Točka zdravja

Dieta pri sladkorni bolezni

Prehrana, telesna teža, šest osnovnih priporočil glede prehrane, telesna vadba, osebna higiena, redno jemanje zdravil, samokontrola,

Sladkorna bolezen zajema več presnovnih bolezni, katerih skupna točka je hiperglikemija (povišana raven sladkorja v krvi). Do te pride zaradi pomanjkljivega izločanja insulina in/ali njegovega pomanjkljivega delovanja. Čeprav poznamo dva tipa sladkorne bolezni, pri katerih se zdravljenje razlikuje, uporabljamo glede prehrane enaka priporočila. Najnovejša priporočila pri sladkorni bolezni ne svetujejo kake posebne diete, pač pa zagovarjajo enak princip prehranjevanja, ki naj bi se ga držali vsi ljudje.

Vzdrževanje normalne telesne teže
Povišana telesna teža je tesno povezana s povišanim krvnim tlakom, sladkorno boleznijo tipa dve in povečano nevarnostjo za nastanek srčno-žilnih obolenj (srčni infarkt, možganska kap, angina pektoris).
V preteklosti se je veliko govorilo o pozornosti pri prehrani z ogljikovimi hidrati (OH).

Novejša dognanja se ne omejujejo le na OH, pač pa na vse, kar zaužijemo. Prvi razlog je, da imajo predvsem maščobe precej višjo energijsko vrednost, še pomembnejše pa je dejstvo, da se tudi beljakovine in maščobe med presnovo pretvorijo do glukoze ter tako vplivajo na raven le-te v krvi.
Za vzdrževanje normalne telesne teže je poleg diete zelo pomembna tudi redna telesna aktivnost. Le-ta naj traja vsaj pol ure dnevno. Priporočajo se hoja ali tek, kolesarjenje, plavanje in aerobika.

Šest osnovnih priporočil zdrave prehrane:

 1. Uživajte redne obroke hrane
  Ta nasvet je za bolnike s sladkorno boleznijo še pomembnejši, saj tako onemogočimo prevelika nihanja krvnega sladkorja. Zaradi okvare glukostatičnih mehanizmov je to nihanje pri sladkorni bolezni veliko izrazitejše in zato tudi nevarno. Svetujemo torej uživanje hrane v treh do petih manjših obrokih na dan, najbolje vedno ob približno enakem času.
 2. Zmanjšajte vnos hrane, bogate s sladkorjem
  Živila, ki vsebujejo škrob, kot so krompir, testenine, kruh, riž in druge žitarice, sproščajo energijo in glukozo počasi, saj se morajo prej prebaviti. Hrana z veliko enostavnega sladkorja (glukoza, saharoza) se zelo hitro absorbira in tako povzroči hiter dvig koncentracije glukoze v krvi. Zatorej čimbolj omejimo uživanje slaščic.
 3. Zmanjšajte vnos maščob
  Iz maščob lahko telo presnovi precej več kalorij kot iz OH ali beljakovin. Zato je zmanjšan vnos maščob pomemben pri ohranjanju želene telesne teže. Prav tako s tem vzdržujemo nivo holesterola v krvi ter tako znižamo verjetnost srčno-žilnih obolenj.
 4. Petkrat na dan zaužijte sadje in zelenjavo
  Tako boste zaužili nujno potrebne vitamine in minerale. Prav tako pa taka prehrana dokazano zniža krvni tlak in varuje pred obolenji, kot so srčno-žilna.
 5. Zmanjšajte vnos soli
  Pri odraslih naj vnos soli dnevno ne bi presegel šestih gramov (ena čajna žlička). Pri tem se moramo zavedati, da je večina zaužite soli "skrita" v hrani; kos kruha recimo vsebuje 0,5 g soli.
 6. Zmanjšajte vnos alkohola
  Bolnikom s sladkorno boleznijo uživanje alkohola ni strogo prepovedano, hkrati pa seveda ne smejo pretiravati. Priporočljivi najvišji odmerki so dve enoti alkohola na dan oz. 14 enot na teden za ženske in 21 enot alkohola na teden za moške (ena enota alkohola je npr. 250 ml piva ali 125 ml vina). Seveda pa je treba čez dan popiti dovolj drugih tekočin (navadna voda ali nesladkani čaji).

Pravilna prehrana je eden od dejavnikov, ki vplivajo na dobro obvladovanje sladkorne bolezni. Drugi so še: redna telesna vadba, osebna higiena (diabetično stopalo), samokontrola in seveda redno jemanje zdravil. Ob upoštevanju teh nasvetov se bolniku s sladkorno boleznijo bistveno izboljša kakovost življenja in zmanjša možnost nastopa akutnih oz. kroničnih zapletov.  

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj