Točka zdravja

Dob in graden (Quercus robur L. et Quercus petraea Liebl)

Dob in graden (Quercus robur L. et Quercus petraea Liebl)

Če je zdravilo prešibko, ga bolezen premaga, S čim bo potem bolnik premagal bolezen?
Če je zdravilo premočno, le-to premaga bolnika. Kdo bo potem premagal bolezen?

Nima fantek kapice,
kapica ima fantička;
prišle hude sapice,
niso vzele kapice,
vzele so fantička.
/O. Župančič/

Krčila (adstringensi) so trpke srovi, ki krčijo tkiva, na sluznicah povzročijo suh in stiskajoč občutek. Ker oborijo beljakovine, z njimi strojijo živalsko kožo. Razredčene raztopine ustvarijo zaščitni sloj na prizadeti tkivni površini, koncentrirane pa prodrejo zvečine globje v tkivo, kjer ga vnamejo in rakrojijo. Prve so protivnetne, ker gostijo le medcelično snov, ki je nabreknila zaradi vnetnega dražljaja, druge so vnetne in razkrojevalne, ker oborijo tudi celično vsebino zdravega tkiva. Pravilen odmerek onesposobi za celice razkrojevalne fermente in vnetne snovi, tudi tiste, ki nastanejo z razpadom celičnih jeder, zmanjša draženje živčnih končičev in blaži skelenje. Na sluznični površini ali rani zoži krvne žilice in ustavi površinsko krvavenje, zmanjša patološko izločanje in prepreči vsrkanje strupenih snovi, sluznice postanejo manj vlažne, nabreklo tkivo se skrči, mikrobi pa v spremenjenem okolju nimajo več ugodne podlage za svoj razvoj. Tako krčila pogosto delujejo trajnejše od pravih razkužil. Deloma preidejo v izvodilo znojnice in zmanjšajo njene iztekanje, zato se uporabljajo tudi pri čezmernem potenju. Ker se v glavnem ne vsrkajo, je njihov učinek lokalnega značaja. Čreslovine so krčila naravnega izvora, notranje tudi zapirajo in ustavijo drisko. Dietetska sredstva, kot so črno vino, kitajski čaj, indijski čaj, posušene borovnice in kakav, delujejo v glavnem zaradi vsebujočih čreslovin.

Uporabni del
Posušena skorja z mladih hrastovih vej in stebelc. Je šibkega značilnega vonja, zelo trpkega in nekoliko grenkega  okusa. Vsebovati mora najmanj 6 odstotkov tanina.

Zeliščna raba
Zaradi vsebujočih čreslovin je krčilo, posebno še za zunanjo rabo v obliki kopeli, obkladkov ter raztopin za dlesni, izpiranje ust in grgranje. Prevretki skorje pomagajo pri rosečih kožnih izpuščajih, blagih vnetjih v ustih in žrelu ter na splovilih, zlati žili in povrhnjih razpokah na zadnjiku, pa tudi pri ozeblinah in čezmernemu potenju nog. Pri notranji uporabi zapirajo ter ustavijo nespecifično akutno obliko driske. Izvlečki so v fitomedicini sestavina želodčno-črevesnih pripravkov, v manjših odmerkih kot stomahik, sredstvo za želodec.

Odmerek za odrasle
Za notranjo uporabo je dnevni odmerek 3 grame. Gram fino zdrobljene droge se da v dva decilitra hladne vode, krajši čas prevre, po 10 minutah precedi in pije ohlajen po požirkih 3-krat na dan čašo. Lahko se zaužije tudi 4-krat na dan (zadostuje nožna konica) zelo drobnega prahu s požirkom tekočine. Za obkladke in grgranje se pripravi prevretek iz 20 gramov droge v litru vode; za kopeli in delne kopeli pa iz 5 gamov v litru vode, naj vre 15-20 minut, preden se precedi. Če ni drugače predpisano, se ustna in žrelna sluznica izpirata z nerazredčenim ohlajenim prevretkom nekajkrat na dan, kopeli in delne kopeli, na primer sedežne in nožne, pa naj imajo temperaturo od 32-37°C in se uporabijo do 2-krat na dan po 15-20 minut. 1 čajna žlička tehta približno 3 g, jedilna žlica pa 6 g droge.

Novejša dognanja
Učinki niso le krčilni, omejijo vnetni bolezenski proces, ampak tudi virustatični, zavrejo virusni razvoj.

Stranski učinki in strupenost
V predpisanih odmerkih niso znani, zaradi pičlega vsrkanja prek kože in sluznic pa tudi ni pričakovati strupenega učinka po zunanji rabi na manjših površinah. Večje koncentracije lahko dražijo kožo, prek večje obolele površine pa lahko vsrkanje postane pomembnejše. Vsrkan čisti tanin povzroči odmrtje jetrnih celic.

Prepovedi in opozorila
Naj se ne rabi na poškodovani koži večjih površin. Ne glede na vsebujočo učinkovino pa kopeli niso primerne, ko izcedni lišaj ali poškodba vročičnih in kužnih obolenjih ter oslabelem srcu in visokem krvnem tlaku. Lahko upočasni celjenje ran, zato se več ne priporoča za zdravljenje opeklin, rabljena na nosni sluznici pa upočasni gibanje migetalk. Naj se ne zanese v oči. Čisti tanin se ne sme vzeti notranje, ker bi dražil želodčno in črevesno sluznico, pri tanoidnih drogah pa so čreslovine površinsko vezane na koloidih, s katerih se postopoma sproščajo, zato je verjetnost dra¬žilnega učinka majhna. Medsebojno lahko deluje z drugimi zdravili, v prebavilih zavira vsrkanje alkaloidov in drugih bazičnih zdravil in s tem zmanjša njihovo učinkovitost. Če driska traja več kot 3-4 dni, je potrebno na posvet k zdravniku. Za zunanjo rabo pri nosečnicah in doječih materah niso znani pomisleki, nasploh pa naj le-ta ne traja več kot 2-3 tedne. Drogo je treba hraniti zaščiteno pred svgtlobo in vlago pri temperaturi nižji od 25 stopinj C.

Lekarniško mnenje
Hrastova skorja je krčilno zdravilo, ki na nespecifičen način blaži vnetje in ustavi krvavenje. Po zdravilskem razmisleku in primernem odmerku je koristna zlasti za podporno zunanjemu zdravljenju različnih vnetij omejenega obsega na koži in sluznicah, denimo vlažnih ekcemov, odrgnjenih kožnih gub in srbeža v spolno-zadnjičnem predelu, pa tudi proti čezmernemu potenju, pri površinskih ranah in za sušenje kužnih ali za okužbo ogroženih bolezenskih zenskih procesov na koži. Notranje pomaga ustaviti nespecifično akutno drisko, a v Nemčiji nima splošnega dovoljenja za ta namen in tudi pri nas rajši priporočimo bolj uveljavljene tanoidne droge, denimo borovnice in indijski čaj, ki se zaradi manjše vsebnosti čreslovin lahko popijejo v večjih odmerkih, se z njim nadomesti zadostna količina izgubljene vode in so primerne tudi za otroke.

Sklep
Pred rabo zdravilo v mernik in luč izpod mernika!

Nazaj