravilnim in pravočasnim ukrepanjem zagotovo izognemo.

Seveda imajo pomembno vlogo tudi lekarne in njeni zaposleni, ki Vam ponudimo nasvet in primeren pripravek ter vas napotimo k zdravniku, kadar je to potrebno. Torej smo lekarne varnostni filter, ki ga ne gre spregledati!

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj