Točka zdravja

Hormonska kontracepcija

Leta 1960 je bila v ZDA razvita prva kontracepcijska tableta, ki jo uvrščamo med hormonsko kontracepcijo. To je v Sloveniji, podobno kot v večini evropskih držav, najpogosteje uporabljena kontracepcijska metoda. V lekarni se izdaja na recept, v veliki večini primerov uporabnici tovrstne kontracepcije ni treba doplačati. Kot velja za vsa zdravila, jih lahko v lekarni ob enem obisku izdamo v količini, ki zadošča za tri mesece. Že vrsto let je možno hormonsko kontracepcijo predpisati na obnovljivi recept, veljavnost katerega je omejena na največ leto dni, kar pomeni, da lahko uporabnica na isti recept zdravilo dvigne večkrat. V primeru predpisa zdravila na obnovljivi elektronski recept se lahko dvigi opravijo v različnih lekarnah, kadar pa je zdravilo predpisano na obnovljivi papirnat recept, je treba vse dvige opraviti v isti lekarni.

Uporabnici so na voljo različne oblike hormonske kontracepcije. V lekarnah najpogosteje izdajamo kontracepcijske tablete, v manjši meri vaginalni obroček in transdermalni obliž, ginekolog pa lahko v maternico vstavi maternični vložek. Kontracepcijske tablete je treba jemati vsak dan, ob približno isti uri. Nekatere tablete uporabnica jemlje neprenehoma, pri nekaterih je treba po 21 dneh narediti 7-dnevni premor. Transdermalni obliž se na koži pusti 7 dni, po treh zaporedno uporabljenih obližih se naredi 7-dnevni premor. Vaginalni obroček si uporabnica vstavi v nožnico, kjer ga pusti 21 dni. Pred vstavitvijo naslednjega vaginalnega obročka sledi 7-dnevni premor. Maternični vložek, ki ga je vstavil ginekolog, ostane vstavljen tri do pet let.

Ne glede na farmacevtsko obliko poznamo dve osnovni vrsti hormonske kontracepcije. Prva preprečuje neželeno nosečnost na podlagi ene vrste hormonov – progestogena, druga pa na podlagi kombinacije estrogena in progestogena. To imenujemo kombinirana hormonska kontracepcija. Deluje tako, da preprečuje ovulacijo in povzroči usihanje maternične sluznice, kar onemogoča ugnezdenje oplojene jajčne celice. Obenem zavira gibanje semenčic, saj zgosti sluz materničnega vratu. V Sloveniji je ta vrsta hormonske kontracepcije v obliki tablet, vaginalnih obročkov in transdermalnega obliža. Kombinirane hormonske kontracepcijske tablete so lahko monofazne (odmerek obeh hormonov v celotnem ciklusu je enak) in večfazne (vsak ciklus ima tri ali več vrst tablet z različnimi odmerki hormonov). Pri zadnji obliki je treba jemati tablete po določenem vrstnem redu, saj so v različnih delih ciklusa odmerki hormonov različni.

Progestogenska hormonska kontracepcija deluje lokalno, vpliva na zgostitev maternične sluzi, da postane neprehodna za semenčice, maternična sluznica pa postane tanka in usahla, kar onemogoča ugnezdenje oplojenega jajčeca. Le pri tistih metodah, kjer se uporabljajo višji odmerki progestogenske komponente, pride tudi do zaviranja ovulacije. V Sloveniji je trenutno prisotna v obliki tablet in materničnega vložka.

O najprimernejši obliki kontracepcije zase se uporabnica posvetuje s svojim izbranim ginekologom. Pri lekarniškem farmacevtu pa dobi potrebne informacije glede pravilne in varne uporabe zdravila. Le dosledna in pravilna uporaba kontracepcije bo omogočala želen učinek, to je preprečevanje neželene nosečnosti.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj