Točka zdravja

Hipoglikemija pri sladkorni bolezni

in kako jo preprečiti....

Pri bolniku s sladkorno boleznijo telo ne zmore, v celoti ali delno, uravnavati nivoja glukoze v krvi. Da preprečimo škodljive posledice, se morajo bolniki, poleg urejenega življenjskega sloga, ki vključuje zdravo prehrano ter ustrezno telesno aktivnost, zdraviti z zdravili. Ta so lahko bodisi v peroralni farmacevtski obliki (tablete, praški), bodisi v obliki raztopine za injiciranje.

Čeprav ob omembi sladkorne bolezni pomislimo najprej na povišan nivo glukoze v krvi, pa je za bolnika s sladkorno boleznijo nevarno stanje tudi tako imenovana hipoglikemija, ki nastane kot neugoden zaplet zdravljenja. Opredeljuje jo znižana koncentracija glukoze v krvi (pod 4 mmol/l) ter pridruženi znaki: občutek lakote, razdražljivost, slabotnost, omedlevica, glavobol, zaspanost, potenje, vlažna koža, tresenje, zmedenost, hiter srčni utrip, otrpel jezik in usta. Če ne ukrepamo, se stanje lahko poslabša, kar vodi do nezavesti in kome ter nepovratnih živčnih okvar, lahko tudi smrti.

Kakšen je torej pravilen ukrep? Bolnik mora predvsem poznati znake, ki nakazujejo na hipoglikemijo. Če ima možnost, naj tudi izmeri koncentracijo glukoze v krvi. Da bomo preprečili poslabšanje stanja moramo čim prej zaužiti sladkor. Ta mora biti v taki obliki, da se bo hitro absorbiral, torej pridejo v poštev enostavni sladkorji in ne sestavljeni v obliki ogljikovih hidratov (krompir, testenine ...). Ob hipoglikemiji si lahko pomagamo s sladkimi napitki (1 dcl sadnega soka, ledenega čaja, kokakole ali druge brezalkoholne pijače, ki pa ne sme biti brez sladkorja), sladkorjem (2 do 3 kocke ali 2 žlički sladkorja), 2 žličkama medu, džema ali marmelade (pripravljene s sladkorjem). Slabost živil, ki vsebujejo pretežno fruktozo je počasen dvig krvnega sladkorja. Tako so najprimernejše glukozne tablete, ki jih lahko kupite v lekarni, saj najhitreje zvišajo krvni sladkor. Te so predvsem primerne za bolnike, ki se zdravijo s tabletami akarboze (Glucobay®), saj učinkovina preprečuje absorpcijo polisaharidov in tudi saharoze.

Čokolada, čokoladni bomboni, razne ploščice, čokoladne in lešnikove kreme ter mlečni sladoled za preprečevanje hipoglikemije niso primerna živila, saj sladkorji zaradi velike vsebnosti maščob ne preidejo v kri tako hitro, kot bi bilo potrebno. Starši otrok s sladkorno boleznijo naj se tudi izogibajo preprečevanja hipoglikemije s pomočjo bombonov ali slaščice, saj bodo s tem nemara otrokom dajali napačno informacijo - če je moj sladkor nizek, dobim nagrado (slaščico).

Kako preprečiti nastanek hipoglikemije?
Odgovor bo lažji, če bomo seznanjeni z dejavniki, ki jo lahko izzovejo. Pri bolnikih s sladkorno boleznijo, ki se zdravijo z insulinom je hipoglikemija lahko posledica prevelikega odmerka insulina ali pa je bilo mesto injiciranja (pred športno aktivnostjo) nad aktivno mišico. Tudi sama intenzivna športna vadba lahko povzroči padec krvnega sladkorja. Zato ob vsaki telesni aktivnosti, katere intenziteta presega običajno, ne pozabite na prigrizek. V nevarnosti niso samo bolniki, ki se zdravijo z insulinom. Hipoglikemija se lahko pojavi tudi pri tistih bolnikih, ki uporabljajo peroralne oblike za zniževanje krvnega sladkorja. To velja predvsem za take, ki vsebujejo kot učinkovino derivat sulfonilsečnine (glibenklamid, gliklazid, glikvidon, glimepirid, glipizid). Ob prevelikem odmerku zdravila, nepravilno razporejenih obrokih ali izpuščenem obroku bo učinek zdravila lahko povzročil prevelik padec krvnega sladkorja. To se lahko primeri tudi zaradi pitja alkoholne pijače na prazen želodec ali stresa.

Zadnja raziskava, ki je potekala v petih zahodnoevropskih državah je razkrila, da predstavlja hipoglikemija precejšen problem pri sladkorni bolezni, obenem pa bolniki niso seznanjeni z nekaterimi pomembnimi dejstvi, predstavljenimi tudi v tem kratkem napotku. Praksa kaže, da je komunikacija med zdravstvenim osebjem ter bolnikom zelo pomembna. Bolniki s sladkorno boleznijo imajo pogosto še druge zdravstvene težave, denimo katero od srčno-žilnih bolezni. Zdravnik mora bolnika obravnavati kot celoto, kar pomeni, da zaradi sladkorne bolezni pri povišanem krvnem tlaku nekatera zdravila niso najbolj primerna (tiazidni diuretiki, beta blokatorji). Zadnji poleg poslabšanja sladkorne bolezni celo prikrijejo nekatere znake hipoglikemije (povišan srčni utrip, tresenje). Eden izmed poudarkov prej omenjene raziskave je bila slaba informiranost bolnikov o hipoglikemiji.

Lekarna je vsekakor mesto, kjer boste našli želene informacije, saj se hipoglikemija nanaša predvsem na zdravila, to pa je področje, kjer lekarniški farmacevt lahko suvereno pomaga.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj