Točka zdravja

Gladež, navadni (Ononis spinosa)

Uporabni del
Korenina.

Pravni položaj
Slovenska odredba o razvrstitvi zdravilnih rastlin ga razvršča v kategorijo H, ki ima enak pravni položaj kot hrana.

Zeliščna raba
Je diuretik, žene na vodo, zato se uporablja za odvajanje vode pri vnetju in obolenju sečnih poti in mehurja in za izpiranje sečil ob ledvičnem pesku; v ljudskem zdravilstvu pa tudi proti putiki in za odpravljanje revmatičnih tegob.

Odmerek za odrasle
Čajni napitek, pripravljen kot poparek iz 6 do 12 gramov droge na dan. 2 čajni žlički (3 do 4g) zmletih korenin se prelije s 150 mililitri vrele vode, toplo pusti stati 30 minut in se precedi. Pije se 2 do 3-krat na dan med obroki.

Novejša dognanja
Učinkovitost droge so nekajkrat potrdili s poskusi na živalih, vendar niso niti določili učinkovine, ki naj bi imela diuretični učinek, niti niso preiskušali farmakoloških učinkov nobene od vsebujočih, sicer znanih sestavin. Učinkujejo tako vsebujoče eterično olje kot nehlapne sestavine, med slednjimi morda najbolj triterpen onocerin in izoflavon ononin. Najbrž z draženjem ledvičnega epitela povzročijo boljšo prekrvitev in diurezo, zvečano izločanje natrijevega klorida in vode.

Stranski učinki in strupenost
Niso znani.

Prepovedi in opozorila
Ne sme se uporabljati pri edemih oziroma zastoju vode zaradi oslabelega delovanja srca in ledvic. V primeru kroničnega ledvičnega obolenja se lahko jemlje le pod zdravniškim nadzorom. Medsebojno delovanje z drugimi zdravili ni znano. Nosečnicam in doječim materam se ne priporoča, ker varnost v teh okoliščinah ni potrjena, če pa se uporablja, morajo koristi upravičiti tveganje.

Lekarniško mnenje
Je diuretik, ki blago žene na vodo, a njegov učinek ni zanesljiv, odvisen je najbrž od rastlinske zvrsti (žlezasto dlakav, prilegel in okroglolisten gladež je na primer učinkovitejši), od kraja, kjer je rastlina rasla in od načina priprave. Pije naj se topel, ker tudi topla voda sama poveča diurezo, in le nekaj dni, ker njegova učinkovitost z dnevi postopoma izginja. Po nekaj dneh premora se lahko zdravljenje ponovi, še boljši pa je večtedenski presledek. Med vsakim izpiranjem ledvic in sečil je treba popiti zadostno količino tekočine in s tem nadomestiti izgubljeno. Vsebujejo ga številne diuretične čajne mešanice, ki se tudi običajno priporočajo namesto posamezne droge. Pri nas je sestavina urološkega čaja.

Misel
Ne da se odpraviti slabega brez nadomestitve z dobrim.

Nazaj