Točka zdravja

Dan slovenskih lekarn - zdravila in ženske

Septembra zaznamujemo dan slovenskih lekarn. Vsako leto ob praznovanju izberemo temo, na katero opozorimo javnost. Lani smo se posvetili moškim, ob letošnjem dnevu slovenskih lekarn pa smo se odločili pozornost nameniti ženskam, ki se v različnih življenjskih obdobjih srečajo tudi z zanje specifičnimi zdravstvenimi težavami. O teh bomo čez dober mesec lekarniški farmacevti nabirali dodatna znanja na simpoziju sekcije farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu. Za obiskovalce naših lekarn pa smo pripravili knjižice, ki vas že čakajo v lekarnah.

Kaj želimo s knjižico doseči? Obiskovalce lekarn želimo seznaniti z zdravstvenimi težavami žensk, predvsem pravilno uporabo zdravil v različnih življenjskih obdobjih ženske, jih ozavestiti, da je pravilna skrb za zdravje zelo pomembna, ter jim svetovati, kdaj poseči po zdravilih brez recepta in drugih izdelkih za krepitev zdravja ter pri uporabi katerih zdravil je treba biti previden.

Komu je namenjena knjižica? Vsebina knjižice je namenjena predvsem ženskam, tako mlajšim kakor tudi starejšim, ki pogosto ali tudi samo občasno jemljejo zdravila, ki želijo skrbeti za svoje zdravje, nosečnicam in doječim materam ter vsem, ki jih ta tematika zanima.

Katerim področjem smo se v knjižici posvetili? Predvsem zdravstvenim težavam, značilnim za ženske. Najprej smo opisali fiziološke posebnosti ženske v različnih življenjskih obdobjih. Opisali smo razvoj ženske od spočetja do rojstva, ko se pokažejo prve razlike med ženskim in moškim spolom. Prikazali smo vlogo spolnih hormonov med odraščanjem. Opisali smo obdobje začetka in konca rodne dobe ženske ter proces staranja.

Sledi opis zdravstvenih težav žensk in njihovega zdravljenja. Podrobneje smo se posvetili okužbam sečil, osteoporozi in urinski inkontinenci. Vsako od zdravstvenih težav smo najprej podrobneje predstavili, nato pa opisali načine, kako jih preprečiti. Podrobneje smo se dotaknili samozdravljenja in zdravljenja pod nadzorom zdravnika. V okviru samozdravljenja in zdravljenja pod nadzorom zdravnika smo se v veliki meri posvetili zdravilom. Med zdravstvenimi težavami nismo mogli mimo raka, opisali smo predvsem za ženski spol značilne vrsta raka: na dojki, materničnem telesu in jajčnikih, možnosti preprečevanja in zdravljenja.

Poleg zdravstvenih težav, značilnih za ženske, smo se dotaknili tudi kontracepcije, obdobja nosečnosti in dojenja ter menopavze. Spregledali pa nismo niti neplodnosti, saj ta narašča, težave z zanositvijo ima namreč vsak šesti do sedmi par.

V knjižici opozarjamo predvsem na pravilno in dosledno uporabo predpisanih zdravil, pri samozdravljenju pa na pravilno izbiro zdravila brez recepta in na ustreznost samozdravljenja v obdobju nosečnosti in dojenja. Verjamemo, da boste v njej našli obilo zanimivih in koristnih informacij. Posebej nas veseli, da je pri tokratni knjižici zopet sodelovala članica kolektiva Pomurskih lekarn.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj