Točka zdravja

Dehidracija pri otroku z drisko

Dehidracija je najbolj resen zaplet driske in se lahko razvije hitro, posebno pri mlajših otrocih, a na srečo pri nas dokaj redko. Je pa predvsem v nerazvitem svetu pogosto vzrok za smrt otroka. Ob driski prihaja do izgube vode in elektrolitov, kar je še povečano ob sočasnem bruhanju. To lahko pripelje do acidoze, odpovedi cirkulacije, zmanjšane prekrvavitve vitalnih organov, ledvične odpovedi in smrti.

Povečana nevarnost za razvoj dehidracije pri otrocih in dojenčkih je ob:

  • Odvajanju blata 6-krat ali večkrat v 24 urah;
  • Bruhanju vsaj 3-krat v 24 urah;
  • Nezmožnosti zadržati tekočino v sebi;
  • Mlajših od 12 mesecev (posebno pri tistih, mlajših od 6 mesecev).

Večje tveganje je pri novorojenčkih manjše porodne teže ter pri tistih, ki so se prenehali dojiti zaradi bolezni. Pozorni bodite na otroka, ki se slabo počuti ali se mu stanje poslabšuje ali, ki kaže znake spremenjenega odzivanja (kot je razdražljivost ali letargija), saj je v nevarnosti, da se mu razvije klinični šok, zato je treba z njimi nemudoma do zdravnika!

Dehidracija je glavni kazalec teže bolezni pri otroku z drisko. Najboljši način za oceno dehidracije je ocena odstotka izgube telesne teže. Če telesne teže pred boleznijo ne poznate natančno, si pri oceni stopnje dehidracije lahko pomagate s pomočjo drugih meril. V pomoč vam je lahko naslednja tabela:

Stopnja dehidracije

Minimalna ali brez dehidracije

Blaga do zmerna dehidracija

Huda dehidracija

Izguba telesne teže

< 3 %

3%-8%

≥ 9 %

Znaki dehidracije

 

Splošno počutje, stanje zavesti

Dobro počutje, buden

Utrujen ali nemiren, razdražljiv

Apatičen, letargičen, nezavesten

Žeja

Normalna

Žejen, veliko pije

Malo pije ali sploh ne pije

Srčni utrip

Normalen

Normalen ali povečan

Tahikardija (pospešen srčni utrip); ob nadaljnjem slabšanju bradikardija (upočasnjen srčni utrip)

Kakovost pulza

Normalen

Normalen do zmanjšan

Težko tipljiv ali netipljiv

Dihanje

Normalno

Normalno ali hitro, poglobljeno

Globoko, acidozno dihanje

Oči

Normalne

Rahlo vdrte

Globoko vdrte

Solze

Prisotne

Zmanjšana količina

Odsotne

Sluznica

Vlažna

Suha

Izsušena

Turgor kože (kožna guba)

Izgine takoj

Izgine z zamikom < 2 sekund

Ostane več kot 2 sekundi

Napolnjenost kapilar

Normalna

Upočasnjena

Občutno upočasnjena

Okončine

Tople

Hladne

Mrzle, lisaste, cianotične

Izločanje urina

Normalno do zmanjšano

Zmanjšano

Minimalno

 

Napolnjenost kapilar določite tako, da za nekaj časa pritisnete konico prsta, nato pritisk sprostite. S štoparico izmerite čas, ko se spet pojavi normalna barva. Turgor kože preverite tako, da narahlo primete kožo z dvema prstoma, spustite in opazujete (s štoparico izmerite čas), ko se vrne v prvotni položaj. Letargije ne moremo enačiti z običajno zaspanostjo. Duševno stanje takega otroka je pusto in otroka ne moremo popolnoma prebuditi. Lahko se celo zdi da pada v nezavest. 

Če menite, da kaže otrok znake hude dehidracije ne oklevajte, pač pa nemudoma poiščite zdravniško pomoč. Pri znakih blage do zmerne dehidracije ga lahko sami rehidrirate, kar storite s pomočjo v lekarni kupljene rehidracijske raztopine, ki je v obliki praška. Hitro, pravočasno dodajanje rehidracijske raztopine zmanjša možnost dehidracije, podhranjenosti in ostalih zapletov, kar pomeni manj obiskov pri zdravniku, potencialnih hospitalizacij in smrtnih primerov. Za pripravo raztopine v takem primeru lekarniški farmacevti svetujemo uporabo ohlajene prekuhane vode. Nikar ne uporabljajte drugih napitkov, recimo sadnih sokov ali gaziranih pijač. Zelo pomembno je, da otrok v 3 do 4 urah zaužije zadostno količino rehidracijske raztopine, to je 50 do 100 mL na kg telesne teže. Recimo, da je vaš otrok, ki tehta 10 kg, zaradi dehidracije izgubil 5% telesne teže. To pomeni, da je izgubil 500 mL tekočine, ki jo je potrebno nadomestiti. Vsako uro, v štirih urah, naj zaužije 125 mL rehidracijske raztopine oziroma 170 mL na uro v treh urah. Tekočine otroku ni potrebno zaužiti naenkrat, pač pa mu jo lahko dajete po požirkih, z žličko ali brizgo. Če bo ohlajena na sobno temperatura ali še hladnejša jo bo otrok tudi lažje sprejel. Posebno, če je vaš otrok mlajši od enega leta ali je v preteklih 24 urah odvajal blato vsaj 5-krat ali bruhal vsaj 2-krat priporočamo, da mu po vsakem odvajanju tekočega blata ali bruhanju ponudite 60-120 mL rehidracijske raztopine (če tehta manj kot 10 kg) oziroma 120-240 mL (če tehta več kot 10 kg). 

Otroku takoj po rehidraciji ponudite običajno prehrano, če se doji pa z dojenjem ne prekinite niti med rehidracijo. Pazite naj tudi dovolj pije, a se izogibajte gaziranim pijačam ali gostejšim sadnim sokovom, saj lahko zaradi velike vsebnosti sladkorja ti napitki stanje le poslabšajo. 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj