Točka zdravja

Gornik, vednozeleni (Arctostaphylos uva-ursi)

Uporabni del
List.

Raba v prehrani in pravni položaj
Ne dodaja se živilom. Slovenska odredba o razvrstitvi zdravilnih rastlin razvršča plod v kategorijo H, ki ima enak pravni položaj kot hrana, list pa v kategorijo Z, ki omeji njegovo rabo le na registrirana zdravila.

Zeliščna raba
Pripisujejo mu tri zdravilne lastnosti: diuretične, spodbujevalne za nastanek in izločanje vode, uroantiseptične, razkuževalne za sečila, in adstringentne, omejevalne za bolezenske procese kot so vnetje, okužba in krvavitev. V ljudskem zdravilstvu se rabi proti vnetju mehurja in sečevoda, motnjam v mokrenju, vnetju ledvičnega ustja, ledvičnim kamnom ter še posebno hudem katarju mehurja, s težavnim mokrenjem in zelo pekočim sečem.

Odmerek za odrasle
Čajni napitek, pripravljen kot poparek iz poldrugega do štirih gramov droge trikrat na dan.

Novejša dognanja
Raziskave na živalih so pokazale, da deluje proti različnim bakterijam, kužnim za sečila. Glavna protibakterijska učinkovina je arbutin, v resnici pa je učinkovit hidrokinon, ki iz njega nastane v alkalnem okolju tudi pod vplivom encimov iz kužnih bakterij, tiste z več razgrajevalnih encimov so namreč za arbutin občutljivejše. Droga deluje protivnetno. Ne vpliva na mišično napetost maternice.
Zdravilno učinkovitost so potrdile tudi raziskave pri ljudeh, s čajno mešanico gornika, mete in hmelja so s 70-odstotnim uspehom zdravili oteženo, boleče in nehotno mokrenje 915 bolnikov. Antiseptične in diuretične lastnosti ima predvsem arbutin, ima pa tudi adstringentne. Po zaužitju pride praktično nespremenjen v prebavila, nato v kri, pri izločanju skozi ledvice pa se spremeni v hidrokinon, ki kot antiseptik in adstringent zdravi obolelo sluznico sečil, kot diuretik pa odplavlja kužne bakterije. Arbutin je bolj učinkovit v drogi kot sam zase, slednja namreč vsebuje galno kislino, ki prepreči njegovo razgradnjo že v prebavilih.

Stranski učinki in strupenost
Stranski učinki niso znani. Strupen je hidrokinon v večjih odmerkih. Zaradi visoke vsebnosti čreslovin bi lahko dolgotrajna raba droge povzročila jetrno oslabitev.

Prepovedi in opozorila
Učinkovit je le v alkalnem seču, zato naj bolniki med zdravljenjem ne uživajo kislih živil, na primer kislega sadja, sadnih sokov in kislega zelja. Če se seč obarva zeleno-rjavo, ni vzroka za preplah, takšno barvo mu daje hidrokinon, ki pa lahko na zraku še oksidira in potemni. Treba se je izogibati čezmerni in dolgotrajni rabi zaradi visoke vsebnosti čreslovin in možne strupenosti hidrokinona. Vsebnost čreslovin v čajnem napitku bo še večja, če ga bomo pomotoma pripravili kot prevretek. Bolniki, ki jim bolezenski znaki ostanejo nespremenjeni več kot dva dni in se jim stanje ne izboljša v petih dneh po rednem pitju, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom. Zaradi možne strupenosti hidrokinona ga med dojenjem in nosečnostjo odsvetujemo.

Lekarniško mnenje
Glavna sestavina čaja so kemično znani hidrokinonski derivati, najpomembnejši med njimi je arbutin. Farmakološke raziskave upravičujejo rabo za zdravljenje kužnih vnetij sečil, čeprav bi moralo resnično veljavo zdravila potrditi več kliničnih izsledkov. Poročajo sicer o strupenosti hidrokinona v večjih odmerkih, a predpisani zdravilni odmerki gornikovega pripravka ne predstavljajo pomembnega tveganja za človekovo zdravje. Za zagotovitev alkalnega seča priporočamo pitje ohlajenega čajnega napitka, ki mu dodamo noževo konico (četrt žličke) jedilne sode. Priporočamo ga v čajni mešanici urološki čaj, ker ima sam le blage diuretične lastnosti.

Misel
Neki kralj si je za mrzlimi grajskimi zidovi prehladil mehur. Lekarnarju, ki bi mu ozdravil prehlad, je obljubil za ženo svojo hčer.
Prvi lekarnar mu je prinesel gornikov list, a droga ni delovala, ker je bil kraljev seč kisel.
Drugi lekarnar je pomanjkljivost odpravil z jedilno sodo, v alkalnem seču je droga postala učinkovita in kralj je ozdravel.
Uspešen lekarnar bi se poročil s kraljevo hčerjo in nasledil kraljestvo, če se ne bi priglasil tretji lekarnar rekoč: »Prehlad se je sam odpravil, saj so encimi kužnih klic v alkalnem okolju naredili drogo zdravilno.«
Kralj ni hotel ostati brez naslednika, zato je dal svojo hčer za ženo najbistrejšemu lekarnarju.
Poduk: Imamo le toliko sovražnikov in prijateljev, kolikor si jih naredimo.

Nazaj