Točka zdravja

Hemoroidi ali zlata žila

V temo kroničnega venskega popuščanja spadajo tudi hemoroidi ali bolj znano zlata žila. Čeprav so hemoroidi še vedno tema, o kateri se govori zelo malo oziroma po tiho, so v današnjem času zelo pogosti. V razvitih državah prizadenejo kar polovico populacije. Najpogostejše težave so hemoroidi, razpoke, vnetje zadnjika, analni ognojki. Hemoroidi so nabrekla tkiva v steni danke in zadnjika.  Gre za preplet žil v zadnjiku, ki je razporejen okrog zadnjičnega kanala in pripomore k normalnemu delovanju zadnjičnih mišic zapiralk. Pomagajo pri zadrževanju vetrov, blata, sluzi. Hemoroidi lahko nastanejo zaradi pogostega napenjanja ob odvajanju blata, nepravilne prehrane, ker ne zaužijemo dovolj sadja, zelenjave, zaradi premajhne telesne aktivnosti, prevelike telesne teže, stoječega dela, dvigovanja težkih bremen, nosečnosti,… Velik pomen pri nastanku hemoroidov imata tudi dednost ter starost. Pri starejših ljudeh se hemoroidi pojavijo dvakrat pogosteje kot pri mlajših ljudeh. Glede na mesto, kjer se hemoroidi pojavljajo, ločimo zunanje in notranje hemoroide.

Zunanji hemoroidi so manjši venski pleteži v zunanjem delu zadnjika. Najpogosteje pride do nastanka strdka v zunanjem hemoroidnem vozlu. Kadar pride do tromboze zunanjega hemoroidnega vozla, je potrebno obiskati zdravnika, da odstrani strdek. Zunanji hemoroidi redkeje povzročajo težave kot notranji. Bolnik z zunanjimi hemoroidi ima bolečine pri sedenju in odvajanju blata ter bolečo zatrdlino v zadnjiku. Bolečine pri zunanjih hemoroidih večinoma ponehajo po enem ali dveh dneh. Sama oteklina pa lahko traja tudi nekaj tednov. Če so hemoroidi veliki in povzročajo težave pri higieni, lahko pride do draženja kože in srbenja okoli anusa. Mnogo krat bolniki govorijo o zunanjih hemoroidih, vendar v večini primerov gre za notranje hemoroide, ki so zdrsnili iz zadnjičnega kanala.

Notranjih hemoroidov v začetnih fazah ne opazimo, niti jih s prsti ne otipamo. V večini primerov opazimo svežo kri na koncu odvajanja blata, tudi na wc papirju ali pa v sami školjki. Pri odvajanju trdo blato rani povečane hemoroidne vozliče in tako iz njih priteče sveža kri. Krvavitev se običajno ustavi spontano, vendar pa dolgotrajno krvavenje lahko privede do slabokrvnosti. Notranji hemoroidi so boleči le, če pride do tromboze ali nekroze.

Glede na oceno počutja, bolnika hemoroide delimo v štiri stopnje obolenja. V prvi stopnji hemoroidi niso vidni, dokažemo jih lahko le z zdravniškim pregledom (proktoskopijo). V drugi fazi hemoroidi pri odvajanju blata zdrsnejo iz zadnjičnega kanala, vendar se sami pomaknejo nazaj, dočim se pa pri tretji in četrti stopnji ne pomaknejo nazaj in je potrebno zdravljenje. Vse štiri stopnje običajno spremljajo značilne težave: krvavitev med odvajanjem blata, pekoč občutek, srbenje, nastanek krvnih strdkov, vnetje, draženje,…

Uživanje mehčalcev blata pomaga odpraviti zapeko in napenjanje ob odvajanju blata. Kadar hemoroidi s krvnim strdkom povzročajo bolečine, jih zdravimo s sedečimi kopeli, mazili z lokalnimi anestetiki, svečkami ali z obkladki hrastove skorje. Hrastova skorja vsebuje čreslovine, ki koagulirajo beljakovine in zato stiskajo tkivo in tako zmanjšajo vnetje. Pomembna pa je tudi sama higiena, za katero dobimo v lekarni mila, pene za umivanje, kot tudi higienske vlažilne robčke za pomoč pri higieni hemoroidov. Mnogo pripravkov je na voljo v lekarni brez recepta!

Samo zdravljenje in potek zdravljenja ni težaven, če začnemo bolezen zdraviti pravočasno. Hemoroidi niso vrsta bolezni, ki bi ogrožale naše življenje, težava je v samem odnosu do bolezni. Zaradi sramu in občutka nelagodja mnogo bolnikov sploh ne obišče zdravnika ali farmacevta in tedaj se bolezen lahko zelo poslabša. Zato je tudi pri hemoroidih boljša preventiva kot kurativa, pa naj je še tako nelagodna bolezen.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj