Točka zdravja

Glivična obolenja stopal

Izredno pogost problem tako med mladimi kot tudi med starejšimi ljudmi.

Glivična okužba stopal je izredno pogost problem tako med mladimi kot tudi med starejšimi ljudmi. Ponavadi prizadene kožo med prsti na nogah, lahko pa se razširi na podplate, robove stopala in na nohte.

Glivično okužbo prepoznamo po različnih znakih. Med prsti na nogah se lahko pojavijo srbenje, zbadanje in/ali pekoč občutek. V nekaterih primerih opazimo na prizadetih mestih mehurčke, koža je lahko razpokana, rdeča in se pogosto lušči. Značilen je neprijeten vonj. Če se glivice močno razširijo, se koža zadebeli. V nekaterih primerih so okuženi tudi nohti. Postanejo zadebeljeni in belkaste ali rumenkaste barve.

Najpogostejši povzročitelj zgoraj opisanih težav je Trichophyton rubrum, glivica, ki najraje uspeva v toplih, vlažnih in zaprtih prostorih. Idealno gojišče so telovadni copati, v katerih se noga spoti. Zato imenujemo glivično okužbo stopal tudi "športniško stopalo".

Kako se izognemo okužbi?
Glivica se prenaša z mikroskopsko majhnimi delci odluščene kože, ki jih lahko odkrijemo doma v gospodinjstvu, pa tudi na javnih mestih. Najbolj pogost vir okužbe so javna kopališča in kabine za prhanje, garderobe, telovadnice, savne in fitnesi.

Bolje preprečiti kot zdraviti velja tudi za okužbe z glivicami. Nekaj nasvetov, kako lahko preprečimo razvoj glivic:

  • izberite široko in zračno obuvalo, v katerem koža lahko diha
  • koža na stopalih, predvsem med prsti naj bo čista in suha
  • nogavice naj bodo bombažne. Menjajte jih vsaj dvakrat dnevno.
  • na javnih kopališčih, bazenih, v telovadnicah in drugih javnih površinah ne hodite bosi  
  • glivice ne marajo kislega okolja, zato se izogibajte alkalnim milom. Za toaleto uporabite raje vodo s kisom.

Zdravljenje
Lokalna antimikotična zdravila, ki jih v  lekarni lahko dobite tudi brez zdravniškega recepta, so učinkovita za zdravljenje glivičnih sprememb na koži. Uporabljamo jih dvakrat dnevno, vsaj še 7 do 10 dni po popolnem izginotju izpuščajev.
Glivice na nohtih so bolj trdovratne in je običajno potrebno zdravljenje z antimikotičnimi zdravili, ki jih predpiše zdravnik.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj