Točka zdravja

Eterična olja

V sezoni respiratornih obolenj se eterična olja pogosto omenjajo kot dobra obramba pred okužbami z virusi in bakterijami. S pojavom virusa sars-cov-2 in boleznijo covid-19 pa so se tovrstne objave in oglaševanje tovrstnih izdelkov še okrepili.

Kaj so eterična olja
Eterična olja so zmesi velikega števila lahko hlapljivih, biološko aktivnih kemičnih spojin. Nastajajo v rastlinah kot končni produkt presnove. Najdemo jih v različnih delih rastlin: cvetovih, listih, plodovih, semenih, koreninah, skorji … Eterična olja so običajno brezbarvna, lahko so tudi rumeno obarvana, izjemoma pa lahko imajo izrazito barvo. So močno hlapna, imajo značilen vonj in okus. V vodi so netopna in običajno lažja od vode. Nekatera eterična olja so lahko vnetljiva, zato je pri njihovi uporabi potrebna previdnost. Shranjevati jih moramo v tesno zaprtih temnih steklenicah, zunaj dosega otrok in jih ustrezno označiti.

Učinki eteričnih olj
Eterična olja se lahko uporabljajo kot sestavine kapljic, inhalacij, mazil, sirupov ali v drugih pripravkih. Med drugim se uporabljajo v medicini, kozmetiki, parfumeriji, prehrani in aromaterapiji. Eterična olja lahko delujejo antiseptično in s tem preprečujejo razmnoževanje mikroorganizmov (eterično olje čajevca, sivke, rožmarina, evkaliptusa, vrtne materine dušice ...), blažijo krče gladkih mišic, predvsem v prebavilih (eterično olje poprove mete), olajšajo izkašljevanje (eterično olje bora, janeža, komarčka ...), izboljšajo prekrvavitev kože ter tako delujejo blagodejno pri bolečinah v sklepih in mišicah (eterično olje bora, smreke, arnike, rožmarina ...).

So eterična olja lahko zanesljiva obramba pred virusi?
Zagotovo drži, da eterična olja blagodejno delujejo na celostno fizično in psihično počutje ljudi. Prav tako zagotavljajo oporo imunskemu sistemu, saj blažijo stres, za tega pa vemo, da je posredno povezan tudi z delovanjem imunskega sistema. Ko želimo na telo delovati pomirjevalno in zmanjšati napetost, posežemo po eteričnih oljih bergamotke, prave sivke, nerolija, bosvelije, mandarine in cedre. Hkrati imajo eterična olja tudi neposreden vpliv na imunski sistem, predvsem eterična olja z visokimi deleži kemijskih spojin 1,8-cineola in terpinen-4-ola. Ta imajo blagodejen vpliv na dihala. To so eterično olje čajevca, listov kafrovca, evkaliptusa, mirte in kardamoma.

Ni vseeno, katro eterično olje izberemo
Da eterično olje lahko doseže pozitivne učinke, ni vseeno, katero izberemo. Zato ob nakupu poskrbimo, da izberemo kakovosten pripravek s certifikatom. Le tako bo izdelek ustrezal zahtevam glede videza, vonja, okusa in fizikalno-kemijskih lastnosti ter bo ustrezno označen v ustrezni embalaži. Prav tako bodo preverjeni botanično in geografsko poreklo in način pridobivanja eteričnega olja.

Previdno z eteričnimi olji!
Nerazredčenih eteričnih olj ne nanašajte neposredno na kožo ali sluznico, razen če je taka uporaba navedena v navodilu za uporabo. Dermalna uporaba pri otrocih, mlajših od dveh let, ni priporočljiva. Če pride do zaužitja eteričnih olj, ki niso namenjena uživanju, nemudoma poiščite zdravniško pomoč. Če pride eterično olje v oko, ga je treba izpirati z večjo količino vode. Posebna previdnost pri uporabi je potrebna pri nosečnicah, doječih materah, otrocih, osebah z oslabljenim imunskim sistemom, povišanim krvnim tlakom, obolenji ledvic, pri astmatikih in alergikih. Eterična olja z veliko 1,8-cineola niso primerna za otroke do 10. leta, saj lahko nanos v bližini nosu upočasni dihanje.

Marsikdo v strahu pred boleznijo covid-19 posluša mnogovrstne nasvete, ki jih ponujajo kot učinkovito zaščito pred virusom sars-cov-2. Tudi uporabo eteričnih olj. Kljub naštetim pozitivnim učinkom na zdravje, resnici na ljubo, z znanstveno raziskavo podprtega odgovora na vprašanje, ali so eterična olja učinkovita v boju z virusom sars-cov-2, nimamo. Kljub vsemu pa kakšna kapljica eteričnega olja v prazničnem decembru ne bo odveč. Še posebej če bo vnesla v naša življenja več optimizma in dobrega razpoloženja, s tem pa tudi zdravja. Vega tega Vam, spoštovani bralci, želim obilo!

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj