Točka zdravja

Grenivka in nekatera zdravila ne gredo skupaj

Na medsebojno delovanje zdravil pomislimo predvsem ob zdravljenju z več zdravili. Manj je znano, da na zdravljenje z zdravili lahko vplivamo tudi s hrano in pijačo. Med živili, ki neugodno vplivajo na delovanje zdravil uvrščamo grenivko. Učinek lahko izzove uživanje sadeža ali njegovega soka. Čeprav bomo v nadaljevanju omenjali le grenivko pa obstaja verjetnost, da lahko podobne učinke izzove tudi posebna vrsta španskih grenkih pomaranč sorte Sevilla, pomelo in tangelo (gre za križanec mandarine in pomela).
 
Za neugodno delovanje so odgovorni furanokumarini. Gre za spojine, ki lahko vplivajo na presnovo in absorpcijo zdravil iz prebavil. Posledica zmanjšane presnove zdravil so višje koncentracije zdravil v krvi in daljša prisotnost v telesu. Tako se poveča njihov učinek in možnost pojava neželenih učinkov. Ob sočasni uporabi grenivke se koncentracija nekaterih zdravil v krvi zmanjša, saj grenivka zmanjša absorpcijo iz prebavil.
 
Obseg neželenega učinka grenivke je težko predvideti, saj je odvisen od zdravila, količine zaužitega živila, razlikuje pa se tudi med ljudmi, saj se količina encimov pri ljudeh razlikuje.
 
Z opozarjanjem glede neželenega delovanja grenivke ne želimo vzbuditi občutek, da gre za nezdrav sadež. Odsvetujemo ga le ljudem, ki se zdravijo z zdravili, kot so: 
nekatera zdravila za zniževanje holesterola iz skupine statinov,
nekatera zdravila za zniževanje povišanega krvnega tlaka,
nekatera zdravila, ki preprečujejo zavrnitev telesa presajenih organov,
nekatera zdravila za zdravljenje anksioznosti,
kortikosteroidi, ki jih uporabljamo pri boleznih, kot sta Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis,
nekatera zdravila za zdravljenje srčnih aritmij,
nekateri antihistaminiki.
 
Našteli smo kar precej različnih zdravil, kar je posledica dejstva, da encimski sistem, na katerega delujejo sestavine grenivke, razgrajuje veliko zdravil. Predvsem ob začetku zdravljenja z novim zdravilom je priporočljivo preveriti dejavnike, ki vplivajo na učinkovitost in varnost zdravljenja z zdravilom. Zdravila znotraj ene skupine zdravil, recimo statini, se med seboj lahko bolj ali manj razlikujejo tudi v lastnostih, kot je pot razgradnje in izločanja iz telesa. S tem lahko tudi razložimo, zakaj je vpliv grenivke na nekatera zdravila večji, na druge manjši, na nekatera zdravila pa uživanje grenivke nima nobenega škodljivega učinka. Nepoučen posameznik se lahko znajde v precejšnjem precepu, saj informacije v medijih pogosto nekritično podcenjujejo ali precenjujejo vpliv grenivke na zdravila. Magister farmacije natančno pozna zdravila in njihove lastnosti, zato se o morebitnem neugodnem delovanju grenivke pozanimajte pri njem. 
 
 
Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj