Točka zdravja

Glog - zdravilo za oslabelo srce

Zanimivo zdravilo iz sveta rastlin, a šele po predhodnem posvetu s farmacevtom oz. zdravnikom.
Glog - zdravilo za oslabelo srce

Najdemo ga v zmernem pasu Severne Amerike in Evrope kot večji grm, ki včasih zraste v do pet metrov visoko drevo z okroglasto krošnjo. Pozno spomladi, maja ali junija, se odene v bele cvetove, katerih plodovi se jeseni obarvajo rdeče. Zaradi značilnih belih cvetov in vej, prepredenih s poldrugi centimeter dolgimi trni, mu pravimo tudi beli trn. Po eni od legend naj bi nastal iz Jožefove popotne palice, po drugi naj bi rimski vojaki Kristusovo krono naredili prav iz gloga. Verjetno je bila tudi zaradi tega v ljudski medicini njegova uporaba tako čislana in raznolika.

Izmed 280 znanih vrst uporabljamo v zdravilske namene ponavadi dve: navadni (Crataegus laevigata) in enovrati glog (Crataegus monogyna).

Ob tem velja opozoriti tudi na rdeče cvetoče vrtne različice, ki pa se v zdravilske namene ne uporabljajo. V nasprotju z uporabo v ljudski medicini moderna medicina priznava predvsem učinke na srce. Listi in cvetovi vsebujejo učinkovine, ki povečajo moč krčenja srčne mišice, izboljšajo njeno prekrvavitev (poveča se oskrba s kisikom) ter uravnavajo krvni tlak (blago znižajo previsok krvni tlak) in blage motnje srčnega utripa (preprečujejo aritmije). Poleg ugodnih vplivov na srce učinkovine iz gloga izkazujejo še ugoden vpliv na krvne maščobe z blagim zmanjšanjem holesterola in trigliceridov v krvi.
Učinke je moderna medicina ustrezno ovrednotila in dokazala, zato se glog v Sloveniji izdeluje in prodaja le kot zdravilo. Kupimo ga lahko v različnih farmacevtskih oblikah, v obliki tablet, kapljic ali čaja. Pred začetkom jemanja se moramo zavedati, da opisanih učinkov ne moremo pričakovati takoj, pač pa šele po nekaj tednih rednega uživanja.

Kaj pa lahko ob redni uporabi pričakujemo?

Na podlagi številnih kliničnih raziskav, večinoma narejenih ob jemanju standardiziranega izvlečka gloga, vgrajenega v tablete, dosežemo pri bolnikih s pešanjem srca pomembno izboljšanje stanja. Zveča se toleranca na napor, kar pomeni, da se bolnik pozneje zadiha oz. začuti težave pri večji obremenitvi kakor sicer. Opazno je tudi zmanjšanje splošnih simptomov pešanja srca, kot so otekline gležnjev, hitra utrudljivost, kašelj pri naporu, občutek oteženega dihanja in palpitacije (neprijetni občutki ob hitrem ali močnem utripanju srca). Vsekakor bo izboljšanje splošnega občutja in zmogljivosti za bolnika precej dragocena pridobitev.

Komu ga priporočamo?

Predvsem bolnikom z blagim srčnim popuščanjem. Taki bolniki nimajo omejitve pri običajnih dnevnih opravilih. Simptomi pešanja srca, kot sta težko dihanje in bolečina, se pojavijo pri težjih opravilih in prenehajo med mirovanjem v nekaj minutah. Napad angine pektoris mine v desetih minutah tudi brez gliceriltrinitrata.
Priporočljivo je, da zdravnik postavi diagnozo in oceni stopnjo srčnega popuščanja. Z njim se moramo tudi posvetovati ali lahko uporabljamo zdravilo iz gloga v primeru, ko se simptomi popuščanja srca (težko dihanje, bolečina) pojavijo že pri običajnih dnevnih opravilih, kot so umivanje, počasna hoja, kuhanje, oz. tudi med mirovanjem.

Kako ravnamo ob hkratni uporabi drugih zdravil za srce?

Predvsem se najprej posvetujemo s farmacevtom oz. zdravnikom. Čeprav v dosedanjih raziskavah pomembnejših interakcij z drugimi zdravili niso zaznali, previdnost ostaja. Posebej v primeru jemanja drugih zdravil s podobnim učinkom. Sem sodijo določena zdravila za zdravljenje bolezni srca in ožilja, kot so zdravila za zniževanje krvnega tlaka, za uravnavanje srčnega ritma in srčni glikozidi.
Ob izostanku pričakovanih učinkov, po vsaj šesttedenskem neprekinjenem jemanju, je treba pretehtati potrebo po nadaljnjem zdravljenju z glogom. Podobno velja ob zatekanju nog in posebej ob poslabšanju simptomov. Ker ima lahko srčno popuščanje resne posledice za zdravje posameznika ob nekaterih znakih, kot so pojav bolečine v predelu srca, ki se širi v ramena, zgornji del trebuha ali v območja okrog vratu, oz. težkem dihanju, svetujemo takojšen obisk zdravnika.
Ob pravilni uporabi zdravila iz gloga kakih zapletov ne gre pričakovati. Neželeni učinki so sila redki, bolniki zdravilo ponavadi dobro prenašajo. Za zdravje vašega srca boste največ naredili z zdravim življenjskim slogom. Ta vključuje zdravo prehrano, redno telesno dejavnost, vzdrževanje zdrave telesne teže, odpravo razvad (kajenje in alkohol) ter sproščeno, umirjeno in zadovoljno življenje. Glog je ob tem zanimivo zdravilo iz sveta rastlin, a šele po predhodnem posvetu s farmacevtom oz. zdravnikom.

Nazaj