Točka zdravja

Fižol, navadni (Phaseolus vulgaris)

Fižol, navadni (Phaseolus vulgaris)

Uporabni del
Seme in luščine.

Raba v prehrani in pravni položaj
Slovenska zdravilska zakonodaja, ki po zahtevnosti loči tri skupine zdravilnih rastlin, razvršča seme, ki je znana in bogata jestvina, v skupino H, z enakim pravnim položajem  kot hrana, luščine pa v skupino zdravil  Z, ki se smejo izdati brez recepta, a morajo biti prej registrirana.

Zeliščna raba
Luščine so šibak diuretik, blago ženejo na vodo, pripisujejo pa jim tudi antidiabetične lastnosti, znižajo krvni sladkor. Samostojno se uporabljajo le v ljudskem zdravilstvu, v fitomedicini pa so sestavina mnogih čajnih mešanic in drugih zdravilnih pripravkov za ledvice in mehur, pa tudi zdravil za sladkorno bolezen.

Odmerek za odrasle
Jedilna žlica (5 g) droge se krajši čas zavre v približno poldrugem decilitru vode, pokrito pusti stati četrt ure in precedi. Skodelica sveže pripravljenega poparka se pije med obroki dvakrat do trikrat na dan.

Novejša dognanja
V literaturi se omenjajo številne v naravi pogosto navzoče spojine, ki naj bi znižale krvni sladkor, med njimi arginin in silicijeva kislina. Učinkovitost glukokininu podobnih sestavin ni potrjena. Od nedavna  pomembno vlogo za ta namen pripisujejo kromu. Za znižanje sladkorja je sicer zadolžen inzulin, hormon trebušne slinavke, a ni učinkovit, če v telesu primanjkuje krom, to so ugotovili na poskusnih živalih, ki so jih krmili s hrano, ki ji je ta prvina primanjkovala. Ker je kromova vsebnost v fižolovih luščinah znatna (1mg/kg),  se le-te predlagajo za dopolnilno zdravljenje od inzulina neodvisne sladkorne bolezni (tip II).

Stranski učinki in strupenost ter prepovedi in opozorila
Niso znani. Surovo seme vsebuje termolabilne fazolotoksine (kuhanje jih uniči), ki povzročijo zastrupitev s spremljajočimi krvavitvami.

Lekarniško mnenje
Zeliščna raba je utemeljena z ljudskim izročilom, kar velja tako za pripisane diuretične kot antidiabetične lastnosti. Zaradi prvih je dopolnilno zdravilo za izpiranje sečil in preprečitev nastanka ledvičnega peska in kamnov, zaradi drugih pa je v pomoč sladkornim bolnikom. Nadaljnje raziskave bi morale potrditi, ali sicer precejšna vsebnost kroma v fižolovih luščinah zadostuje za šibko znižanje krvnega sladkorja, je pa omenjena sestavina gotovo potrebna za njegovo uravnavo tudi pri zdravih ljudeh. Pri nas krom ni na voljo samostojno, je pa sestavina več mineralnih pripravkov.

Misel
Zdravje obupa nad prazno mero, polprazni zameri, ob čezmerni pa se zgrozi.

Nazaj